Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗИМИНА все.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
556.54 Кб
Скачать
  1. Аспекти розвитку матеріалознавства як науки про матеріали

Матеріалознавство - прикладна наука про зв'язок складу, будови і властивостей матеріалу. Матеріалознавство відноситься до групи природних наук, Зокрема до технічних наук, і є однією з тих наук яка вивчає матеріали , що використовуються людиною у вигляді різних предметів або є сировиною для їх виготовлення

Теоритичной основою матеріалознавства є розділи фізики та хімії. Матеріалознавство розвивається за законами матеріалістичної діалектики, розглядає навколишній світ в постійному русі та розвитку:

- від нижчого до вищого

- від простого до складного

- від загального опису зовнішніх ознак до сучасної характеристик цих структурних параметрів і властивостей

- від методів органолептичної або візуальної оцінки якості до фізичних, механічних, хімічних методів контролю якості

- від принципів контролю якості готового матеріалу в процесі його виготовлення

  1. Методи вивчення будови і властивостей матеріалів

Методи вивчення будови матеріалів поділяють на дві групи:

  • методи, за допомогою яких визначають будову, тобто структуру матеріалів і перетворення, що в них відбуваються, і змінюють їх будову: методи структурні, методи, що грунтуються на існуванні звязку між будовою та властивостями матеріалу.

  • Методи, за допомогою яких безпосередньо визначають властивості матеріалів у тих чи інших умовах експлуатації, насамперед механічні, а також фізичні та хімічні: механічні, фізичні, хімічні.

  1. Агрегатний стан речовини

Кожна речовина може перебувати в різних агрегатних станах залежно від умов, у яких вона знаходиться: температури та тиску.

Різні агрегатні стани називаються ще фазами.

Сукупність фаз, які знаходяться в стані рівноваги, називаються системою.

Фаза – це однорідні складові системи, які мають однаковий агрегатний стан і які відокремлюються від інших складових частин поверхнями розділу.

Газрподібний – гази характеризуються тим, що можуть займати будь-який обєм, 1 см. куб ідеального газу містить 2,7*10 в 19 молекул. Молекули газу мають високу енергію руху.

Рідкий стан – рідкий стан є проміжним між кристалічним і газоподібним. Молекули рідини мають значно менші відстані між собою, ніж молекули газів і утворюють нестабільні комплекси.

Твердий стан – характеризується стійкістю форми і обєму. Частини твердих тіл завдяки сильній взаємодії утворюють правильну впорядковану структуру, що відповідає мінімуму вільной енергії.

Плазма – особливий стан речовини, яка утворюється з іонізованих атомів і електронів, у таких співвідношеннях, при яких загальний заряд дорівнює нулю.

Тверді тіла подяляють на:

  • Кристалічні – перебувають у твердому стані до відповідної температури, при якій вона переходить у рідкий стан. Правильний порядок розташування атомів у кристалчних тілах спостерігається на далекій відстані.

  • Аморфні тіла – не мають температури плавлення під час нагрівання поступово переходять у рідкий стан, знижуючи свою вязкість. Порядок розташування атомів виконується тільки для ближнього оточення.

  • Склоподібні тіла – проміжна фаза між кристалічними тілами й аморфними. Іноді речовина може під час охолодження затвердівати у вигляді кристалічної або аморфно-кристалічної форми, залежно від умов охолодження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]