Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логістичний менеджмент шпора.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
246.27 Кб
Скачать
  1. Сучасні тенденції розвитку логістики.

Сучасний етап розвитку логістики визначає два основних фактори: глобалізація світової економіки та глобальна науково-технічна революція, що в цілому породжують нові потреби клієнтів у логістичних послугах та в різних формах їх задоволення. Описані вище фактори визначили наступні основні тенденції сучасної логістики:

А) Розширення асортименту запропонованих логістичних послуг, в тому числі:

  • відстрочка;

  • перевалка;

  • масовий випуск продукції на замовлення;

  • пряма доставка через електронні мережі, кур'єрські служби, служби експрес-доставки посилок;

  • послуга керування запасами продавцем;

  • інші послуги.

Б) Скорочення числа постачальників та формування довгострокового співробітництва з логістичними структурами. Клієнти все більше цінують свій час та все більше довіряють професіоналам-логістам, з якими співпрацюють.

В) Удосконалення методів керування логістичними процесами, які можуть скоротити складські запаси, оперативно реагувати на зміни попиту, знизити собівартість продукції, оптимізувати транспортні потоки тощо.

  1. Розвиток логістики на Україні.

У сучасних умовах українські підприємства все більше орієнтуються на потребу споживача, що виявляється в їхньому прагненні до задоволення цих зростаючих потреб. Вартість товару чи послуги у значній мірі залежить від витрат, пов'язаних з різними операціями та виконаними роботами. Зменшення загальних витрат в українських компаніях можливе при застосуванні концепцій та принципів логістики на практиці.

Логістична діяльність носить інтегрований характер і охоплює процес з моменту виникнення потреби в товарі чи послузі і до моменту задоволення даної потреби. Логістика визначається, як спільна діяльність різних підприємств по інтеграції всіх процесів, пов'язаних з досягненням мети їхнього бізнесу. Всі функції та операції повинні плануватися, керуватися і координуватися в цілому, всі процеси, які протікають у рамках окремих функцій, узгоджуються один з одним і створюють резерви зниження загальних витрат.

Можна виділити основні фактори, які ускладнюють розвиток логістики в Україні:

  • слабкий рівень розвитку сучасних систем електронних комунікацій, електронних мереж, систем зв'язку і телекомунікацій;

- відстала інфраструктура транспорту, насамперед в області автомобільних доріг, недостатня кількість вантажних терміналів, низький їх техніко-технологічний рівень;

  • високий ступінь фізичного і морального зносу рухомого складу транспорту;

  • низький рівень розвитку виробничо-технічної бази складського господарства, відсутність сучасного технологічного устаткування по переробці продукції, слаба механізація та автоматизація складських робіт;

  • недостатній розвиток промисловості по виробництву сучасної тари й упакування тощо.

  1. Матеріальні потоки та їх класифікація

Під потоком розуміють спрямований рух будь-якої сукупності умовно однорідного (наприклад, продукції, інформації, фінансів, матеріалів, сировини і т.п.).

мат. потік – це мат ресурси, заготовки, готова продукція, які розглядаються в процесі застосування до них різних логістичних операцій і віднесені до визначеного періоду.

Види: