Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контролінг 1-37.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

23. Структура основного бюджету підприємства

Бюджет-це документ, в якому визначено доходи і витрати по по окремих напрямках д-сті в підрозділах п-ва з необідним ступенем деталізації. Бюдже п-ва склад-ся:з-операційного бюджету і фінансового.операц бюдж. Складається з:-бюджет(Б) продаж;-Б виробництва;Б виробничих запасів;-Б прямих витрат на матеріали;-Б виробничих, накладних витрат;-Б прямих витрат на опл.праці;Б комерц. Витрат;- Б управлінських витрат;- звіт про прибутки і збитки.Фінансовий Б складається: - інвестиційного Б;-Б грош.потоків;-балансовий звіт (баланс).

24. Характеристика операційного бюджету

Процес бюджетування умовно може бути розділений на два вкладники підготовки:

операційного бюджету;

фінансового бюджету.

Операційний бюджет — сукупність бюджетів витрат і до­ходів, які забезпечують складання бюджетного звіту про при­буток.

Операційний бюджет - план підрозділу на бюджетний період, в якому чітко визначений обсяг його фінансових ресурсів.

Класифікація операційних бюджетів:

Бюджет витрат - визначає очікувані витрати для відповідного підрозділу. При цьому витрати поділяють на:

а) постійні витрати - визначаються на підставі бюджету попереднього періоду і, як правило, є незмінними.

б) змінні витрати – розраховуються, виходячи із обсягів виробничої діяльності і нормативів витрат ресурсів на виробництво одиниці продукції у відповідному підрозділі.

в) дискретні витрати - не пов’язані із певними фінансовими довгостроковими зобов’язаннями, обсягами виробництва і тому точно не розраховуються, а визначаються для кожного підрозділу суб’єктивними рішеннями вищого керівництва організації.

Бюджет доходів - визначає грошові надходження відповідного підрозділу.

Бюджет прибутків - комбінація бюджету витрат і доходів, що утворюють єдиний баланс прибутку.

25. Характеристика фінансового бюджету

Процес бюджетування умовно може бути розділений на два вкладники підготовки:

операційного бюджету;

фінансового бюджету.

Фінансовий бюджет – план підрозділу на бюджетний період, в якому визначені джерела надходження і напрямки використання грошових коштів.

Класифікація фінансових бюджетів:

Касовий бюджет – характеризує щоденні або щотижневі грошові надходження в організацію і напрямки використання коштів.

Бюджет капіталовкладень - план інвестицій в основні фонди організації з точки зору їх впливу на грошові потоки (достатність доходів для відшкодування інвестицій і відповідних експлуатаційних витрат).

Балансовий бюджет - плановий баланс активів і пасивів на кінець бюджетного періоду, в якому очікувані фінансові результати діяльності організацій пов’язуються із капіталовкладеннями, грошовими потоками, доходами, експлуатаційними витратами.

27. Особливості складання б-ту продаж. Бюджет продажу доцільно складати по асортименту і по клієнтах. Спочатку, на підставі договорів і планів покупців плануються продажі в асортименті по кожному клієнту, які надалі зводяться до двох окремих бюджетів: перший – по асортименту, другий – по клієнтах. Бюджет по асортименту необхідний для планування виробництва, бюджет по клієнтах використовується для планування грошових потоків (надходження грошових коштів від клієнтів) і дебіторської заборгованості на кінець планованого місяця.

Дані для бюджету продажів плануються на підставі: -річного бюджету продажів – орієнтовна сума, на яку потрібно продати; -об'єм продажів попередніх періодів – встановлення товарів, що користувалися попитом в попередні місяці; -виробничі потужності – визначення обмежень по виробничих потужностях і планування максимального їх використовування; -аналіз ринку, робота з клієнтами – визначення потреб клієнтів наступного місяця; -аналіз конкурентів – визначення сегментів ринку і видів продукції, по яких існує небезпека зниження продажів через конкурентну боротьбу; -цінова політика, система знижок – встановлення чинників, від яких залежатиме ціна товарів; -відносна прибутковість продукції – визначення вигідності реалізації окремих видів продукції, при плануванні акцент на більш прибуткові товари; -сезонні коливання попиту.