Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_SAMOST_ROBOTI_NDODV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 14. Нормотворчість місцевих органів виконавчої влади. Повноваження місцевих державних адміністрацій. План

  1. Види систематизації результатів нормотворчої діяльності місцевих органів виконавчої влади.

  2. Врахування прецедентної практики Європейського суду з прав людини у нормотворчій діяльності місцевих органів виконавчої влади України.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Готуючись до першого питання, слід проаналізувати Закон України «Про місцеві державні адміністрації», Наказ Міністерства юстиції України від 12.04.2005 р. № 34/5 «Про вдосконалення порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів», Наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 № 1707/5 «Про затвердження положень про територіальні органи Міністерства юстиції України»; Положенням про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі; Положенням про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції. На основі аналізу вказаних нормативно-правових актів сформулювати висновок про правову природу розпоряджень голови місцевої державної адміністрації та наказів управлінь міністерств та відомств. Важливим є аналіз перспективного законодавства у цій сфері, а саме проекту Закону України «Про нормативно-правові акти» в частині нормотворчої діяльності місцевих органів виконавчої влади.

Для відповіді на друге питання, слід дати загальну характеристику положенням Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 р., які регулюють заходи загального характеру, які «вживаються з метою забезпечення додержання державою положень Конвенції, порушення яких встановлене Рішенням (Європейського суду з прав людини), забезпечення усунення недоліків системного характеру, які лежать в основі виявленого Судом порушення, а також усунення підстави для надходження до Суду заяв проти України, спричинених проблемою, що вже була предметом розгляду в Суді. Особливу увагу слід звернути на те, що заходами загального характеру є заходи, спрямовані на усунення зазначеної в Рішенні Європейського суду з прав людини системної проблеми та її першопричини, зокрема: а) внесення змін до чинного законодавства та практики його застосування; б) внесення змін до адміністративної практики; в) забезпечення юридичної експертизи законопроектів. Враховуючи вищезазначене, необхідно зробити висновок про механізм врахування прецедентної практики Європейського суду з прав людини у нормотворчій діяльності місцевих органів виконавчої влади України.

Тема 15. Контроль за нормотворчою діяльністю органів державної влади та її результатами. Роль Конституційного суду України. План

  1. Роль Президента та Конституційного Суду України у здійсненні контролю за конституційністю нормотворчої діяльності органів державної влади України.

  2. Право громадян на звернення до Європейського суду з прав людини за захистом своїх прав, порушених в результаті нормотворчої діяльності органів державної влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]