Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з фізики. 1 курс. 2 семестр. ЕКЗАМЕН.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
414.83 Кб
Скачать

76.Нагрівні прилади.ТеНи

Нагрівальні прилади — це елементи опалювальної системи, призначені для передачі тепла від теплоносія до приміщення.

Класифікують:

за конструкцією(секційні, панельні, конвекційні з розвиненим оребренням)

за способом передачі тепла – конвекційні ( понад 75% теплового потоку конвекцією), радіаційні (не менш ніж 50% теплового потоку радіацією), конвекційно — радіаційні ( конвекцією від 50 до 75 % теплового потоку)

за теплоінерційністю – високо інерційні ( низька теплопровідність, значні водо і металоємність), малоінерційні – (виcока теплопровідність, не значні водо і металоємність)

за матеріалом виготовлення — (чавунні, сталеві, алюмінієві, мідні), біметалеві(сталево-алюмінієві, мідно-алюмінієві, обміднені), не металеві (керамічні, бетонні)

за зовнішньою поверхнею — гладкі (радіатори, панелі), оребрені (конвектори, оребрені труби)

за розмірами ( висотою та будівельною глибиною)

Основною характеристикою нагрівального приладу є його теплова потужність, яка вимірюється в кВт. Іншими словами – це кількість тепла яку віддасть нагрівальний прилад в приміщення за певний проміжок часу.

77.Магнітний потік.Робота з переміщенням провідника і контуру зі струмом у магнітному полі.

Магнітний потік — потіквектора магнітної індукції.

Магнітний потік позначається зазвичай грецькою літерою Φ, вимірюється у системі СІувеберах, у системіСГСМ одиницею вимірювання магнітного потоку ємаксвел: магнітний потік поля величиною 1гаусчерезсантиметрквадратний площі.

Магнітний потік через нескінченно маленьку площадку dS визначається як

,

де B — значення індукції магнітного поля, θ — кут між напрямком поля й нормаллю до поверхні. У векторній формі

.

Магнітний потік псевдоскалярнавеличина.

Зазвичай магнітний потік обраховується через поверхню, обмежену певним контуром, наприклад, контуром, який утворюють провідники зі струмом. Оскільки в різних точках поверхні магнітна індукція різна, то проводиться інтегрування

На провідник зі струмом у магнітному полі діє сила Ампера. Якщо провідник не закріплено, то під впливом сили Ампера він переміщуватиметься у магнітному полі.

Обчислимо роботу dA, виконану силою Ампера при переміщенні елемента dl провідника зі струмом І у магнітному полі

Елемент провідника переміщується в напрямку сили , яка діє на нього. Робота дорівнює:

.

78.Електромагнітна індукція.Правило Ленца.

Електромагні́тна інду́кція — явище створення в просторі вихрового електричного поля змінним магнітним потоком. Одним із наслідків електромагнітної індукції є зв'язок між змінними електричним та магнітними полями в електромагнітній хвилі, інший наслідок, практично важливий для генерації електричного струму, — виникнення електрорушійної сили в провідному контурі, магнітний потік через який змінюється.

Явище електромагнітної індукції відкрив у 1831 році Майкл Фарадей. До того було відомо, що електричний струм у провіднику створює магнітне поле. Однак оберненого явища не спостерігалося. Постійне магнітне поле не створює електричного струму. Фарадей встановив, що струм виникає при зміні магнітного поля. Якщо підносити й віддаляти до рамки з провідного матеріалу постійний магніт, то стрілка підключеного до рамки вольтметра відхилятиметься, детектуючи електричний струм. Ще краще це явище проявляється, якщо вставляти (виймати) магнітне осердя в котушку з намотаним п

Правило Ленца — закон, за яким можна визначити напрям індукційного струму.

Згідно з правилом Ленца індукційний струм, що виникає в замкнутому контурі, своїм магнітним полем протидіє зміні магнітного потоку, який збуджує даний струм. Формулювання: Індукційний струм у замкненому провіднику завжди має такий напрям, що створюваний цим струмом власний магнітний потік протидіє тим змінам зовнішнього магнітного потоку, які збуджують індукційний струм. Його встановив російський фізик Е. Х. Ленц 1833 року. ровідником.