Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
104.93 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………………..2

  1. Загальна характеристика ПАТ «Кожухівське»………………………………………4

  2. Характеристика асортименту продукції та її властивості ПАТ «Кожухівське»

2.1 Характеристика технологічного процесу виробництва продукції на підприємстві……………………………………………………………………………..12

2.2 Умови маркування, пакування та зберігання продукції ………………………….18

3. Складові забезпечення безпечності та якості продукції ПАТ «Кожухівське»

3.1 Організація праці на підприємстві «Кожухівське»………………………………21

3.2 Законодавчо-нормативна база безпечності та якості продукції на птахофабриці «Кожухівське»……………………………………………………………………………23

3.3 Основні вимоги до якості продукції підприємства «Кожухівське»……………..25

3.4 Організація контролю якості продукції на підприємстві «Кожухівське»……….29

4. Характеристика дефектів, які виникають на різних етапах виробництва товару, та їх вплив на якість готової продукції……………………………………………………33

5. Організаційні засади маркетингової діяльності підприємства ПАТ «Кожухівське»……………………………………………………………………………36

6. Аналіз діяльності підприємства «Кожухівське» щодо охорони довкілля………...41

7. Організаційні засади охорони праці на підприємстві ПАТ “Кожухівське»………43

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ…………………………………………………………46

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………..48

ДОДАТКИ

ВСТУП

Птахівництво України є однією з найбільш інтенсивних і динамічних галузей сільськогосподарського виробництва, яке має можливості в короткі терміни значно збільшити виробництво дієтичних висококалорійних продуктів – м’яса і яєць з метою забезпечення людей фізіологічно необхідною нормою харчування. Одне яйце задовольняє потребу людини у вітаміні В2 на – 10-12%, Д – на 10-40%, А – на 15-16%.

Необхідність подальшого розвитку птахівництва обумовлена також тим, що витрати корму на виробництво білка та енергії порівняно з іншими продуктами тваринного походження найменші. На виробництво одного грама чистого білка в яйцях і м’ясі витрачається у 8 раз менше кормових одиниць, ніж в яловичині, у 3 рази менше, ніж у свинині. Слід відзначити, що в м’ясному птахівництві для одержання 1 т м’яса потрібно у 12 разів менше часу, ніж у скотарстві, і у 8 разів менше, ніж у свинарстві.

Птахівництво може бути прикладом організації безвідхідної технології виробництва. Продукти переробки птиці, такі як голова, ноги, крила, усі внутрішні органи (печінка, серце, залози, мускульний шлунок) використовуються для приготування різних харчових наборів, кров – для виробництва ковбас, а такі внутрішні органи як яєчник, яйцепровід, сім’яники, сім’япроводи та кишковий тракт переробляють на білкове борошно. Послід птиці після висушування є відмінним добривом або йде на виготовлення компостів. Крім того, він використовується як кормова добавка до раціонів бичків на відгодівлі, а також основний субстрат при вирощуванні червів, які є своєрідним добривом для підготовки гумусу грунту.

Курячі яйця - поживна й здорова їжа. Біологічно повноцінний білок яєць по своєму складу наближається до оптимальної потреби організму людини в амінокислотах. Ліпіди містять корисні ненасичені жирні кислоти й фосфоліпіди, головним чином лецитин, що сприяє прискоренню метаболізму жирів і підвищенню їх засвоюваності.

За даними літератури до числа самих корисних продуктів харчування відносять: коричневий рис, курячі яйця, молоко, шпинат, банани, м'ясо лосося, чорницю. Було експериментально доведено, що комплекс функціональних компонентів харчових яєць запобігає утворенню тромбів, знижує ризик серцево-судинних і інших захворювань.

Сьогодні дієтологи рекомендують здоровій людині з'їдати 1-2 яйця в тиждень. Одне куряче яйце при цьому задовольняє добову потребу дорослої людини в білку на майже на 80%, жиру – 7%, фосфоліпідах – більше 50%, вітамінах – від 5 до 90%, йоду – 15-20%, цинку й міді – 8-10%, селену – до 40%. Важливу роль в підвищенні ефективності виробництва продукції відводиться передовим технологіям утримання племінної птиці, зокрема впровадженню роздільного вирощування та диференційованій годівлі курей та півнів.

Тому першочерговими завданнями,які стоять перед галуззю птахівництва є нарощування обсягів виробництва продукції, а також забезпечення ефективності цього виробництва.

Основна мета роботи - оцінити економічну ефект виробництва продукції птахівництва за останні роки, а також виявити напрями її підвищення у майбутньому.

Об’єктом дослідження стало відкрите акціонерне товариство “Кожухівське”.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною та інформаційною основою дослідження є законодавчо-нормативна база України; статистична т бухгалтерська звітність підприємств; дані Держаного комітету статистики України; матеріали періодичних видань.

  1. Загальна характеристика пат «Кожухівське»

Природно-економічні умови розвитку птахівництва визначаються перш за все розміщенням господарства з точки зору природних та економічних умов.

Акціонерне товариство "Кожухівське" розташоване в с. Кожухівка Васильківського району, Київської області. Це зона лісостепу. Клімат території помірно-континентальний, тривалість вегетаційного періоду 200-210 днів, середньорічна кількість опадів 500-550 мм, основними ґрунтами птахофабрики є дерново-підзолисті і легкосуглинкові. Ґрунтові води залягають на глибині 3-7 м. Рельєф місцевості - широкохвиляста рівнина.

Однак, природні умови для птахофабрики мають невелике значення, так як вирощуванням сільськогосподарських культур тут не займаються. Значно більше уваги заслуговують економічні умови, зокрема положення підприємства відносно ринків збуту продукції та пунктів постачання. З цього приводу можна зазначити, що птахофабрика "Кожухівське" має досить зручне місцеположення: розташована на відстані 35 км. від столиці України і найбільшого міста країни - м. Києва. Ще ближче до районного центру - м .Васильків - лише 17 км., стільки ж і до залізничної станції, яка знаходиться в м. Василькові. Майже всі ринки збуту продукції знаходяться в м. Києві і м. Василькові, також і всі пункти постачання сировини та матеріалів знаходяться там же. Слід також зауважити, що підприємство має шляхи сполучення з цими містами в досить доброму стані, шляхи з твердим покриттям підведені до самої птахофабрики, а також по всій її території, тому незалежно від погодних умов можна здійснювати підвезення матеріалів і відвантаження готової продукції. Транспортними засобами підприємство теж забезпечене в достатньому обсязі, як загального користування, так і спеціалізованими.

Наявність і використання трудових ресурсів

До наявністі та використання трудових ресурсів відносять:

1. Спискова чисельність працівників – це показник чисельності працівників спискового складу на певну дату календарного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих та виключаючи тих працівників, які вибули в цей день. 2. Середньоспискова чисельність працівників за календарний період обчислюється шляхом підсумовування чисельності працівників спискового складу за кожний календарний день та ділення одержаної суми на кількість календарних днів періоду.

3. Продуктивність праці – це виробіток (обсяг господарської діяльності – валова продукція, виручка, доход тощо) в грошовому (натуральному) виразі на одного середньоспискового працівника підприємства в розрахунку на рік, день, годину.

Трудовий виробіток – це затрати праці на одиницю обсягу господарської діяльності в грошовому (натуральному) виразі.

4. Середня оплата праці працівників за календарний рік обчислюється шляхом ділення фонду оплати праці за календарний рік на середньоспискову чисельність працівників, а за місяць – додаткового ділення на 12, середньоденна – на загальну кількість відпрацьованих людино-днів, середньогодинна – на загальну кількість відпрацьованих людино-годин.

5. Кількість днів, відпрацьованих одним працівником, визначається як відношення загальної кількості людино-днів, відпрацьованих працівниками підприємства до середньооблікової чисельності працівників.

6. Тривалість робочого дня обчислюється шляхом ділення загальної кількості відпрацьованих працівниками людино-годин на загальну кількість відпрацьованих людино-днів.

7. Коефіцієнт використання робочого часу визначається як відношення фактичної загальної кількості корисного фонду робочого часу працівників до нормативного корисного фонду робочого часу.

8. Коефіцієнт плинності працівників – це відношення чисельності звільнених працівників за календарний період до середньоспискової чисельності працівників у цьому ж періоді.

9. Трудомісткість господарської діяльності – це відношення суми витрат на оплату праці та соціальні заходи до загальної суми витрат, пов’язаних з господарською діяльністю.

Таблиця 1.1 «Показники продуктивності праці»

Показники

Роки

2008

2009

2010

Звітний рік у % до базисного

Валова продукція в співставних цінах всього,тис.грн

4310.5

4307

4300

100

Середньорічна чисельність працівників,осіб

197

190

185

94

Вироблено валової продукції на одного середньорічного працівника,грн

21880

22668

23243

106

Затрати праці всього,люд/год

333314

362844

391528

117

Вироблено валової продукції на одну люд/год.всього,грн

1666.6

1649.3

1631.4

97.8

Аналізуючи дану таблицю 1.1 можна стверджувати,що валова продукція в співставних цінах за досліджувані роки майже не змінилась. Зменшилась середньорічна чисельність працівників,що призвело до збільшення виробництва продукції одним середньорічним працівником на 6%,і відповідно зросли затрати праці на 15%.

Таблиця1.2 «Наявність трудових ресурсів та показники їх використання»

Показники

Роки

2008

2009

2010

Звітний рік у % до базисного

Середньооблікова чисельність працівників-всього,осіб

197

190

185

94

Норми тривалості робочого часу,визначені Міністерством праці та соціальної політики для працівників,зайнятих в АПК-всього,люд/год

1996

1996

1996

100

Кількість фактично відпрацьованих люд/год одним середньообліковим працівником

1691.9

1909.7

2116.4

125

Коефіцієнт використання трудових ресурсів

0.8

1

1,10

133

рис.1.1 Середньорічна чисельність працівників,осіб

Проаналізувавши таблицю 1.2 можна сказати, що чисельність працівників у 2010 році у порівнянні з 2008 роком зменшилась на 12 осіб або на 6%, цим самим кількість фактично відпрацьованих люд./год збільшився на 20%, а коефіцієнт використання трудових ресурсів зменшився на 37.5%

Таблиця 1.3 «Організаційна структура ПАТ «Кожухівське»

Назва структурного підрозділу

Посада

1

 

 

 

 

 

Адміністрація

 

 

 

 

 

Голова правління

Головний бухгалтер

Юрисконсультант

Заступник голови правління по господарськой частині

Заступник голови правління з корпоративної безпеки

Інспектор з кадрів

2

 

 

Зоотехнічний відділ

 

 

Консультант з питань зоотехнії

Головний зоотехнік

Зоотехнік

3

 

Ветеринарна служба

 

Головний ветлікар

Ветлікар

4

 

 

 

Бухгалтерія

 

 

 

Заступник головного бухгалтера

Бухгалтер

Економіст

Касир

5

 

 

Інженерна служба

 

 

Головний інженер

Інженер з охорони праці

Інженер

6

 

 

Електро цех

 

 

Головний енергетик

Старший електрик

Електрик

7

 

 

 

 

 

Службовці

 

 

 

 

 

Корпоративний секретар

Завідувач центральним складом

Лаборант

Комірник

Архіваріус

Адміністратор бази даних

8

 

 

 

Відділ реалізації

 

 

 

Заступник голови правління з комерційних питань

Експедитор транспортний

Менеджер з реалізації

Продавець

9

 

 

 

 

 

Цех утримання дорослої птиці

 

 

 

 

 

Начальник цеху

Помічник начальника цеху

Птахівник

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування

Сортувальних яєць

Підсобний робітник

10

 

 

 

Цех вирощування молодняка птиці

 

 

 

Начальник цеху

Помічник начальника цеху

Птахівник

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування

11

 

 

 

 

Цех утримання батьківського стада

 

 

 

 

Начальник цеху

Сортувальник яєць

Птахівник

Підсобний робітник

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування

12

 

 

 

 

 

Котельня

 

 

 

 

 

Начальник котельні

Слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики

Оператор теплових пунктів

Слюсар-сантехнік

Слюсар з ремонту устаткування теплових мереж

Лаборант

13

 

 

 

 

 

Цех інкубації

 

 

 

 

 

Начальник цеху

Старший оператор інкубаторно-птахівничої станції

Оператор інкубаторно-птахівничої станції

Електромеханік засобів автоматики та приладів технологічного устаткування

Оператор прививальної машини

Сортувальник добових курчат

14

 

 

 

 

Автотракторний парк

 

 

 

 

Завідувач а/парком

Старший водій

Водій вантажного а/мобіля

Тракторист

Механік

15

 

 

Яйцесклад

 

 

Завідувач цеху

Підсобний робітник

Вантажник

16

 

Служба охорони

 

Начальник охорони

Охоронник

17

Вагова

Вагар

18

 

Бригада робітників

 

Бригадир

Прибиральник службових приміщень

19

 

 

 

 

 

Ремонтно-будівельна бригада

 

 

 

 

 

Бригадир

Слюсар-ремонтник

Електрогазозварювальник

Токар

Столяр

Підсобний робітник

20

Забійний цех

Начальник цеху

Забезпеченість основними засобами та ефективність їх використання

Основні засоби є матеріально-технічною базою виробництва, фундаментом його вдосконалення і розвитку. Цей процес відбувається як шляхом нарощування потенціалу основних засобів (екстенсивно), так і за допомогою підвищення ефективності їх використання (інтенсивно). Значне нарощування основних виробничих засобів призводить до ускладнень у технічному переоснащенні виробництва, морального і фізичного старіння устаткування, що знижує ефективність його використання та можливість конверсії. Тому економічно більш виправданим є збільшення часу роботи устаткування, повне завантаження наявного парку, кваліфікований догляд за його роботою

Аналіз починають із вивчення динаміки, обсягу, складу і структури основних засобів за їх класифікаційними ознаками:

• будинки, споруди та передавальні пристрої;

• машини та обладнання;

• транспортні засоби;

• інструменти, прилади, інвентар (меблі);

• інші основні засоби.

Узагальнюючі показники мають забезпечити отримання достатньої кількості інформації, на основі якої можна зробити висновки про ефективність використання всієї сукупності основних засобів (фондів) підприємства та виявити наявні резерви поліпшення їх використання.

До узагальнюючих показників відносять:

- фондовіддачу,

- фондомісткість,

- рентабельність виробництва,

- коефіцієнт використання виробничої потужності підприємства.

Для оцінки використання основних засобів доцільно застосовувати показник їх рентабельності, який характеризує відношення прибутку до середньорічної первісної їх вартості.

Наступний важливий показник - коефіцієнт використання виробничої потужності (Квп) підприємства

Таблиця1.4 «Наявність і ефективність використання виробничих фондів»

Показники

Роки

Звітний рік у % до базисного

2008

2009

2010

Середньорічна вартість основних виробничих фондів с.г призначення,тис.грн

23632.5

27368

41713

175.5

Середньорічна вартість оборотних активів,тис грн.

19696.5

20766

17607.5

89.4

Середньорічна вартість активів підприємства,тис.грн

43329

48134

59320.5

137

Середньорічна чисельність працівників,осіб

197

190

185

94

Площа с.г угідь,га

11

11

11

100

Вартість ВП в співставних цінах,тис.грн

4310.5

4307

4300

100

Фондозабезпеченість, тис.грн

2148

2488

3792

176.5

Фондоозброеність,тис. грн

120

144

226

188

Фондовіддача, грн

0.18

0.16

0.10

55.5

Фондомісткість, грн

5,48

6,35

9,70

177

Норма прибутку, %

-14.15

-27.26

-43.9

310

Проаналізувавши дані з таблиці 1.4. можна зробити такі висновки, що фондозабезпеченість в 2010 році в порівнянні з 2008 роком зросла на 1644 тис. грн або на 23,5%, фондоозброєність 2010 року в порівнянні з 2008 роком зменшилась на 106 тис. грн. або на 47%, фондовіддача в 2010 році менша ніж у 2008 році, тобто вона зменшилася на 0,08 грн або на 44, 4%, фондомісткість в 2010 році стосовно 2008 року зросла на 4.22 грн або на 43,5%, а ось збиток в 2010 році в порівнянні з 2007роком збільшився на 29.75%

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]