Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з фізики. 1 курс. 2 семестр. ЕКЗАМЕН.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
414.83 Кб
Скачать

72.Постійний електричний струм.Закон Ома.

Зако́н О́ма — це твердження про пропорційність сили струму в провіднику прикладеній напрузі.Закон Ома справедливий для металів і напівпровідників при не надто великих прикладених напругах. Якщо для елемента електричного кола справедливий закон Ома, то говорять, що цей елемент має лінійну вольт-амперну характеристику.

В електротехніціприйнято записувати закон Ома в інтегральному вигляді

де U — прикладена напруга, I — сила струму, R — електричний опірпровідника.

Проте опірє характеристикою провідника, а не матеріалу, й залежить від довжини та поперечного перерізу провідника. Тому в фізиці застосовують закон Ома у диференціальному вигляді:

де j — густина струму, σ —питома провідністьматеріалу, E —напруженість електричного поля.

Питома провідність залежить від кількості вільних носіїв заряду в провіднику і від їхньої рухливості.

Пості́йний струм — електричний струм, незмінний в часі.Необхідно відзначити деяку некоректність терміну постійний струм: насправді для постійного струму незмінним є перш за все значення напруги (вимірюється у вольтах), а не значення струму (вимірюється в Амперах), хоча значення струму також може бути незмінним. Тому термін постійний струм слід розуміти як постійну напругу. Далі використовуватимемо термін саме в цьому значенні.Використання терміну постійний струм (так само, як і змінний струм) підкреслює «силовий» характер даного сигналу, тобто це електричний сигнал, що передає потужність, призначений для живлення електричних пристроїв. У інших значеннях використовують точніші терміни: напруга, сигнал тощоНерідко цим терміном називають також електричний струм, який з часом може і змінюється за величиною, але не змінюється за напрямом (наприклад, пульсуючий електричний струм). Останнє обумовлюється можливістю розкладу одержуваного сигналу в ряд Фур'є, у якого постійна складова буде не нульова.Постійний струм широко використовується в техніці: живлення переважної більшості електронних схем виконується постійним струмом. Змінний струм використовується переважно для зручнішої передачі від генератора до споживача. Перетворення постійного струму в змінний забезпечують інвертори.

73.Потужність.Закон Джоуля-Ленца.Електрорушійна сила.

Потужність (N, P, W) — робота, що виконана за одиницю часу, абоенергія, передана за одиницю часу:

,

де N — потужність, А — виконана робота, t — проміжок часу, за який ця робота виконана.

В СІпитома теплота пароутворення вимірюється уВатах. Іншою одиницею вимірювання, яка ще й досі широко використовується, єкінська сила(1 к.с. = 735,5Вт).

Потужність є важливою характеристикою двигунів.

Закон Джоуля — Ленца  — кількість теплоти, що виділяєтьсяструмомвпровіднику, пропорційнасилі струму, часу його проходження іпадінню напруги.

,

де I — сила струму, R — опір, t — час.

Закон Джоуля-Ленца справедливий у межах застосованості закону Ома.

Електрорушійна сила  — кількісна міра роботисторонніх силіз переміщеннязаряду, характеристикаджерела струму.

Позначається здебільшого літерою , вимірюється всистемі СІуВольтах. Зазвичай електрорушійна сила скорочується в текстах дое.р.с.

Електрорушійна сила ділянки коладорівнюєенергії, яку отримує одиничний заряд, пройшовши цю ділянку кола.

Для замкненого кола

,

де — стороння сила.