Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_instr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
220.67 Кб
Скачать

ІНСТИТУТ ПРАВА ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА СТАШИСА

КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МІЖНАРОДНОГО ПРАВА

МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО

Методичні вказівки

до самостійної роботи

для студентів Інституту права спеціальності 6.060101 “Правознавство”

Запоріжжя

2010

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО для студентів денної форми навчання спеціальності 6.060101 “Правознавство” / укл. к.ю.н., доц. П.П. Сердюк. – Запоріжжя: КПУ, 2010.

Методичні рекомендації

Міжнародне приватне право є професійно-орієнтованою дисципліною, що викладається Інституті права. Знання міжнародного приватного права є необхідною умовою підготовки кваліфікованих правників в галузі міжнародного права.

Сьогодні в усіх сферах суспільного життя відбувається посилення інтеграційних процесів. Не оминають вони й правового поля держав, у тому числі України. У зв’язку з посиленням міграції населення, зовнішньоекономічної діяльності, появою інших факторів, які породжують виникнення все більшої кількості правовідносин. Задовольнити цю проблему можуть, зокрема, знання, отримані в результаті оволодіння курсом міжнародного приватного права.

Основна увага приділяється на суті матеріально-правових і колізійних норм, їх місці у правових джерелах, особливостях дії та значенні для врегулювання правовідносин.

У запропонованому переліку тем міститься, здебільшого, детальний аналіз вітчизняних та іноземних джерел права, міжнародних договорів, звичаїв, доктрини з питань власності, зобов’язальних правовідносин, зокрема тих , що виникають з деліктів. Інша частина тем охоплює також шлюбно-сімейні відносини, трудові, спадкові, а також питання міжнародного цивільного процесу. Отриманні в процесі навчання знання необхідні кожному юристу , а особливо юристу міжнароднику.

При вивченні цієї дисципліни значна увага приділяється аналізу вітчизняного та іноземного законодавства, міжнародних договорів.

До сфери міжнародного приватного права належать питання цивільної право- та дієздатності іноземних фізичних та юридичних осіб, держави; її імунітету; відносин по зовнішньоторговельних угодах; прав авторів на твори, видані за кордоном; та соціального захисту осіб, які знаходяться на території іноземної держави, працювали на такій території тощо.

Система курсу „міжнародне приватне право” поділяється на дві частини: Загальну та Особливу.

Мета курсу полягає у вивченні принципів та інститутів міжнародного приватного права, в ознайомленні з особливостями правового регулювання правовідносин сфери міжнародного права. Підготування висококваліфікованих спеціалістів, що використовуватимуть отримані знання при вирішенні юридичних питань.

Завдання вивчення дисципліни – отримати студентами практичних знань та навичок із застосуванням загально практичних положень та нормативних матеріалів у розв’язанні цивільно-правових відносин з іноземним елементом.

Допомогти усвідомити і засвоїти поняття, структуру і зміст міжнародного приватного права покликані всі форми аудиторної і самостійної роботи студентів, навчальна і монографічна література, публікації вчених і уніфіковане міжнародне законодавство. Досконале вивчення курсу “Міжнародне приватне право” передбачає засвоєння студентами різних теоретичних концепцій, дискусійних положень, уміння критично осмислювати проблемні питання і розвиток правового мислення, що, в результаті, допоможе їм правильно орієнтуватися в теорії і практиці застосування норм міжнародного приватного права

Запропонований навчальний посібник містить тематичні плани, а також теми та питання до самостійної роботи з курсу “ Міжнародне приватне право”.

Кожна з зазначених у навчально-методичних матеріалах форм навчального процесу (лекція, семінар чи самостійна робота), а також їх зміст мають свої особливості, у зв'язку з чим вимагають спеціальних методичних рекомендацій.

Кожна з зазначених у навчально-методичних матеріалах форм навчального процесу (лекція, семінар чи самостійна робота), а також їх зміст мають свої особливості, у зв'язку з чим вимагають спеціальних методичних рекомендацій.

Самостійна робота

Самостійне поглиблене вивчення Порівняльного кримінального права варто починати з ознайомлення з планом конкретної досліджуваної теми (див. вищенаведений тематичний план), що дасть студентам загальне уявлення про обсяг і зміст навчального матеріалу, який їм необхідно засвоїти в процесі самопідготовки.

Питання кожної конкретної теми рекомендується вивчати в послідовності, зазначеній у тематичному плані. Переходити до вивчення наступних тем курсу можна тільки за умови остаточного засвоєння попередніх.

Вивчення кожної теми доцільно починати з ознайомлення з існуючими методичними рекомендаціями, потім звернутися до конспектів прослуханих лекцій і тільки після цього взятися до вивчення відповідних розділів підручників й інших джерел.

З метою успішної роботи над курсом студентам необхідно завести окремі зошити, у яких чітко позначити досліджувані теми. За кожною темою систематизувати інформацію, отриману з різних джерел (лекція, семінар, самостійна робота, консультація тощо), при цьому особлива увага приділяється дослідженню проблемних теоретичних і практичних питань міжнародного приватного права. Бажано конспектувати думки вітчизняних і закордонних учених-правознавців, аналізувати їх і робити власні висновки.

Обов'язковою умовою при вивченні міжнародного приватного права є знання міжнародних договорів, конвенцій.

Перед завершенням самостійної роботи з кожної досліджуваної теми студенти, щоб переконатися в якісному її засвоєнні, зобов'язані письмово відповісти на контрольні запитання, подані в кінці відповідних розділів.

До всіх тем подано перелік найбільш важливих питань курсу, а також орієнтований список основної літератури.

Слід також зауважити, що подані до тем курсу списки літератури не є вичерпними і можуть бути доповнені на власний розсуд студентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]