Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контролінг 1-37.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

20. Характеристика бейчмаркінгу та його видів

Бейчмаркінг – це постійний процес порівняння продуктів (товарів), виробничих процесів методів форм та систем управління інших характеристик організацій в цілому та її окремих частин (підсистем) з подібними елементами виробничо-управлінського типу інших організацій. Розрізняють такі типи Б.: - внутрішній – спрямований на порівняння продукції різного типу одного й того самого під-ва або окремих елементів виробничо-управлінської системи між собою (цехів, відділів, тощо) – за загальними критеріями ефективності (результативності). – Б зорієнтований на конкурентів, що передбачає порівняння продукції та окремих елементів організації різних під-в однієї галузі; - функціональний Б. – орієнтований на порівняння процесів, функцій технологій, способів організації та управління тощо успішних під-в з аналогічними параметрами організації обєкта аналізу, що не входять до певної галузі.

21. Контролінг інвестиційних проектів.

Контролінг інвестиційних проектів відбувається на основі розрахунку головних показників визначенні ефективності інвестицій.Показники: 1.чиста теперішня вартість проекту;2.індекс доходності проекту;3.внутрішня ставка доходності проекту;4.термін окупності проекту.В основі розрахунку цих показників лежить співставлення отриманих доходів від реалізації проекту та витрачених коштів на їх досягнення.розрахунки здійснюються з урахуванням зміни вартості грошей у часі.Цей процес відбувається за допомогою використання спеціальної ставки дисконту, яка показує мін.сподіваний рівень доходу інвестора або надходження по абсолютно достовірних проектах (депозити комерційних банків, держ.цінні папери).Розрахунок відповідного показника(чинника теперішньої вартості) розраховується за формулою: α= 1/(1+d)^(t-tp),де d

Ставка дисконту у долях одиниці; tp рік, до якого проводяться розрахунки; t поточний рік. Процес переведення майбутньої вартості в теперішню назив дисконтуванням.Для оцінки доходів по проекту викор показник так званого грошового потоку. ГП= ЧП+А+(Осн.кап+Обор кап), де ЧП – чистий прибуток , А- амортизація. Дисконтований грош потік відпов-го року = ГП відпов-го року* на чинник теперішньої вартості.Чиста теперішня вартість: ЧТВ=сума дисконтованого ГП-сума дисконтованих інвестицій(за 5 років).Індекс доходності = сума дисконтованого ГП/суму дисконтованих інвестицій.Внутрішня ставка доходності – це ставка дисконту при якій ЧТВ=0.Термін окупності= сума дисконтованих інвестицій /середньорічний дисконтований ГП.

22. Загальна характеристика системи бюджетування на підприємстві

Для організації ефективного фінансового контролінгу на підприємстві рекомендується створення сучасної системи бюджетування, яка б була заснована на розробці і контролі виконанняієрархічної системи бюджетів.

Процес складання бюджетів і контролю за їх виконанням одержав назву бюджетування. До основних характеристик бюджетування можна віднести:

короткостроковість (до одного року);

високий рівень конкретизації;

внутрішню спрямованість;

тісну інтеграцію з контролем та аналізом відхилень.

У процесі складання бюджету менеджер має змогу порівняти витрати і вигоди альтернативних напрямів дій, визначити найефективніший спосіб використання ресурсів.

Порівняння фактичних результатів із запланованими дає мож­ливість визначити ефективність і результативність діяльності під­приємства.

Бюджетування як управлінська технологія передбачає наяв­ність трьох складових: методики розробки бюджетів, організа­ційних процедур бюджетного планування і виконання бюдже­тів, а також засобів автоматизації обробки інформації.

Інформаційною базою для бюджетування можуть слугувати лише дані управлінського обліку, інакше ефективність цієї процедури зведеться нанівець.

Бюджетування здійснюють у двох напрямах. Перший — це підготовка функціональних бюджетів, тобто бюджетів, підрозділів підприємства.

Другий напрям бюджетування — розробка стандартів (норм) витрат на виробництво окремих виробів (або послуг).