Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_SAMOST_ROBOTI_NDODV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 3. Правове регулювання нормотворчої діяльності органів виконавчої влади. План

  1. Основні напрями вдосконалення адміністративно-правового регулювання нормотворчої діяльності органів виконавчої влади.

  2. Врегулювання процедури прийняття нормативно-правових актів органами виконавчої влади.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Розкриваючи перше питання, слід ознайомитися із чинними нормативно-правовими актами, які регламентують порядок нормотворчої діяльності органів виконавчої влади – вивчити «Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації», затверджений наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 № 34/5, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12.04.2005 за № 381/10661. Крім того слід ознайомитися із проектом Закону України «Про нормативно-правові акти» із пропозиціями Президента України, проаналізувати його текст та визначити основні напрями вдосконалення адміністративно-правового регулювання нормотворчої діяльності органів виконавчої влади.

В рамках другого питання, треба звернути увагу на те, що прийняття нормативно-правових актів органами виконавчої влади повинне здійснюватися у відповідності до Указу Президента України від 3 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.1992 р. № 731. Крім того, досліджуючи процедуру прийняття відомчих нормативно-правових актів, необхідно враховувати вимоги галузевого законодавства, Положення про відповідне міністерство. Слід пам’ятати, що правовою основою нормотворчої діяльності органів виконавчої влади є Конституція України, Закони України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації», затверджений наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 № 34/5, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12.04.2005 за № 381/10661.

Тема 4. Нормотворча діяльність Президента України. План

  1. Особливості нормотворчої діяльності Президента України після конституційної реформи та її скасування (відміни) в Україні.

  2. Взаємодія Президента з іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади в процесі нормотворчої діяльності органів державної влади.

Методичні рекомендації до вивчення теми

В рамках першого питання, треба зазначити, що повноваження Президента України у сфері нормотворчої діяльності врегульовані Конституцією України (Розділ V), а також Законами України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади». З метою визначення особливостей нормотворчої діяльності Президента України після конституційної реформи та її скасування (відміни) в Україні необхідно проаналізувати дві редакції Конституції України – до і після конституційної реформи 2004-2006 року в частині повноважень Президента України (ст. 106 Конституції України).

Висвітлюючи друге питання, слід спиратися на норми Розділу V Конституції України, Закони України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади». Так, слід запам’ятати, що у відповідності до ст. 106 Конституції України «Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України». Особливу увагу необхідно приділити праву Президента скасовувати акти Кабінету міністрів України та акти Ради міністрів Автономної республіки Крим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]