Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мм.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
149.35 Кб
Скачать

27. Ідентифікація міжнародних продуктів укт тн зед.

УКТ ЗЕД призначено для збору статистичних даних про зовнішньоекономічну діяльність, а також з метою проведення митного контролю, виконання робіт під час декларування, ліцензування та квотування, регулювання експорту та імпорту товарів державного значення, вивчення коньюктури ринку. Об'єктом класифікації в УКТ ЗЕД є всі товари, що мають обіг у міжнародній торгівлі. За структурою УКТ ЗЕД складається з двох блоків: ідентифікації та назви. Блок ідентифікації має ієрархічну систему класифікації, який містить вісім рівнів класифікації: розділ, група, підгрупа, позиція, співпозиція, підпозиція, категорія та підкатегорія. Для позначення розділів та підгруп використовуються римські цифри, а для груп, позицій, підпозицій, категорій та підкатегорій - арабські. Для спів-позицій не передбачено цифрового коду, вони позначаються знаком дефіс "-", який ставиться перед їхньою назвою. Співпозиції розташовуються, у разі потреби, вище товарних підпозицій, категорій або підкатегорій. Кількість співпозицій та кількість дефісів перед ними залежить від рівня вкладу інформації. Крім того, рівень вкладу інформації обумовлюється відповідною кількістю дефісів перед назвами позицій, категорій та під-категорій.

УКТ ЗЕД побудована на базі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу. Це - товарний класифікатор. Кожному товару в УКТ ЗЕД є свій код, але для його правильного визначення необхідні наступні умови:

1) точне найменування товару;

2) точна характеристика товару;

3) знання будування класифікатору.

Товари, що обертаються у світовій торгівлі та класифіковані в УКТ ЗЕД, поділено на шість рівнів класифікації, де найвищими є 21 розділ, який далі поділяють на 97 груп, 33 підгрупи, 1241 товарну позицію, 3558 підпозицій та 5019 субпозицій.

Побудова товарних позицій та субпозицій базується на застосуванні певних послідовних ознак. Можна виділити чотири основні - ступінь обробки, призначення, матеріал (сировина), з якого виготовлено товар, та його призначення у світовій торгівлі.

Товари кодуються десятизначним кодом УКТ ЗЕД, у якому перші дві цифри означають товарну групу, перші чотири - товарну позицію товару, перші шість - код товару згідно з Гармонізованою системою опису та кодування товарів, усі десять цифр - товарну субпозицію товару.

28.Міжнародні продуктові стратегії та їх сутність.

Для здійснення успішної діяльності на міжнародному ринку необхідна детально розроблена і добре продумана продуктова стратегія.

Продуктова стратегія - це розробка напрямків оптимізації товарної номенклатури та визначення асортименту товарів, найбільш пріоритетним для успішної роботи на ринку і забезпечує ефективність діяльності підприємства в цілому.

Товарну стратегію неможливо відокремити від реальних умов діяльності підприємства, специфіки зовнішньої маркетингової середовища. Істотний вплив на маркетингову товарну стратегію надає життєвий цикл товарів.

Концепція життєвого циклу може бути сформульована таким чином: кожен товар знаходиться на ринку обмежений час; товар, як і все живе, народжується, живе і вмирає. Життєвий цикл товару на ринку можна представити у формі відрізка часу, розділеного на п'ять певних стадій: впровадження, зростання, зрілість, насичення і спад.

Виділяють п'ять стратегій стимулювання товару та адаптування до зарубіжного ринку. Фірма може або повсюдно користуватися стратегією стимулювання, застосовуваної нею на вітчизняному ринку, або міняти цю стратегію в розрахунку на кожен місцевий ринок; пристосування товару передбачає внесення у цей товар змін відповідно до місцевих умов або уподобаннями. Поширення в незмінному вигляді означає, що при випуску товару на закордонні ринки в нього не вносять жодних змін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]