Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_з_Практики.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
481.28 Кб
Скачать

5.4 Мотивація роботи працівників

Вивчивши поняття мотивації персоналу та проаналізувавши діяльність МПП «Аполон тревел», можемо зробити висновок, що одним із методів підвищення ефективності діяльності підприємства є мотивація персоналу.

Для того, щоб мотивація працівників була максимально ефективною, керівник повинен використовувати як матеріальну, так і моральну мотивацію.

Мотивація трудової діяльності не може бути дійовою без задоволення матеріальних потреб, задіяння матеріального інтересу працівників. Під матеріальною мотивацією слід розуміти прагнення достатку, певного рівня добробуту, матеріального стандарту життя. Прагнення людини до поліпшення свого добробуту обумовлює необхідність збільшення трудового внеску, а отже, й збільшення кількості, якості та результативності праці.

Матеріальна мотивація спрямована переважно на задоволення фізіологічних потреб. До неї відносять заробітну плату, премії, бонуси та надбавки. Проте гроші – це не єдиний і часто не найефективніший спосіб мотивації працівників. Вважається, що нематеріальна винагорода часом може вплинути помітно та ефективно. Нематеріальна мотивація спрямована на задоволення психологічних та соціальних потреб людини. Ефективно дана мотивація впливатиме лише на тих людей, які вже задовольнили свої базові потреби і впевнені в тому, що зможуть їх забезпечувати, та наступним етапом для них є самореалізація. Таким чином, можемо констатувати, що до кожного працівника потрібно використовувати спеціальні методи мотивації. А оскільки на МПП «Аполон тревел» працюють всього 2 працівники, керівник може ретельно проаналізувати мотиви, стимули, проблеми та бажання кожного працівника окремо та відповідно до результатів аналізу обрати ту форму мотивації, яка б була найбільш ефективною у кожному конкретному випадку.

Отож, розглянемо форми мотивації, які керівник може використати стосовно працівників на МПП «Аполон тревел».

Проаналізувавши все вище сказане, можна зробити висновки, що для ефективного формування оптимального мотиваційного комплексу, доцільно звернути увагу на такі елементи діяльності працівників:

1) зворотний зв'язок: обговорення з підлеглим шляхів реалізації конкретного завдання та результатів його виконання. Виявляючи постійний інтерес до роботи підлеглого, керівник сприяє її успішному виконанню;

2) різноманітність вмінь та навичок: підвищення змістовності роботи, насичення її творчими, нестандартними моментами, що посилює інтерес до роботи як вагомий внутрішній мотив;

3) важливість роботи: формування у підлеглого відчуття важливості, значущості своєї роботи.

4) цілісність роботи: доручення підлеглому здійснення конкретного завдання в повному обсязі, що дає йому змогу отримати задоволення від завершеної роботи. У галузі туристичної роботи це особливо важливо, оскільки за характером послуги бажано, щоб її надавала постійно одна людина аж до одержання позитивного результату [3, с.130].

Безперечно, що зазначені елементи змісту та організації праці формують особливий психологічний стан у підлеглих: відчуття відповідальності, зацікавленості, успіху, значущості та ін. Вони безпосередньо впливають на посилення вмотивованості працівника туристичної фірми. При цьому суттєвим є те, що сформована таким чином, мотивація стає внутрішнім фактором, який сприяє підвищенню якості роботи, задоволеності від роботи, посилює потребу у зростанні кваліфікації та професійної майстерності, зміцнює стабільність колективу, поліпшує у ньому соціально-психологічний клімат.

Однією з нагальних потреб кожної людини є вільний час і сприятливий режим робочого часу. З огляду на це до пріоритетних напрямків посилення мотивації трудової діяльності на даному підприємстві можна віднести регулювання робочого часу та заохочення вільним часом. Світовий і вітчизняний досвід свідчать, що нині на практиці склалася ціла низка моделей гнучкої організації робочого часу та підвищення ролі вільного часу, які розглядаються як складові нетрадиційних методів посилення мотивації до праці.

Виходячи з великого зарубіжного та вітчизняного досвіду можна запропонувати керівнику МПП «Аполон тревел» регулювання робочого часу та заохочення вільним часом своїх працівників. Надання додаткового вільного часу - засіб зовнішньої мотивації реалізується диференціацією (зміною) тривалості основної та різноманітних додаткових відпусток, їх дробленням на певні частини (наприклад, надання влітку та взимку), наданням можливості працювати неповний робочий день або неповний робочий тиждень, скороченням робочого періоду тощо [16].

Теоретично обґрунтовано та доведено практикою, що існує безпосередня залежність між рівнем інформованості колективу, а отже, «прозорістю» внутрішньо-організаційної діяльності і мотиваційними настановами персоналу.

Ось чому сучасні організації широко використовують усі доступні методи комунікації для досягнення цілей, що стоять перед ними, у тому числі й пов’язаних з посиленням мотивації персоналу. Такі методи у своїй роботи може використовувати керівник даного підприємства.

Форми підвищення інформованості персоналу різноманітні, серед них можна назвати лише декілька таких, що заслуговують на увагу та використання на МПП «Аполон тревел».

Довідник співробітника — це брошура, яка містить основну інформацію про організацію. Такі довідники нині є важливою складовою комунікаційного процесу в більшості компаній розвинених країн. Довідник має такі основні цілі:

1) довести до співробітників філософію компанії, її базові цінності, стратегію розвитку та найближчі цілі;

2) надати довідкову інформацію з різних аспектів соціально-економічного розвитку компанії, що дає змогу співробітникам глибше зрозуміти головні засади діяльності компанії, адаптуватися до умов її функціонування;

3) інформувати співробітників про те, чого компанія чекає від них і які зобов’язання вона бере на себе.

До видів мотивації відносять організацію навчання для персоналу та підвищення кваліфікації. Це тренінги, семінари, освітні програми. Тут важливо не прогадати з тренерами та тематикою.

Також має велике значення престиж та стабільність самої фірми, тому працівники так полюбляють міжнародні компанії з гучними брендами. Не останню роль відіграє і назва посади, яка сама по собі може бути дуже ефективною мотивацією.

Менш відомим способом мотивувати працівників є фіксація досягнень. Її можна втілити за допомогою “дошки пошани” з визначенням найкращого працівника місяця (року). Такий крок не вартуватиме підприємству нічого, але посилить професійну конкуренцію та активує бажання “виділитися з натовпу”.

Важливим для працівника може бути і сам простір офісу та організація робочого місця. Адже значно приємніше працювати у центрі міста у світлому чистому приміщенні, аніж на околиці з гіршими умовами, нехай і за вищу винагороду.

До способів нематеріальної мотивації зараховують також і причетність до прийняття рішень, тобто працівник повинен відчувати, що має право голосу. Цей спосіб можна втілити у вигляді нарад, опитувань, голосувань тощо.

Керівнику МПП «Аполон тревел »слід звернути увагу на проведення конкурсів професійної майстерності, нагородження переможців відзнаками та грамотами. Друк бланків коштуватиме підприємству копійки, зате така нагорода корпоративний дух підтримає неабияк.

Звичайно, працівникам приємно буде отримати і дещо більш відчутне: місячний проїзний квиток, іменні канцтовари, квитки у кіно, можливість безкоштовно відвідувати фітнес-центр абощо. Спільний корпоративний відпочинок з колегами сприятиме кращому взаєморозумінню та об’єднанню колективу.

Отже, форми мотивації персоналу на МПП «Аполон тревел» можуть бути наступними:

  • запропонувати чіткі та прозорі критерії оцінки персоналу.

  • з'ясувати реальні потреби працівників.

  • створити диференційовану систему винагороди.

Для певної категорії працівників мотивацією є навчання (підвищення кваліфікації), для інших — оплата проїзду до місця роботи.

  • визнати заслуги підлеглого: персональна похвала, публічне

визнання заслуг (на нараді, зборах), почесна грамота; видати наказ про заохочення працівника з внесенням запису до трудової книжки.

  • надати відгул.

  • поліпшити умови праці працівника.

  • видати премію, цінний подарунок.

  • надати (розширити) соціальний пакет.

  • перевести працівника на вищу посаду.

  • розширити повноваження працівника, дозволити йому брати участь

у прийнятті рішень.

Отже, система мотивації на МПП «Аполон тревел» не буде достатньо ефективною, якщо вона базуватиметься лише на фінансових стимулах і не включатиме нематеріальні складові. Зрозуміло, що для кожного працівника існує індивідуальна схема, адже на різних людей діють різні стимули і для цього потрібно враховувати безліч аспектів, починаючи з особливостей характеру працівників і закінчуючи їх прагненням професійного самовираження та використання нематеріальних методів мотивації працівникам дасть змогу не лише підвищити ефективність їх роботи, але й зведе до мінімуму матеріальну складову мотивування, що є особливо актуальним для нашої країни.

Таким чином, за допомогою вищезазначених методів керівник МПП «Аполон тревел» зможе значно підвищити мотивацію працівників, заохотити виконувати свою роботу з ентузіазмом, підвищити результативність праці та загалом ефективність діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]