Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
104.93 Кб
Скачать

3. Складові забезпечення безпечності та якості продукції пат «Кожухівське»

3.1 Організація праці на підприємстві «Кожухівське»

Основною формою організації праці на птахофабриці «Кожухівське» є бригада. За нею закріплюють певне поголів’я,пташник,й розміщене у ньому обладнання.

Склад і розмір бригади залежить від виробничого призначення цеху(ферми),системи утримання птиці, рівня механізації й автоматизації процесів. Так,при клітковому утриманні промислового стада курок-несучок вона складається з 10-12 основних працівників.

Норми закріплення поголів’я за пташницею-оператором встановлюють з урахуванням марки кліткових батарей і типу годівлі. Наприклад, у приміщеннях,оснащених клітковими батареями КБН-4,при годівлі сухими кормами основна пташниця-оператор обслуговує 9000,а пташниця-механізатор-18000 несучок. Технологічний процес утримання курей у механізованих приміщеннях дозволяє здійснювати всі роботи бригади в одну зміну.

При підлоговому утриманні курей-несучок у механізованих широкогабаритних пташниках з глибокою підстилкою бригада складається з 6-7 пташниць-операторів та слюсаря електрика.

В цеху кліткового вирощування птиці до 60-денного віку створюють бригаду з 10-15 основних пташниць,у віці 60-150 днів бригада складається з 10-15 основних пташниць.

Також на підприємстві «Кожухівське» є внутрішньо-бригадний поділ праці. У цьому випадку бригада складається з кількох ланок по 4-6 чол. Ланки всередині бригади,як правило,створюють для виконання однорідних операцій виробничого процесу. Ланка може складатися також і з робітників різних професій(пташниць,слюсарів,електриків,допоміжних робітників і т.д).

Обов’язки працівників з обслуговування птиці розробляються зоотехніком і затверджуються керівником господарства .

Залежно від поголів’я птиці, наявності приміщень,рівня механізації,способу утримання й годівлі,щільності посадки птиці різних видів і віку,кваліфікації виконавців норма обслуговування дорослих курей при клітковому утриманні становить 4-28 тис.голів і більше,курчат від 1 до 30-денного віку-3.5-10 тис,від 31 до 60-денного віку-7-10 тис.,від 61 до 140 днів-12-15 тис.гол. и Норми обслуговування качок коливаються від 1000 до 3000 голів,гусей-від 500 до 1000,індичок-від 750 до 1000 голів.

Форми оплати праці у птахівництві аналогічно існуючим в інших галузях тваринництва. Працю основних пташниць оплачують відрядно-преміально за 4-5 розрядами. Крім цього застосовують преміювання з метою матеріальної зацікавленості працівників у збільшенні виробництва продукції та зниження її собівартості: за економію витрат у розмірі 70% від суми отриманої економії; за перевиконання виробничої програми –у розмірі до 30% від вартості понадпланової продукції,оціненої,за цінами реалізації; за результатами роботи за квартал.

Додаткова оплата встановлена за підвищення яйценосності курей ,середньодобових приростів бройлерів порівняно з отриманим за попередні 2-3 роки-в розмірі 4-6% від середньомісячного заробітку за кожен процент перевищення вказаного рівня .Застосовуються й різні види заохочення.

Останніми роками різко скоротилось поголів’я птиці,знизилась продуктивність курей-несучок,зросла собівартість продукції,знизилася рентабельність галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]