Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_SAMOST_ROBOTI_NDODV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до форм основної самостійної роботи

Скругленный прямоугольник 2305

Прямая со стрелкой 2306Прямая со стрелкой 2304

Опрацювання теоретичних питань з курсу, винесених на самостійну підготовку

Прямая со стрелкой 2308

Пошук (підбір) і огляд наукової літератури та електронних джерел інформації з заданої проблеми курсу

Прямая со стрелкой 2309

Прямая со стрелкой 2311

Робота з лекційним матеріалом, що передбачає опрацьовування конспекту лекцій і навчальної літератури

Підготовка до виступу на семінарських заняттях

Прямая со стрелкой 2314

Підготовка доповідей та рефератів із заданої проблеми в рамках семінарського заняття

Прямая со стрелкой 2316

Підготовка до модульних контрольних робіт

Прямая со стрелкой 2318

Систематизація матеріалу та підготовка до іспитів з курсу

Прямая со стрелкой 2320

Теоретичні питанння з курсу для самостійної підготовки

Змістовий Модуль І. ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ НОРМОТРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

Тема 1. Поняття та принципи правоутворення.

План

  1. Поняття та принципи правоутворення.

  2. Загальна характеристика основних напрямків правової політики в України.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Висвітлюючи перше питання, слід визначити, що поняття правоутворення включає в себе всі форми та способи утворення правових норм: правотворчість, яка поділяється на законотворчість та нормотворчість, юридичну практику, тобто діяльність судових та адміністративних органів державної влади, а також правотворчість громадянського суспільства. Розкриваючи поняття та принципи правоутворення слід звернутися до підручників з «Теорії держави і права».

  1. Готуючись до відповіді на друге питання, зверніть увагу на те, що правова політика є різновидом державної політики, що полягає у плануванні, розробці перспективного законодавства із визначенням стратегічних напрямків розвитку національної правової системи, пріоритетних напрямків удосконалення чинного законодавства і юридичної практики, враховуючи позитивний історичний та зарубіжний досвід. Визначаючи напрямки правової політики в України слід враховувати основні вектори міжнародної політики України, зокрема курс на інтеграцію у Європейське співтовариство, набуття асоційованого членства у Європейському Союзі та необхідність збереження дружніх відносин із Російською Федерацією. Особливу увагу необхідно приділити вивченню основних форм та способів адаптації національного законодавства до права ЄС, враховуючи останні угоди між ЄС та Україною. Окрему увагу слід приділити аналізу прецедентної практики Європейського суду з прав людини та її впливу на національну правову систему у відповідності до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини».

Тема 2. Поняття і сутність нормотворчості. План

  1. Місце відомчих нормативно-правових актів в системі нормативно-правових актів держави.

  2. Перспективи розвитку відомчої нормативно-правової бази. Питання прийняття закону «Про нормативно-правові акти України».

Методичні рекомендації до вивчення теми

Перше питання, що виноситься на самостійний розгляд, пов’язане із аналізом національної системи права. Слід звернути увагу на статистичні дані щодо співвідношення кількості законів та підзаконних нормативно-правових актів. Необхідно чітко уявити собі теоретичну модель ієрархічної побудови системи національного законодавства, встановити різницю між поняттями «законодавства» у широкому та вузькому розумінні. Для самостійного вивчення даного питання слід звернутися до підручників з «Теорії держави і права», а також електронних пошукових систем «Ліга», «Експерт-юрист» тощо.

Висвітлюючи друге питання, слід ознайомитися із проектом Закону України «Про нормативно-правові акти» із пропозиціями Президента України, проаналізувати його текст, визначити сферу правового регулювання. Ґрунтуючись на тексті законопроекту вивчити перспективну модель ієрархічної побудови національної системи права, перспективний порядок прийняття, зміни та скасування відомчих нормативно-правових актів. Враховуючи тенденцію щодо зменшення кількості регуляторних нормативно-правових актів, визначити перспективні напрямки розвитку відомчої нормативно-правової бази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]