Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мм.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
149.35 Кб
Скачать

54. Стримуючі фактори для країн-реципієнтів (отримання капіталу) в діяльності міжнародних спільних підприємств.

Міжнародне спільне підприємство – це організаційно-правова форма поєднання зусиль різнонаціональних партнерів у сферах інвестування, управління, виробництва продукції чи надання послуг, торгівлі, використання доходів, розподілу підприємницьких ризиків.

Стримуючі фактори

1)міжнародні спільні підприємства залучають ресурси у своїх цілях, які можуть не збігатися з національними. Не завжди вдається уникнути зіткнення національних інтересів та інтересів іноземних інвесторів.

2)Імпортовані через СП ресурси потребують окупності й отримання прибутку, який потім репатріюється, тобто повертається в країну-донора. У довгостроковому контексті відтік ресурсів через репатріацію прибутку повинен перевищувати величину первинних вкладів, тому говорити про збільшення виробничого апарату за рахунок іноземних інвестицій доцільно тільки у розрахунку на їх стимулюючий вплив на економічний розвиток приймаючої країни у цілому;

3)Нерідко має місце дискримінація національного сектора, яка посилюється правовими заходами макроекономічного стимулювання СП;

4)На практиці країна (навіть промислово розвинута) може майже не брати участі у створенні нової технології, а отримувати її кінцевий продукт.

5)Передача частини науково-дослідних робіт має місце переважно у низькотехнологічних галузях;

6)будучи формою проникнення на зарубіжний ринок, СП можуть вступати в угоди з діючою на місцевому ринку олігополією або монополією.

7)СП також можуть справляти стримуючий вплив на національне підприємництво, поглинаючи  фінансові нагромадження  у місцевій та іноземній валюті;

8)нерегульований розвиток СП може посилити соціальне розшарування.

5)суттєві експортні надходження найбільш реальні у сировинних галузях в той час, коли у обробній промисловості іноземні  інвестиції мають  переважно імпорто-заміщуючий характер.

55. Сутність процесу комплексної оцінки компаній-партнерів при створенні міжнародних спільних підприємств.

Проведення комплексної оцінки в достатньому обсязі при підготовки до роботи з фірмою-партнером дозволяє керівникам уникнути непродуктивних витрат часу, коштів та інших ресурсів і сприяє забезпеченню позитивних результатів співпраці з партнерами. його виникнення Комплексна оцінка має особливо важливе значення в умовах, коли сторони не знайомі з практикою один одного щодо ведення бізнесу.

1 етап.Досліджуються:Дані про компанії; Найменування, адреса, керівники, акціонери; Кредитні референції; Використання кредитів; Торгові референції; Контакти з постійними споживачами ;Торгова палата; Доступна інформація про діяльність компанії.

- дозволяє лише розпочати підготовчу роботу по переходу від обмежених комерційних відносин із закордонним партнером до довгостроковим відносинам і можливого створення спільного підприємства.

Комплексна оцінка 2 рівня проводиться тільки в тому випадку, якщо фірму, котра проводить аналіз, задовольняють результати попередньої комплексної оцінки. Як правило, провідна аналіз фірма і фірма - об'єкт аналізу одночасно проводять взаємну комплексну оцінку першого рівня з обговоренням загальних аспектів планованої угоди. Якщо фірми приходять до обопільної думку про те, що угода має реальні перспективи, вони приступають до більш дорогої і тривалої стадії аналізу - комплексній оцінці другого рівня. Аналізується: юридичні аспекти, фактор економічного стану, потенційні зобов'язання, фінансові аспекти, виробництво.

Проведення комплексної оцінки вимагають:державні органи(для отримання оф. дозволу на здійснення операцій в стратегічних галузях), ділові партнери(для отримання інф. про постачальників сировини), акціонери(для захисту прав та уникнення збитків), банки та інші кредитори(для підтримання фін. стабільності компанії), інвестиційні фонди(фіксація в статутах певних правил).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]