Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_з_Практики.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
481.28 Кб
Скачать

55

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України Київський національний торговельно-економічний університет Чернівецький торговельно-економічний інститут

Кафедра менеджменту і туризму

Звіт Про проходження технологічної практики

Туристична агенція «Аполлон тревел»

Виконав: Студент денної форми навчання IV курсу 443 групи спец. менеджмент готельного, курортного та туристичного сервісу Юрковський А.А.

Керівник виробничої практики

Від інституту: Бутирська І.В.

Керівник виробничо-технологічної практики директор від підприємства: Іфтимійчук С.Ю.

Чернівці, 2013

ЗМІСТ

Вступ

Розділ I. Загальне ознайомлення з базою практики

1.1 Організація господарської діяльності на підприємстві і характеристика його підрозділів

Розділ II. Аналіз планово-економічної діяльності підприємства

2.1 Управління матеріально-технічними ресурсами підприємства

2.2 Аналіз чисельності персоналу підприємства, продуктивності та системи оплати праці

2.3 Аналіз планування доходів, витрат та прибутку підприємства

Розділ III. Аналіз та планування фінансового стану

3.1 Оцінка фінансового стану підприємства

3.2 Розробка фінансового плану діяльності підприємства

3.3 Оцінка ділової активності та ефективності діяльності підприємства

Розділ IV. Організація маркетингово-комерційної діяльності підприємства та його аналіз

4.1 Оцінка ефективності комерційної діяльності

4.2 Управління ціновою політикою підприємства

4.3 Управління рекламними та комунікаційними заходами

Розділ V. Аналіз управлінської діяльності на підприємстві

5.1 Організація праці та управління на підприємстві

5.2 Управління персоналом

5.3 Дослідження організаційної структури підприємства

5.4 Мотивація роботи працівників

5.5 Розробка та ухвалення управлінських рішень

Розділ VI. Правове регулювання трудових відносин

6.1 Поняття трудового права, трудових правовідносин та підстави виникнення трудових правовідносин

6.2 Припинення трудових відносин

6.3 Трудова дисципліна, дисциплінарна та матеріальна відповідальність працівників

Розділ VII. Оформлення звіту

Розділ VIII. Залік

Висновки та пропозиції

Список літератури

Додатки

ВСТУП

Туризм – це одна із найбільш перспективних галузей в Україні, яка у багатьох країнах світу є головним джерелом прибутку.

Туризм - це сфера господарського комплексу, що забезпечує десяту частину світового валового продукту. Ця галузь розвивається швидкими темпами і в найближчі роки вона може стати найбільш важливим сектором підприємницької діяльності.

Туристичний бізнес приваблює підприємців невеликим стартовим капіталом, швидким терміном його окупності, постійним зростанням попиту на туристичні послуги, високим рівнем рентабельності і тому знання основ туристичної діяльності має надзвичайно важливе значення при підготовці працівників туристичної сфери, підвищенні професійного рівня, вивченні світової економіки та економіки України.

Україна з перших днів незалежності впевнено стала на шлях створення власної туріндустрії, проголосивши туризм пріоритетною галуззю розвитку економіки.

На даний момент туристичний бізнес в Україні знаходиться на стадії становлення. З кожним роком збільшується кількість туристичних підприємств, покращується механізм надання туристичних послуг та система функціонування галузі. В Україні з її багатою історичною спадщиною і безцінними рекреаційними ресурсами туристичний бізнес розвивається з переважною орієнтацією на виїзд.

У сучасному світі туризм - це багатобічне явище, тісно пов'язане з економікою, історією, географією, архітектурою, медициною, культурою, спортом та іншими науками.

Професійна практика є завершальним етапом навчання і проводиться з метою узагальнення і вдосконалення знань, практичних умінь і навичок, набуття професійного досвіду.

На ринку туристичних послуг функціонує велика кількість підприємств, які пропонують різноманітні туристичні характерні та супутні послуги. Одним з таких підприємств є мале приватне підприємство "Аполон тревел".

Метою практики є формування практичних навичок розроблення, прийняття та реалізації управлінських рішень, проведення господарсько-фінансовихоперацій та виконання службових обов’язків на окремих робочих місцях керівників лінійних та структурних підрозділів туристичних підприємств, що функціонують на ринку послуг.

Основним завданням практики є:

  1. опрацювання методів управління на підприємствах туристичної індустрії,

  2. визначення економічної ефективності управлінської діяльності,

  3. вміння використовувати аналітичні розрахунки для обґрунтування висновків і підготовки управлінських рішень.

  4. набуття певного професійного досвіду у спілкуванні з туристами, партнерами;

  5. оволодіння методикою оформлення різноманітної документації;

  6. оволодіння способами формування та розробки спеціальних заохочень та пропозицій для туристів.

Для реалізації поставлених завдань при проходженні практики використовувались різноманітні методи досліджень: спостереження, опис, моніторинг, аналіз та інші.

Розділ і. Загальне ознайомлення з базою практики

1.1 Організація господарської діяльності на підприємстві і характеристика його підрозділів

Туристична фірма «АПОЛОН ТРЕВЕЛ» заснована 2003 року. Дана туристична фірма є туристичним агентом, тобто це юридична або фізична особа (підприємець), яка здійснює на основі ліцензії діяльність по просуванню і реалізації сформованого туроператором туру (туристичного продукту).

На сьогоднішній день підприємство є одним з провідних в Чернівецькій області та характеризується як успішний та надійний партнер. Керівництво туристичного підприємства з кожним роком розширює ареал своєї діяльності та притягує нових клієнтів. Персонал підприємства є високоосвіченим, має досвід роботи у сфері туризму, володіє іноземними мовами.

Туристичне підприємство «АПОЛОН ТРЕВЕЛ» може запропонувати відпочинок на різний смак та платоспроможність споживача. МПП «АПОЛОН ТРЕВЕЛ» пропонує відпочинок як в Україні, так і за кордоном. Провідними напрямками діяльності є організація турів в наступні країни: Чорногорію, Хорватію, Польщу, Словаччину, Румунію, Чехію, Угорщину, Єгипет, Грецію та інше. Бронювання готелів та приватних апартаментів; трансфери; оренда автотранспорту; організація екскурсій; відпочинок на Чорному та Азовському морях; гірськолижні курорти; екскурсійні тури по Україні, лікування на курортах України (Трускавець, Моршин); індивідуальні та групові тури; бронювання готелів; візова підтримка до країн Зони Шенген.

Тому можна сказати, що фірмою створено та опрацьовано багато цікавих туристичних програм-подорожей, а саме:

  • відпочинок за кордоном;

  • відпочинок та лікування в оздоровницях України (переважно Західного регіону);

  • відпочинок у Карпатах;

  • зимові гірськолижні маршрути;

  • паломницькі тури;

  • тури для іноземців;

  • різноманітні екскурсійні програми та тури вихідного дня як для дорослих так і для студентів, школярів по природним, історичним та архітектурним місцям Західного регіону України та по м. Чернівці зокрема.

Підприємство «АПОЛОН ТРЕВЕЛ» працює лише з надійними і перевіреними партнерами, такими як: «Туртесс-тревел», «Пегас-турістік», «Аккорд-тур», туристичною компанією «Алголь», «Анекс-тур» та багато інших, тому може гарантувати високу якість запропонованих послуг.

Щодо організаційно-правової форми власності туристичної фірми «АПОЛОН ТРЕВЕЛ», то воно виступає у вигляді малого приватного підприємства, тобто це є юридична особа, яка виступає платником єдиного податку, виконує певні роботи та надає послуги для клієнта. За виконані роботи та надання послуг клієнт в свою чергу сплачує певну грошову суму підприємству.

Основними документами нормативно-правової бази, на основі яких підприємство здійснює свою туристичну діяльність є : Конституція України, Закон України «Про підприємства в Україні» від 27.03.1991 р. № 887-ХІІ, Закон України «Про правовий статус іноземців» від 04.02.1994 р. №3929-ХП, Закон України «Про туризм» від 15.09. 1995 р. № 324/95-ВР, Закон України «Про ліцензування окремих видів господарської діяльності» від 01.06. 2000 р. № 1775-ІП, Постанова Кабінету Міністрів України «Про Правила в’їзду іноземців в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію» від 29.12. 1995 р. № 1074, Інструкція про умови і правила здійснення підприємницької діяльності, пов'язаної з організацією іноземного і зарубіжного туризму (ліцензійних умовах), і контролі за їх дотриманням / Затверджена наказом Ліцензійної палати України і державного комітету України з туризму від 12.01.1999 р. № 5/1, Методичні рекомендації з організації поїздок вітчизняних туристів за кордон / Затверджено постановою Колегії державного комітету України з туризму від 16.04.1996 р. № 96/8, Програма забезпечення захисту і безпеки туристів / Затверджено постановою Колегії державного комітету України з туризму від 08.10.1996 р. № 96/5., «Про затвердження Правил користування готелями і надання готельних послуг в Україні», Наказ Державного комітету по житлово-комунальному господарству України і Державного комітету України з туризму від 10.09.1996 р. № 77/44.

Ще одним не менш важливим документом, на основі якого діє підприємство є статут. Статут малого приватного підприємства «АПОЛОН ТРЕВЕЛ» був зареєстрований ліцензійно-реєстраційною палатою виконавчого комітету Чернівецької міської ради 13 липня 2003 року. Він визначає:

  • власника підприємства;

  • найменування підприємства;

  • місцезнаходження підприємства;

  • предмет і цілі діяльності підприємства;

  • органи управління підприємства і порядок їх формування;

  • компетенція і повноваження трудового колективу підприємства та його виборних органів;

  • порядок утворення майна підприємства;

  • умови реорганізації та припинення діяльності підприємства [1].

Прибуток підприємства, його рентабельність і успіх у конкурентній боротьбі на ринку значною мірою залежить від того як воно спромоглося розпорядитися своїм капіталом за весь попередній період, який аналізується. Також важливу увагу слід приділяти якості послуг які надаються, та якості обслуговування клієнтів, що є невід’ємною частиною успішного бізнесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]