Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР история Украины теория .docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
56.43 Кб
Скачать

1.Найдавніші часи в історії України. Трипільська культура.

мезоліт (Бл. 10-11 тис. р.тому) Осн.різновиди господарювання:полювання, рибальство, починається приручення тварин .В кінці мезоліту поступовий перехід від збиральництва і полювання до землеробства і скотарства.

Епоха неоліту (VI-III тис. до н. е. ). - розквіт первісного ладу. Винайдені шліфування і свердління каменю, з'явл. штучні матеріали - обпалена глина, тканина. Сусідська община змінює родову організацію людей. Постає патріархат.

Енеоліт-опанування металів. На території Укр. форм. дві осн. групи племен - землероби на Правобережжі і скотарі на пд. та пд. заході. Це свідчило про 1-ий сусп. поділ праці. Використовуючи тяглову силу худоби, люди поч. збирати більший врожай => виникн.надлишків с/г продукції, майнової нерівності і обміну продуктами. Поступово виділяється родоплемінна верхівка.

Трипільська культура. В с. Трипілля Київ. обл. археолог В.Хвойка віднайшов перше таке поселення. Існування (IV - кінцем III тис. до н. е. )Територія-від Словаччини та Румунії до Слобідської України, від Чернігова до Чорного моря. Походження-основу складали балканські землеробсько-скотарські племена. Трипільці Правобер. Укр.-факт.найдавніші хлібороб. племена. Обробляючи землю ,вирощували пшеницю, ячмінь, просо. , розводили дрібну рогату худобу, та коней, свиней, вис.рівень розв. кераміки ,розвивалося ткацтво. Селились трипільці у басейнах річок. Великі поселення (від 10 до 20 тис. мешканців) - Майданецьке, Доброводи, Талянки. Житло - чотирикутні глиняні одно -,двоповерхові будинки з кількома кімнатами. Археологічні знахідки свідчать про зв'язки трипільських племен із Малою Азією, Кавказом.

Бронзовий вік(2тис.до.н.е.-8ст.до н.е.)Розвиток знарядь праці із сплаву міді і олова бронзи. Застосування бронзи дало можливість значно вдосконалити транспортні засоби, знаряддя вир-ва.

Ремесла - гончарне, каменярське, бронзоплавильне. Відб. 2-ий сусп. поділ праці - відокремлення ремесла від землеробства. (третій пов'язаний із відокремленням торгівлі). Суспільство поступово переходить від первісного ладу до епохи соц. розшарування.

Бронзова епоха на території України була фактично завершальною стадією первісного ладу.

Ранній залізний вік(8 ст. до н.е.-6 ст. до н.е.)1)Люди навч.плавити залізо;2)Зросла продуктивність праці;3)Ремесло відокремилося від землеробства;.4)З'явилося вир-во тов. для обміну й продажу;5)З'явилася прив.власність,посилюється майнова нерівність.

2.Кочові племена в Україні.

Кіммерійці. Територія розселення: Пн. Причорномор"я, Крим, Кавказ.

Суспільний устрій: Міжплемінний союз.

Господарство та етнічний склад: Населення кіммерійської держави складалося з кіммерійців та завойованих місцевих племен чорноліської культури.

Військова справа: Основа війська- кіннота, озброєна залізними мечами, луками та стрілами. Здійснювали завойовницькі походи в Малу Азію проти Урарту, Ассирії, Лідії.

Релігія та мистецтво: Залишили по собі поховання в курганах. Ставили кам"яні стели, на яких зображено озброєні фігури без голів.

Скіфи( 7-3 ст. до н.е.) - кочові іраномовні скотарі, що витіснили кіммерійців і розселилися між Доном і Дунаєм. Територія розселення: від Азовського моря до Дунаю, від Чорного моря до Чернігівщини, Курщини, Воронежчини.

Суспільний устрій:Наприкінці 6-5 ст. до н.е. утворилася скіфська рабовласницька держава - Велика Скіфія , столиця - Кам"янське городище на Дніпрі.

Основою суспільства у скіфів була сім"я; родовід вівся по чоловічій лінії. Поширеним було багатоженство.

Господарство: розрізняють скіфів-скотарів, скіфів-орачів.

Військова справа: озброєння складалося з коротких і довгих мечів, списів, дротиків; винайшли складний далекобійний лук. Основу війська - важкоозброєна кіннота. Здійснювали походи на Ассирію, Сирію , ледь не дійшли до Єгипту. У 331р. до н.е. скіфи перемогли військо Олександра Македонського.

Релігія: язичники; поклонялися Арею- богові війни. Вірили в потойбічне життя. Для знатних скіфів над могилою насипали курган, найвищими були кургани царів.

Сармати( 3 ст. до н.е.-3 ст. н.е.) - іраномовні племена, споріднені зі скіфами, з"явилися з уральсько-повользьких степів.

Територія розселення: Пн. Причорномор"я. Жили племенами, кожне з яких мало свою назву(роксолани, алани, аорси Переважав матріархат: жінка займала поважне становище і могла володіти зброєю. Основні заняття: кочове скотарство, полювання, опанували землеробство, займалися ремеслами.

Військо складалося з важкоозброєної піхоти та кінноти. Основні види зброї - луки, списи, мечі, мали панцері та щити. Брали участь у війнах проти Риму.

Релігія: поклонялись силам природи,культ богині-матері Астарти, покровительки коней. Вірили в очисну силу вогню. Особливою магією наділяли дзеркало.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]