Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мм.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
149.35 Кб
Скачать

15. Принцип екстериторіальності в міжнародному маркетингу.

Закони, що регулюють міжнародні ділові операції, можуть використовувати такі важелі впливу, як: • Санкції - обмеження, що вводяться урядом країни на торгівлю з іноземними державами. • Ембарго - повна заборона на імпорт товарів в ту чи іншу країну або експорт товарів з неї. • Екстериторіальність - застосування законів країни для регулювання ділових операцій, які здійснюються за її межами.

Екстериторіальний принцип — це дія нормативних актів поза межами держави.

Всі нормативні акти діють за територіальним принципом, а екстериторіальний принцип застосовується тільки у чітко передбачених законом випадках.

Наприклад, уряд Португалії може розширити сферу правового впливу, вимагаючи, щоб компанії, мають штаб-квартири у цій країні, дотримувалися її законодавство у всіх інших країнах, де їх здійснюють операції. Даний принцип екстериторіальності великою мірою ускладнює бізнес.

16. Політичне середовище міжнародного маркетингу.

Жодна фірма не може ефективно здійснювати свою підприємницьку діяльність на зовнішніх ринках, не враховуючи політичне середовище, що склалося, в тій державі, в якій вона присутня. Крім того, вона повинна зважати на міжнародне політичне середовище. Що стосується політичного середовища країни місцезнаходження фірми, то воно може обмежувати діяльність фірми на внутрішньому і зовнішніх ринках, або навпаки, політичне середовище може сприяти її зовнішньоекономічній діяльності. Так само політична ситуація в світі може бути як сприятливою, так і неприйнятною для здійснення фірмою діяльності в тій або іншій країні. У всіх випадках політичне середовище міжнародного маркетингу в кожній з країн, залежить від: 1)політичної стабільності;2) участі в політичних блоках; 3)наявності міждержавних угод; 4)відносин країни місцезнаходження фірми з державами, в яких вона здійснює зовнішньоекономічну діяльність. Політична стабільність країни є одним з основних чинників, що сприяє ефективній діяльності фірми на даному ринку. Відсутність політичної стабільності деколи виключає саму можливість виходу фірми на зарубіжний ринок. Політична стабільність визначається стійкістю політичного режиму, що знаходить свій вираз в постійності соціального й економічного курсу держави. Такий курс залишається практично незмінним, якщо до влади приходить нова партія і формується новий уряд. В іншому разі можуть виникнути певні труднощі в роботі фірми на відповідному зарубіжному ринку, погіршають результати її підприємницької діяльності Важливим чинником, що впливає на політичне середовище міжнародного маркетингу, є участь країни в окремих блоках і союзах.

17. Економічне середовище міжнародного маркетингу.

Міжнародне економічне середовище - сукупність економічних умов, процесів, чинників, що сприяють чи протидіють розвиткові міжнародної маркетингової діяльності. Зазвичай виділяють чотири групи чинників (показників), що її визначають. Кожна з груп показників відповідно характеризує: 1)рівень економічного розвитку (основні узагальнюючі показники, що відображають досягнутий рівень економічного розвитку окремих країн, що цікавлять фірму); 2)стан економіки країни, що досліджуються в окремих напрямах; 3)стан ринків окремих країн і можливі тенденції його розвитку в майбутньому; 4)розвиток регіональної економічної інтеграції окремих країн, що цікавлять фірму. Зазначене виокремлення груп чинників є значною мірою умовним. Проте воно дозволяє більш ґрунтовно досліджувати економічне середовище міжнародного маркетингу. Міжнародна торгівля - історично перша форма міжнародних економічних відносин (якщо не брати до уваги натуральний обмін), що являє собою обмін товарами та послугами між державами. Для національного господарства участь у міжнародній торгівлі набуває форми зовнішньої торгівлі. Зовнішня торгівля - це торгівля однієї країни з іншими країнами, яка складається з вивозу (експорту) та ввозу (імпорту) товарів та послуг. У сукупності зовнішня торгівля різних держав утворює міжнародну торгівлю. Для оцінки масштабів, темпів, тенденцій, напрямів розвитку міжнародної торгівлі доцільно використовувати систему показників, яка складається з 6 груп: 1. Абсолютні показники (експорт (реекспорт); імпорт (реімпорт); (ЗТО); "генеральна" торгівля; "спеціальна" торгівля; фізичний обсяг зовнішньої торгівлі). 2. Структурні показники (товарна структура експорту та імпорту; географічна структура експорту та імпорту). 3. Показники інтенсивності торгівлі; експортна, імпортна чи зовнішньоторговельна квота). 4. Підсумовуючі показники (сальдо торговельного балансу; сальдо балансу послуг та некомерційних операцій; сальдо балансу з поточних операцій; індекс "умови торгівлі"). 5. Показники динаміки. 6. Показники зіставлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]