Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗИМИНА все.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
556.54 Кб
Скачать

28.Здатність матеріалів поглинати тепло під дією теплової енергії.

Теплофізичні властивості характеризують швидкість процесів нагрівання та охолодження. Знання й аналіз теплофізичних характеристик продуктів (теплоємності, коефіцієнта теплопровідності, коефіцієнта температуропроводності) дозволяє вибрати методи й оптимальні режими процесів теплової обробки, правильного зберігання цих продуктів.

Теплоємність – це кількість тепла, яка необхідна для підвищення температури тіла на 1˚С у певному інтервалі температур: , (Дж/С).

Питома теплоємність – це кількість тепла, яка необхідна матеріалові масою 1кг, щоб підвищити його температуру на 1˚С, Дж(кг·с)

,

де Q – кількість теплоти, Дж;

m – маса матеріалу, кг;

різниця термодинамічних температур, ˚С.

Об’ємна теплоємність – показує, яку кількість тепла необхідно витратити для нагрівання одиниці матеріалу.

Об’ємна теплоємність завжди дорівнює теплоємності об’ємної маси матеріалу.

Матеріали з великою об'ємною теплоємністю мають кращі теплозахисні властивості.

Коефіцієнт температуропровідності залежить від коефіцієнта теплопровідності матеріалу:

,

де – варіює від 1,50 до 2,333 ; від 7,17 до 16,33 /с · ;

– теплоємність матеріалу;

ν – об'ємна маса матеріалу, кг/ .

Температуропровідність відіграє важливу роль у процесах волого-теплової обробки швейних виробів, оскільки вона визначає швидкість прогрівання матеріалів, що обробляються.

Характеризується теплопровідністю: Питома теплоємність: . Об’ємна теплоємність: . Коефіцієнт температури провідності характеризує здатність матеріалів вирівнювати температуру в різних точках, а також передавати тепло від більш нагрітих місць до менш нагрітих.

27.Здатність матеріалів проводити тепло під дією теплової енергії.

Теплофізичні властивості характеризують швидкість процесів нагрівання та охолодження. Знання й аналіз теплофізичних характеристик продуктів (теплоємності, коефіцієнта теплопровідності, коефіцієнта температуропроводності) дозволяє вибрати методи й оптимальні режими процесів теплової обробки, правильного зберігання цих продуктів.

Характеризується теплопровідністю.

Теплопрові́дність — здатність речовини переносити теплову енергію, а також кількісна оцінка цієї здатності.

Явище теплопровідності полягає в тому, що кінетична енергія атомів й молекул, яка визначає температуру тіла, передається атомам і молекулам у тих областях тіла, де температура нижча.

Теплопровідність не єдиний шлях, яким тепло передається від тіла з вищою температурою, до тіла з нижчою температурою. Така теплопередача може також відбуватися за рахунок теплового випромінювання і конвекції. Різниця між теплопровідністю й конвекцією в тому, що при конвекції тепло переноситься разом із речовиною, а при теплопровідності переносу речовини немає.

При теплопровідності величина потоку тепла визначається різницею температури між різними областями тіла. Кількісно теплопровідність характеризується коефіцієнтом теплопровідності  , який входить в рівняння (закон Фур'є)

.

Тут   — тепловий потік, T — температура,   — оператор Гамільтона набла, яким позначається градієнт.

Коефіцієнт теплопровідності вимірюється у Вт/(м·K) або Вт·м-1·K-1.

Механізм теплопровідності.

Найбільшу теплопровідність мають речовини, в яких тепло переноситься вільними електронами, що зумовлено їхньою малою масою. Саме тому теплопровідність металів зазвичай висока. В нагрітій області речовини є більше електронів із високою енергією, вони легко мігрують в холодніші області, й втрачають там енергію, розсіюючись на коливаннях кристалічної ґраткиДіелектрики, наприклад, кераміка, мають меншу теплопровідність, що робить їх зручними для виготовлення посуду. В діелектриках, де немає вільних електронів, тепло передається повільнішими коливаннями атомівГази, наприклад, повітря, мають малу теплопровідність, зважаючи на невелику густину молекул і доволі нечасті зіткнення між ними. В газах тепло швидше переноситься через конвекцію.

З огляду на це, добрими теплоізолюючими властивостями характеризуються матеріали, в яких багато порожнин, заповнених повітрям: вовнаватапінопласт, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]