Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мм.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
149.35 Кб
Скачать

8. Розвиток концепцій міжнародного маркетингу. (конспект)

Етапи розвитку МіжнМарк:

1.Емпірично-інтуїтивний (сер 50р 20ст)

2.Порівняльного м-гу (сер50-60р. 20ст)

3.Виникнення концепції м-гу (сер.60-поч 70)

4.Розвиток концепції м-гу (сер70)

Види маркетингу відповідно до поглиблення інтернаціоналізації міжнародного бізнесу: міжнар.маркетинг, мультинаціональний маркетинг (філіали,дочірні компанії), глобальний маркетинг (корпорації)

міжнар.маркетинг: -опосередкований екпорт, прямий екпорт, компанія зі збуту; -відокремлення або стандартизація для малої к-ті країн; -концентрація на нішах, диференціація товару,зниження витрат на виробництво .

мультинаціональний маркетинг: інтернаціональні корпорації,дочірні підприємства; -управління якістю в конкурентній орієнтації; -регіональна орг.структура

глобальний маркетинг: -франчайзинг, міжнародні віробничі підрозділи; -стандартизація світового ринку; -управління витратами на виробництво конкурентної орієнтації; - продуктова організаційна структура управління.

9. Стадії доступу на закордонний ринок.

Послідовні фази доступу на закордонний ринок: екпортний продаж, експортний маркетинг, міжнародний маркетинг, глобальний маркетинг

Для отримання доступу на закордонні ринки підприємство повинне пройти декілька етапів, кожен з яких має свої особливості. 1. Етап пробного експорту характеризується односторонніми спробами підприємства продати закордонному покупцю стандартну вітчизняну продукцію. Успішні продажі на окремому зарубіжному ринку підприємство намагається повторити і на інших ринках. Як наслідок — багатообіцяючі окремі продажі без повторних замовлень, невеликі доходи при досить значних витратах. 2. Етап екстенсивного експорту. На цьому етапі відбувається охоплення незначної кількості ринків без їх сегментації. Експортний асортимент представлений традиційним для даного підприємства набором товарів. 3. Етап інтенсивного експорту — відбувається обмеження асортименту найбільш вигідною продукцією по кожному ринку з використанням всіх методів активного маркетингу. Закордонна торговельна мережа експортера отримує значний розвиток, зовнішньоекономічні зв'язки стали більш глибокими й ефективними, але все ще залишаються придатком внут-рішньоекономічних відносин. 4. Етап експортного маркетингу — продукція все більш пристосовується до вимог зовнішнього ринку. Підприємство розвиває двосторонні відносини із зовнішніми ринками, збираючи й обробляючи відповідну інформацію. Маркетингові комунікації набувають міжнародних ознак. 5. Етап міжнародного маркетингу — закордонні ринки починають грати домінуючу роль у формуванні маркетингової концепції даного підприємства.6. Етап глобального маркетингу — підприємство більш не орієнтується на внутрішній ринок, а переймається задоволенням потреб, характерних для споживачів усього світу.

10. Етап порівняльного маркетингу в розвитку міжнародного бізнесу.

З метою методичного забезпечення динамізації міжн. діяльності америк. фірм професор Гарвардської школи бізнесу Джеймс Хаглер у 1957р. запропонував сконцентрувати зусилля дослідників на вивченні особливостей економіки різних країн. З цією метою при Американській асоціації маркетингу в 1957р. було створено постійний комітет, який мав стимулювати дослідження у цій сфері та розповсюджувати серед практиків їх результати. Такі дослідження сформували окремий напрям розвитку маркетингу, який отримав назву порівняльний маркетинг. Його сутність полягала у вивченні особливостей усіх елементів закордонного бізнес-середовища, зіставлення з амер. досвідом та розробці рекомендацій щодо адаптації менеджменту фірм до найвагоміших відмінностей зарубіжного ринку. Дослідження в межах розвитку порівн. маркетингу з часом розділилися на два напрями: регіональний та функціональний. 1ий зосередився на країнознавчій компоненті, 2ий – на дослідженні окремих (функціональних) елементів маркетингу (системі розповсюдження та просування продукції, організації оптової та роздрібної торгівлі, споживчій поведінці тощо). Майже 10-річний період стимулювання досліджень у сфері порівн.маркетингу в США можна назвати початковим етапом розвитку ММ. Кількість накопичених знань відносно організації збуту та особливостей бізнес-середовища в різних країнах, помножена на вже розвинуту в 60ті роки маркетингову практику на внутр.ринку переросла в нову якість – теорію ММ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]