Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контролінг 1-37.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

11. Характеристика концепції „Дірект-костінг”

система “директ-костінг” – це один з методів обліку затрат по “усеченной” собівартості. Основною його особливістю є те, що собівартість продукції вра-ховується та планується ли-ше в частині змінних ви-трат. Постійні витрати по-етапно списуються за ра-хунок фінансового резу-льтату. Ефективне управ-ління затратами та при-бутком залежить від точ-ості калькуляції. Найбільш точною є та калькуляція, яка включає в себе не всі види затрат, а тільки ті, котрі безпосередньо пов`я-зані з виробництвом про-дукції. Крім того, “директ-костінг” дозволяє реалізо-вувати продукцію за мар-жинальною собівартістю, що є найбільш актуальним в даний час при неповному завантаженні виробничих потужностей, коли основна продукція поглинає всі на-кладні витрати. При цьому рентабельність про-дукції, розрахована на базі змінних витрат, підвищується, ос-кільки всі постійні витрати вже відшкодовані в складі повної собівартості ос-новного продукту. Для виз-начення собівартості су-му змінних витрат ділять на обсяг виготовленої про-дукції або наданих послуг. Постійні витрати взагалі не включають в розрахунок собівартості. Їх як витрати даного періоду списують з отриманого прибутку впро-довж того періоду, в якому вони були зроблені. До роз-рахунку операцій-ного при-бутку формується показник маржинального прибутку компанії, а потім маржи-нальний прибуток зменшу-ється на суму по-стійних витрат, форму-ючи фінан-совий результат.

12. Характеристика концепції Absorptuon Costing.

АС є системою розподілення витрат за об’єктами витрат, якими можуть бути як виробн., так і не виробн. процеси надання послуг, вик-ня робіт і таке інше. Ця система є однією з найбільш розповсюджуваних технік Упр. обліку. В якості результата вона надає мен-м інформацію про витрати компанії асоційовані з тим чи іншим продуктом або процесом. Існ. 2 осн. типіів цієї моделі: - job-order costing – вик-ться в тих випадках, коли в якості об’єкта витрат більш доцільно розглядати деяку роботу; - process cost. – вик-ться у випадках, коли існує безперервний процес вир-ва та виділення будь-якої окремої роботи в якості об’єкта витрат є недоцільною. В такому випадку витрати розподіляються по всій продукції рівномірно. На відмінну від Direct-costing, АС засновується на розподілі всіх витрат, що вкл. в собівартість по видам продукції; передбачає розподіл витрат на прямі та опосередковані; вик-ться укр. компаніями для зовн. звітності, для внутрішнього використання не підходить; запаси продукції на складі оцінюються за повною собівартістю з вкл. компонент пост. витрат.

13. Модель Стандарт Костінг

система “стандарт-кост” - основною функ-цією системи “стан-дарт-кост” є контроль за-трат виробництва. Базу-ючись на розробці стандар-тів (норм) на затрати праці, матеріалів, накладних вит-рат, впоряд-кування станда-ртної (нор-мативної) кальку-ляції і врахуванні фак-тичних зат-рат з виділенням від-хилень від стандартів (ві-дхилень), даний метод доповнює ме-тод “директ-костінг” і надає йому дещо іншого відтінку, коли прямі змінні витрати плануються за видами продукції, а решта – за центрами витрат. Також плануються ціни та кіль-кість продукції, яку буде випущено на підприємстві.