Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логістичний менеджмент шпора.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
246.27 Кб
Скачать

2.Поняття та визначення логістики.

За межами нашої держави логістика як наука давно стала практичним інструментом ринкової економіки. Інтегрований логістичний підхід, різноманіття логістичних концепцій та різні логістичні системи і технології сьогодні застосовуються найвідомішими закордонними компаніями і корпораціями.

Термін "логістика" походить від грецького слова "1о§і$ике", що означає "мислення, розрахунок, доцільність". Історично склалося, що логістика розвивалася завдяки військовій справі.

Л- наука про планування, керування, контроль та регулювання руху матеріальних і інформаційних потоків у просторі та у часі від первинного джерела до кінцевого споживача.

Якщо розглядати коло проблем, яких торкається логістика, то загальними для них будуть питання керування різними потоками.

Об'єкт логістики можна розглядати з різних точок зору, що пояснює різноманіття визначень поняття логістики.

Л -напрямок господарської діяльності, що полягає в керуванні матеріальними потоками в сферах виробництва та обігу.

Інші розглядають логістику як деякий міждисциплінарний науковий напрямок, який безпосередньо зв'язаний з пошуком нових можливостей підвищення ефективності матеріальних потоків.

Л - це мистецтво і наука визначення потреб, розподілу та змісту протягом всього життєвого циклу того, хто забезпечує ці потреби.

Бурхливого розвитку логістика одержала в період другої світової війни, коли була використана для рішення стратегічних задач та чіткої взаємодії оборонної промисловості, постачальницьких баз і транспорту з метою своєчасного забезпечення армії озброєнням, паливно-мастильними матеріалами та продовольством. Поступово поняття і методи логістики стали переносити з військової області в цивільну, спочатку це був науковий напрямок, який охоплював раціональне керування рухом матеріальних потоків у сфері обігу, а потім трансформувався у виробництві.

До кінця 20 століття логістика як дисципліна включає в себе закупівельну або постачальницьку логістику, логістику виробничих процесів, збутову або розподільчу логістику, транспортну, інформаційну або комп'ютерну логістику і ряд інших.

Новизна ж самого логістичного підходу полягає в інтеграції перерахованих областей, а також тих областей Діяльності, за допомогою яких досягається бажаний результат при мінімальних витратах часу і ресурсів шляхом оптимального наскрізного керування матеріальними й інформаційними потоками.

3.Передумови появи та розвитку логістики.

Об'єктивний розвиток ринкових економічних систем у XX ст. привів до необхідності появи логістичного підходу в керуванні підприємствами. Основні передумови, що обумовили появу і розвиток логістики:

  1. Розвиток конкуренції, викликаний переходом від ринку продавця до ринку покупця

До початку 60-х років XX ст.. країни з розвинутою ринковою економікою мали зростаючий ринок. Попит покупців на товари перевищував пропозицію продавців, мав місце ринок продавця. Основна увага менеджменту була спрямоване на те, як наситити ринок, тобто на пошук резервів у виробництві продукції..

З середини 60-х років почав формуватися ринок покупця, що характеризувався надлишковою пропозицією, при якому у продавця є труднощі зі збутом своєї продукції за запропонованим цінами. Споживачі стали розбірливими, вимагали високої якості, низьких цін, зручного і різноманітного обслуговування. Це привело до необхідності пошуку нових шляхів створення конкурентних переваг.

Постачальники, які приділяли увагу ефективній організації розподілу товарів, знижали собівартість та часу виконання замовлення і при цьому гарантували споживачу постачання товару в термін, в необхідній кількості та якості асортименту. Це було значною перевагою в конкурентній боротьбі.

  1. Зміни у системі ринкових відносин та підвищення вимог до якості процесів розподілу продукції.

Почали активно розроблятися методи і моделі оптимального розміщення складів, визначення оптимальних постачань партій, найкращий із можливих схем маршрутів перевезень тощо.

III. Енергетична криза 70-х років XX ст.

  1. Науково-технічний прогрес у створенні гнучких автоматизованих виробництв

Заміна традиційних конвеєрів автоматизованими виробничими лініями привела до створення гнучких виробничих структур, які зробили рентабельним виробництво продукції дрібними партіями. Відпала необхідність мати великі складські приміщення на підприємствах, виникла потреба в постачанні вантажів невеликими партіями, але по жорсткому графіку.

  1. Науково-технічний прогрес в області засобів зв'язку й інформатики

  1. комп'ютеризація керування логістичними процесами;

  2. розвиток засобів передачі даних.

Ці зміни дали можливість відслідковувати всі етапи руху сировини, деталей, готову продукцію, дозволяло чітко виявити величезні втрати в існуючих схемах керування матеріальними потоками. Використання інформаційних технологій дозволило підняти ефективність керування матеріальними потоками на принципово новий рівень.

  1. Розробка теорії систем і теорії компромісів

Теорія систем дозволила з наукової точки зору розглядати проблему руху товару як комплексну, а різні підприємства, які беруть участь у товарорусі, представляти у вигляді єдиної системи. Теорія компромісів дозволила вибирати рішення, які скорочують загальні витрати та підвищують сумарний прибуток, незважаючи на збиток діяльності окремих підрозділів чи фірми окремих підприємств-учасників загального логістичного процесу.

VII. Уніфікація правил і норм зовнішньоекономічної діяльності, стандартизація параметрів технічних засобів у різних країнах

  1. Етапи розвитку логістики.