Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗИМИНА все.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
556.54 Кб
Скачать

22. Особливості структури і властивості полімерів за типом пластмас

Пластичні маси - це високомолекулярні матеріали або композиції на їх основі з органічними або неорганічними речовинами, здатні за певних умов (тиску і температури) переходити у пластичний стан і набувати під дією навантажень заданих форм.

За складом пластмаси поділяються :

прості пластмаси: поліетилен, полістирол, органічне скло;

складні пластмаси: в’яжучаречовина + наповнювачі + пластифікатори + стабілізатори + затверджувані + інгібітори + барвники + фунгіциди + пароутворювачі + змащувачі, синтетичні смоли, ефіри, целюлози;

Класифікація пластмас: а) за видом полімеру: на основі синтетичних полімерів – на основі полімеру та на основі смол; на основі видозмінених полімерів. б) стосовно нагрівання термопластичні та термореактивні.

Полімеризаційні полімери та пластмаси на їх основі:

1. поліетилен, 2. поліпропілен, 3. полівінілхлорид (вінілпласт (твердий) і пластикат (мякий)), 4. полістирол, 5. поліакрилат.

Полікондинсаційні смоли та пластмаси на їх основі:

1. фенол формальдегідні пластмаси(лінійної будови(термопластичні наволочки) і сітчастої будови(термореактивні резольні)),

2. аміно формальдегідні пластмаси: сечовиноформальдегідна смола, механоформальдегідна смола), 3. поліефірні смоли (алкіні смоли, поліетилентерефталат, ненасичені поліефірні смоли),

4. поліамідні смоли (капрон, анід),

5.поліуретанові смоли (поролон, штучна шкіра),

6. кремнійорганічні смоли (рідкі, каучукоподібні, тверді).

Пластмаси на основі хімічно-видозмінених природних полімерів:

1. на основі целюлози(нітроцелюлоза, ацетилцелюлоза, целулоїд, ацетатне волокно, шовк),

2. білкові полімери(основа – казеїн, галаліт).

Пластмасами називають тверді, міцні та пружні матеріали, які одержують на основі полімерних зєднань.

Пластмаси можуть бути: прості – являють собою чисті полімери; складні, до складу яких крім полімеру можуть входити наповнювачі, пластифікатори-барвники та інші складові різних призначень.

Залежно від методів переробки пластмаси поділяються на литтєві (звичайні термопласти), штампувальні (листові термопласти), пресувальні (термореактивні пластмаси).

За типом використання наповнювачів пластмаси поділяються на прес-порошки, волокнисті і шаруваті пластики.

33.Матеріали, що використовуються у виробництві непродовольчих товарів.

Матеріалознавство - це наука, що вивчає в загальному зв'язку склад, будову, структуру та властивості матеріалів, а також закономірності їх зміни під тепловими, хімічними, механічними та іншими впливами.

Матеріалознавство вивчає металеві матеріали (чорні метали: залізо та його сплави; кольорові метали: усі інші) та неметалеві матеріали (полімери, гумові матеріали, скло, деревина, кераміка).

З розвитком науки та техніки розширюється асортимент використаних матеріалів за рахунок нових: магнітних, теплостійких, тугоплавких, спечених порошкових матеріалів, напівпровідникових, високочастотних полімерних діелектриків, склопластиків, силатів.

В Україні цими проблемами займається інститут проблем матеріалознавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]