Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_SAMOST_ROBOTI_NDODV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 6. Нормотворчість Кабінету міністрів України. План

  1. Результати нормотворчої діяльності КМУ: юридична природа нормативних актів КМУ.

  2. Систематизація та контроль результатів нормотворчої діяльності КМУ. Реалізація закону «Про Кабінет Міністрів України».

Методичні рекомендації до вивчення теми

Висвітлюючи перше питання, слід спиратися на норми Конституції України та Законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади». Необхідно пам’ятати, що Кабінет Міністрів України (Уряд України) є вищим органом у системі органів виконавчої влади. У відповідності до ст. 21 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», яка регламентує повноваження Кабінету Міністрів України у відносинах з міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади «Кабінет Міністрів України спрямовує і координує роботу міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які забезпечують проведення державної політики у відповідних сферах суспільного і державного життя, виконання Конституції та законів України, актів Президента України, додержання прав і свобод людини та громадянина. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади підзвітні та підконтрольні Кабінету Міністрів України. Згідно із ст. 50 вказаного Закону Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конституції і законів України, актів Президента України, щорічного послання Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України видає обов'язкові для виконання акти - постанови і розпорядження. Акти Кабінету Міністрів України нормативного характеру видаються у формі постанов Кабінету Міністрів України.

Вивчення другого питання слід починати з аналізу норм Конституції України та положень Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Особливу увагу необхідно приділити праву Президента скасовувати акти Кабінету міністрів України та акти Ради міністрів Автономної республіки Крим. Крім того, слід вказати на роль прокуратури та судової гілки влади (зокрема і Конституційного суду України) щодо нагляду та контролю за відповідністю Конституції та законам нормотворчої діяльності Кабінету Міністрів України.

Тема 7. Нормотворча діяльність Міністерства юстиції. Місце та роль Міністерства юстиції України у нормотворчій діяльності органів державної влади. План

  1. Відомчі нормативно-правові акти Міністерства юстиції України, які регулюють нормотворчу діяльність органів державної влади України.

  2. Роль Мін’юсту в процесі гармонізації та адаптації національного законодавства до права Європейського Союзу та в процесі представництва України у Раді Європи та Європейському Суді з прав людини.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Готуючись до відповіді на перше питання, прогляньте Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації», затверджений наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 № 34/5, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12.04.2005 за № 381/10661.

Крім того, необхідно ознайомитися із Положенням про Міністерство юстиції України, затвердженим Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 395; Наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 № 1707/5 «Про затвердження положень про територіальні органи Міністерства юстиції України»; Положенням про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі; Положенням про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції.

Розкриваючи друге питання, необхідно зазначити, що Міністерство юстиції України є центральним органом виконавчої влади, до основних завдань якого відноситься адаптація національного законодавства до права Європейського Союзу.

У сфері нормотворчості органів державної влади Міністерство юстиції здійснює експертизу проектів законів України та інших нормативно-правових актів на предмет їх відповідності acquis communautaire (праву ЄС) у відповідності до Наказу Міністерства юстиції України від 28.04.2005 № 42/5 «Про впорядкування процесу здійснення експертизи проектів законів України та інших нормативно-правових актів на предмет їх відповідності acquis communautaire». Слід також зазначити, що адаптація національного законодавства до права ЄС здійснюється у відповідності до Угоди про партнерство та співробітництво між Європейськими Співтовариствами і Україною; Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства» від 18 березня 2004 року № 1629-IV; Указу Президента України «Питання організації виконання Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» від 21 серпня 2004 року № 965/2004 тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]