Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_з_Практики.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
481.28 Кб
Скачать

Розділ IV. Організація маркетингово-комерційної діяльності підприємства та його аналіз

4.1 Оцінка ефективності комерційної діяльності

Комерційна діяльність є складовою частиною комерційного підприємництва. Підприємництво — це цілеспрямована діяльність, спрямована на отримання доходів, прибутку.

З усіх показників, які рекомендуються для комплексної оцінки ефективності комерційної діяльності підприємства, основними є прибуток та товарообіг. В ринкових умовах функціонування підприємства залежить від його здатності приносити достатній за сумою та рівнем доход (прибуток). Збільшення суми прибутку позитивно впливає на всі показники ефективності, які розраховуються з використанням прибутку (рентабельність товарообігу, поточних витрат, ресурсів).

Товарообіг — рух товарів та послуг, пов'язаний з їхнім обміном на гроші й переходом від виробництва до споживання. Він є економічним показником, що показує сукупну вартість продаж товарів і послуг за певний час.

З балансу підприємства (додаток 1, 2) та звіту про фінансові результати (додаток 2, 3) видно, що товарообіг підприємства у 2012 році порівняно з 2011 роком збільшився на 6846,4 тис.грн.

Ще одним важливим показником є прибуток приватного підприємства. Прибуток — сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Прибуток — одне з основних джерел формування фінансових ресурсів підприємства та формування фондів грошових коштів підприємства. Як бачимо зі звіту про фінансові результати (додаток), чистий прибуток зріс порівняно з 2011 роком на 1300 тис. грн, що є позитивним показником для підприємства.

4.2 Управління ціновою політикою підприємства

Ціна - це визначена сума грошей, яку покупець готовий заплатити для того, щоб одержати одиницю конкретного товару або послуги.

Ціна є важливим компонентом комплексу маркетингу і в цьому розумінні є інструментом активізації попиту або відповіді на конкурентні дії. Крім того, ціна - єдиний елемент комплексу маркетингу, що безпосередньо утворює прибуток і взаємодіє з іншими елементами. Так, товар, розподіл, просування відображають спробу підприємства створити вартість на ринку. Останній елемент - ціноутворення - дає змогу підприємству вилучити на свою користь частку від створеної вартості у вигляді одержаного прибутку.

Маркетингова цінова політика - це комплекс заходів, що включає визначення ціни, знижок, умов оплати, які задовольняли б споживачів, давали б змогу підприємству отримувати намічені обсяги прибутку, а також вирішувати інші стратегічні та тактичні завдання. Для підприємств і організацій, що у своїй діяльності використовують сучасну маркетингову концепцію, цінова політика є:

а) інструментом конкурентної боротьби;

б) механізмом формування попиту на продукцію підприємства;

в) механізмом одержання прибутку.

Ціна туристичного продукту визначається із врахуванням трьох груп факторів:

1) витрат виробництва та збуту;

2) туристичного попиту і пропозиції;

3) рівня конкуренції на туристичному ринку.

Не варто говорити, що цінова політика підприємства є досить високою. Ціни коливають в межах норми в залежності від обраного туру, готелю, транспорту та задовольняють переважну більшу кількість туристів.Фірма «АПОЛОН ТРЕВЕЛ» співпрацює з багатьма українськими та іноземними туроператорами, тобто реалізує їхній продукт, тому прибуток фірми від реалізації товару закладений у ціні цього продукту. До ціни тур пакета, що пропонується туристам, входить:

  • ціна турпакета в розрахунку на одного туриста;

  • умовно-постійна витрати туроператора;

  • прибуток туроператора;

  • вартість послуг, які входять до пакету;

  • непрямі податки та інші окремі види послуг;

  • комерційні знижки для окремих туристів та туристичних груп;

  • коефіцієнт, що враховує податок на додану вартість з доданого товару.

Крім цього діє система знижок:

- знижки для постійних клієнтів – це дає можливість заохочувати туристів знов і знов звертатися у фірму;

- знижки для великих груп туристів – система знижок для великих груп туристів дає стимул туристам-індивідуалам самим формувати великі групи із своїх знайомих, родичів, колег по роботі;

- знижки для дітей;

- систему знижок для студентів.

У будь-якому випадку – це виграшно для турфірми, тому що такі клієнти будуть постійно повертатися до неї. Також це дає можливість забезпечити постійну завантаженість замовленнями і створює додаткову рекламу для туристичної фірми, адже відомо, що будь-які новинки, акції, знижки швидко поширюються серед студентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]