Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контролінг 1-37.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

18. Контролінг як управлінська технологія

Контролінг являє собою управлінську технологію, що забезпечує досяг­нення місії та стратегічних цілей підприємства, охоплює уві напрями діяльнос­ті, бізнес-процеси та бізнес-об’єкти, дозволяє здійснювати ефективне управлін­ня суб’єктом підприємництва не тільки в реальному режимі часу, а і його май­бутньою діяльністю, а також сприяє розвитку комунікацій на підприємстві за­вдяки створенню відповідної системи інформаційного забезпечення, сервісній підтримці реалізації всіх управлінських функцій, вивчення та розповсюдженню позитивного досвіду управління, дослідженню і синтезу передових теоретичних наукових напрацювань у сфері менеджменту, маркетингу, економіки, фінансів, аналізу, логістики, інвестицій, інновацій та ін.; постійному моніторингу ключо­вих показників діяльності підприємства; яка здатна до адаптування, самороз­витку та самовдосконалення, що забезпечується прямим підпорядкуванням служби контролінгу вищому менеджменту підприємства та незалежністю від керівників нижчих рівнів.

Виходячи із сучасного розуміння сутності контролінгу в управлінні тор­говельними мережами, а також спираючись на результати критичної оцінки іс­нуючих на сьогодні поглядів вітчизняних і зарубіжних науковців, контроль у системі контролінгу в управлінні торговельними мережами можна розглядати в двох аспектах:

безпосередньо контроль господарської діяльності та управління тор­говельною мережею – контроль дотримання суб’єктом мережевого торговель­ного підприємництва встановленої системи цілі та контроль ефективності ре­алізації управлінських функцій, контроль ефективності управління за його ос­новними аспектами, контроль ефективності управлінської діяльності за її осно­вними функціональними напрямками, контроль ефективності функціонування механізму управління, встановлення причин виявлених відхилень і недоліків у діяльності суб’єкта мережевого торговельного бізнесу у його зовнішньому та внутрішньому середовищі;

підтримка реалізації контрольної функції управління торговельною ме­режею – аналіз існуючої в торговельній мережі практики контролю, розробка пропозицій щодо вдосконалення контролю з метою його координації, форму­вання необхідного для ефективного контролю інформаційного забезпечення, пошук і обґрунтування найбільш ефективних методів і прийомів контролю для менеджерів торговельної мережі всіх рівнів відповідно до специфіки здійсню­ваної ними управлінської діяльності та складу виконуваних ними управлінсь­ких функцій.

19. Аналіз чутливості прибутку

Аналіз взаємозв”язку витрат, обсягу діяльності та прибутку називають аналізом чутливості. Він спрямований на дослідження змін, які відбуваються з операційним прибутком підприємства під впливом змін певних параметрів його діяльності. Такими чинниками насамперед є ціна реаліз. Прод., обсяг продажу та витрати підпр. Взаємозв”язок між витратами, обсягом діяльності та прибутку формує основну модель фінансової діяльності суб”єкта господарювання.

Призначення цього аналізу полягає у визначенні певних показників (витрат, обсягу реалізації, прибутку) при заданих параметрах інших показників.

Отриманню прибутку та його максимізація сприяють різноманітні поточні управлінські рішення. Вони передбачають здійснення аналізу витрат за певним обраним напрямом дій. Тому, розуміння залежності між витратами, обсягом діяльності та прибутком є необхідною умовою для планування майбутніх операцій підприємства і прийняття управлінських рішень на короткострокову перспективу. Завдання керівництва полягає в тому що здійснювати управління кожним чинником, який впливає на прибуток, для збільшення рентабельності підприємства вцілому. Аналіз витрати-обсяг-прибуток виходить з того, що:-ціна реалізації продукції не залежить від обсягу її продажу;-всі витрати підприємства слід розглядати як змінні або як постійні;-протягом періоду що аналізується поведінку витрат та доходів можна описати лінійною функцією;-єдиним чинником, що впливає на витрати та доходи є обсяг продажу;-обсяги виробництва та продажу однакові;-підприємство виготовляє та реалізує один вид прод. Або в нього стабільна номенклатура випуску. Аналіз витрати-обсяг-прибуток заснований на принципах калькулювання за змінними витратами. Зв”язок між витратами і обсягом діяльності та прибутком можна відобразити за допомогою формул або графіків. У найпростішому вигляді залежність прибутку від величини витрат та обсягу діяльності подають: операційний прибуток=загальні доходи-загальні витрати.