Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗИМИНА все.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
556.54 Кб
Скачать

16. Цемент та бетон, клас-ція

Цемент- в’яжучі речовини, які утворились під час змішування з водою пластичну масу, зручну для формування, яка з часом перетворюється на міцне каменоподібне тіло.

Властивості цементів: повітряні (твердіють і зберігають властивості лише на повітрі); гідравлічні (твердіють і зберігають вл-ті на повітрі та у воді); кислото- та лугостійкі.

Цементи застосовують для виготовлення бетону.

Бетон – кам’яний матеріал, виготовлений з цементу, заповнювачів і добавок. Розрізнють: кислостійкі (виробляють на основі кисло стійких цементів, використовуючи природні або штучні силікатні матеріали), вогнетривкі (використання-облицювальний матеріал для дверей, коксових печей, ізоляції барабанів котлів ТЕЦ); полімербетони ( застосовують для виготовлення стійких покриттів, будівництва доріг, перонів, аеродромів).

Класифікація бетонів.

Основну класифікацію проводять за щільності, що залежить від щільності цементного каменю, виду заповнювачів і структури бетону. Бетони поділяються на 5 видів:

особливо важкий, що містить важкі заповнювачі (сталеві тирсу або зерна - стальбетон, залізні руди або барит - баритовий бетон); щільність цих бетонів вище 2600 кг/м3;

важкий (звичайний), що містить щільні заповнювачі (кварцовий пісок, щебінь або гравій із щільних кам'яних порід); щільність цього бетону 2100-2600 кг/м3;

полегшений, наприклад, з цегляним щебенем або крупнопорістний (беспесчаний); щільність 1800-2000 кг/м3;

легкий, що містить пористі заповнювачі (шлак, пемзу, туф та ін), звичайної щільної структури або великопористі; щільність 1200-1800 кг/м3;

особливо легкий, дуже пористий, ніздрюватий (пінобетон, газобетон) або великопористий з легкими заповнювачами; щільність такого бетону менше 1200 кг/м3 (частіше 500-800 кг/м3)

В залежності від виду в'яжучого речовини бетони підрозділяються на цементний, цементно-полімерний, силікатна (на вапна), шлаколужне та ін Також, в залежності від застосування розрізняють бетони: звичайний-для залізобетонних конструкцій (фундаменти, колони, балки, мости, перекриття та т.д); гідротехнічний-для гребель, шлюзів, облицювання каналів і т.д.; бетон для стін будівель (легкий бетон) і легких перекриттів; теплоізоляційний особливо легкий (піно-і газобетон); бетон для підлог, тротуарів. дорожніх і аеродромних покриттів; спеціального призначення, наприклад, кислототривкий, жаротривкий, непроникний для гамма-променів і ін.

Класифікація

За видом в'яжучого матеріалу (основна класифікація):

цементні (найбільш поширені);

асфальтові (найпоширеніші у будівництві доріг);

вапняні;

гіпсові;

глиняні

За матеріалом арматури:

бетон зі сталевою арматурою — залізобетон (найпоширеніший):

із ненапруженою арматурою;

із попередньо напруженою арматурою;

деревобетон;

очеретобетон;

бетон, армований синтетичним волокном;

дисперсне армування (фіброю)[1]

За консистенцією бетонної суміші:

жорсткий — застосовується для масивних монолітних конструкцій;

пластичний — для тонкостінних густоармованих конструкцій.

За властивостями:

Водонепроникний бетон (рос. водонепроницаемый бетон, англ. watertight concrete, нім. wasserdichter Beton m) — конструкційний бетон, що не пропускає воду при 0,2 МПа і вище. Застосовується в шахтному, гідротехнічному, транспортному будівництві.

Морозостійкий бетон — бетон, що має підвищену морозостійкість (розрахований на більшу кількість циклів замерзання-відмерзання у порівнянні з неморозостійкими бетонами).[2]

Вогнетривкий бетон — бетон, що має підвищену вогнетривкість (витримує до зруйнування вищі температури, ніж невогнетривкі бетони).[3]

За способом бетонування:

Торкетобетон — бетон, що отримується торкретуванням бетонної суміші на поверхню будівельних конструкцій або форму за допомогою цемент-пушки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]