Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори_теория_Komplekt.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
444.42 Кб
Скачать

43. Фінансові результати діяльності підприємства: поняття, класифікація.

Успішність господарювання підприємств характеризується досягненням певних економічних, соціальних та інших результатів. Фінансові результати – фінансові показники діяльності підприємства, які характеризують підсумок здійснення його гос. операцій. Показники, що характеризують економічні результати господарювання з позицій їх вартісної оцінки є дохід та прибуток. Дохід є результатом здійснення всіх видів діяльності суб'єктом господарювання за певний проміжок часу при вик. наявних ресурсів та врахуванні фін – гос ризиків. Складові доходу: виручка від реалізації продукції, майна і здійснення позареалізаційних операцій. З бух. точки зору Д – це збільшення економ. вигід у вигляді надходжень активу або зменшення зобов'язань. Прибуток – це сума на яку доходи перевищують витрати. Прибуток виконує такі функції: оціночна – П. показник, що характеризує ефект гос. діяльності; розподільча – П – інструмент розподілу чистого доходу суспільства на 2 частини: та що акумулюється в бюджетах та та що залишається в розпорядженні підприємств; стимулююча – П. джерело формування різних фондів. Класифікація: 1) за видами діяльності: доходи і прибутки від операційної д., інвестиційної та іншої; 2) За розмірами: можливий, необхідний, мінімальний, максимальний; 3) за характером отримання: ті що отримані в рез. реалізації майна та ті що отриманні від використання майна; 4) За періодом визнання: доходи звітного, доходи майбутніх періодів; 5) за методикою оцінки : номінальний прибуток (дохід)(в цінах фактичного періоду), реальний(номінальна величина на рівень інфляційного впливу); 6)у взаємозв'язку з обсягами виробництва та реалізації: загальний, середній, граничний дохід.

44.Функції прибутку підприємства.

Прибуток виконує три основні функції: оціночну, розподільчу, стимулюючу. Реалізація прибутком оціночної функції відбувається засобом його використання як оціночного показника, що характеризує ефект господарської діяльності підприємства чи окремої його складової. Також обсяг прибутку виступає одним з показників оцінки інвестиційних рішень. Розподільча функція прибутку передбачає його вик. як інструменту розподілу чистого доходу суспільства на частин: що акумулюються в бюджетах різних рівнів, що залишається в розпорядженні підприємства. Виконання прибутком стимулюючої функції грунтується на використанні його як джерела формування різних фондів: фонду виробничого розвитку, фонду матеріального заохочення працівників, фонду виплати дивідендів тощо.

45. Механізм формування чистого прибутку підприємства.

Відповідно до стандартів бухгалтерського обліку механізм розрахунку чистого прибутку підприємства (П(С)БО3) має наступний вигляд:

№ пор.

Стаття

Мат. знак

1.

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (010)

2.

Непрямі податки (податок на додану вартість, акцизний збір) ті інші вирахування з доходу (надані знижки та повернення покупцям товару)(015,020,030)

-

3.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (035)

=

4.

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) (040)

-

5.

Валовий прибуток (збиток) (050)

=

6.

Інші операційні доходи (060)

+

7.

Адміністративні витрати, витрати на збут, ін. операційні витрати (070,080,090)

-

8.

Фінансовий результат від операційної діяльності (100)

=

9.

Доходи від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи (110, 120,130)

+

10.

Фінансові витрати, витрати від участі в капіталі, інші витрати (140, 150,160)

-

11.

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування (17)

=

12.

Податок на прибуток від звичайної діяльності (180)

-

13.

Фінансові результати від звичайної діяльності (190)

=

14.

Надзвичайні доходи (витрати) (200)

+

15.

Податки з надзвичайного прибутку (210)

-

16.

Чистий прибуток (збиток) (220)

+

Відповідно до податкового обліку, прибуток, як об'єкт оподаткування розраховується так:

П=СВД-ВВ-А

де СВД – скорегований валовий дохід, ВВ – валові витрати, А – амортизаційні відрахування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]