Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_SAMOST_ROBOTI_NDODV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 12. Нормотворча діяльність Міністерства інфраструктури України. План

  1. Значення нормотворчості Міністерства інфраструктури України для процесу євроінтеграції України та підтримання дружніх відносин із Росією.

  2. Систематизація результатів нормотворчої діяльності Міністерства інфраструктури України та взаємодія із іншими центральними органами виконавчої влади у сфері нормотворчості.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Для відповіді на перше питання слід проаналізувати результати нормотворчої діяльності Міністерства інфраструктури України, пов’язані із процесом євроінтеграції України. Проаналізуйте Угоду про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами членами від 14.06.1994 р. ; ратифіковану 10.11.1994р. ; яка набула чинності 01.03.1998р.; Порядок денний асоціації Україна – ЄС для підготовки та сприяння імплементації Угоди про асоціацію від 20.11.2009 р. Визначте роль Міністерства інфраструктури України в процесі адаптації національного права до права ЄС, гармонізації законодавства у сфері транспорту та зв’язку тощо.

При розгляді другого питання зверніть увагу на те, що, Міністерства інфраструктури України здійснює активну спільну нормотворчу діяльність з іншими міністерствами та відомствами України, враховуючи специфіку та напрямки його діяльності. ознайомтеся з Положенням про Міністерство інфраструктури України та офіційним сайтом даного міністерства. Особливу увагу зверніть на підрозділи сайту «Нормативно-правова база» та «Регуляторна діяльність». З масиву представлених в електронній базі відомчих нормативно-правових актів виберіть міжвідомчі, спільні накази Міністерства інфраструктури України з іншими міністерствами та відомствами, проаналізуйте їх зміст та значення для правового регулювання інфраструктури України.

Тема 13. Нормотворча діяльність Верховного Суду України. Юридична природа та роль Постанов Пленуму Верховного Суду України у правовому регулюванні суспільних відносин. План

  1. Систематизація результатів нормотворчої діяльності Верховного Суду України. Розширення повноважень Верховного Суду України.

  2. Врахування прецедентної практики Європейського суду з прав людини у нормотворчій діяльності Верховного Суду України.

Методичні рекомендації до вивчення теми

При підготовці першого питання зверніть увагу на те, що до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» були внесені зміни щодо розширення повноважень Верховного Суду України. Ознайомтеся із офіційним сайтом Верховного суду України. Особливу увагу зверніть на підрозділи сайту «Законодавство» та «Пленум Верховного Суду України». В рамках аналізу питання щодо систематизації результатів нормотворчої діяльності Верховного Суду України ознайомтеся із Єдиним державним реєстром судових рішень – http://www.reyestr.court.gov.ua/. Спробуйте використати його пошукову систему для пошуку необхідного судового рішення. Визначте правову природу Постанов Пленуму Верховного Суду України та Висновків Верховного Суду України за результатами перегляду справ у випадку неоднакового застосування норм права вищими спеціалізованими судами.

При розгляді другого питання зверніть увагу на те, що згідно із ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 р. національні суди використовують прецеденти Європейського суду з прав людини як джерело права. Здійсніть порівняльний аналіз правової природи Постанов Пленуму Верховного Суду України, Висновків Верховного Суду України за результатами перегляду справ у випадку неоднакового застосування норм закону вищими спеціалізованими судами та рішень Європейського суду з прав людини. Дайте відповідь на питання – чи зобов’язаний Верховний суд України враховувати у своїй нормотворчій та правозастосовчій діяльності прецеденти Європейського суду з прав людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]