Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_instr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
220.67 Кб
Скачать

Тема 10. Деліктні відносини

Колізійні питання деліктних зобов'язань. Колізійні прив'язки, використовувані для регулювання деліктних відносин. Визначення застосовного права у випадках заподіяння шкоди іноземцям в Україні й українським громадянам за рубежем. Особливості визначення застосування права при порушенні особистих немайнових прав.

Контрольні питання по темі

1. Які колізійні принципи застосовуються відносно зобов'язань із заподіяння шкоди, який з них розглядається в якості основного?

2. Як визначається застосовне право у випадках заподіяння шкоди іноземцям в Україні?

3. Яким правом визначаються зобов'язання сторін при заподіянні шкоди за рубежем, якщо однієї зі сторін є українська фізична або юридична особа?

4. Які колізійні норми про деліктну відповідальність містяться в угодах, укладених Україною й країнами СНД?

5. Чи збігається, як правило, при дорожньо-транспортних випадках місце здійснення дії, що причинили шкоду, і місце настання наслідків?

6. Чи збігається місце здійснення дії й місце настання наслідків у випадках забруднення навколишнього середовища? Приведіть приклад, що ілюструє подібну ситуацію.

7. Що таке моральна шкода й чи можливо вимагати відшкодування моральної шкоди при деліктних відносинах?

Практичне завдання

3 лютого 1998 р. літак військово-повітряних сил США, що базуються в Італії, летів на недозволеній висоті й зашкодив два троси підйомника на гірськолижному курорті. У результаті при падінні в прірву загинули 20 туристів, серед яких були громадяни Бельгії, Польщі й ФРН. Особливий статус військ НАТО в Італії визначений Угодою країн-учасниць Північно-Атлантичного договору про правове положення військ від 16 серпня 1951 р. Кримінальне переслідування льотчиків взяло на себе військове командування США, і через рік перед військовим судом постав спочатку пілот, а пізніше й штурман літака. Пілот судом був виправданий, що обурило низку країн. Потім він був засуджений не за ушкодження підйомника, а за надання неправдивих доказів у суді. Конгрес США виділив спеціальні суми для відбудівлі нової канатної дороги, але проект закону про відшкодування шкоди родинам загиблих був відхилений конгресом.

Чи можуть родини загиблих висунути вимогу про відшкодування збитку? Право якої країни може бути застосоване в цьому випадку?

НОРМАТИВНІ ПРАВОВІ АКТИ

Цивільній кодекс України // http://www.rada.gov.ua

Закон України «Про міжнародне приватне право» 2005 р. // http://www.rada.gov.ua

Конвенция о правовой помощи и правовых отношениях по гражданским, семейным и уголовным делам от 22 января 1993 г. // http://www.rada.gov.ua

Соглашение стран СНГ о порядке разрешения споров, связанных с осуществлением хозяйственной деятельности, от 20 марта 1992 г. (Киевское соглашение) // Международное частное право. Сб. документов / Сост. К.А. Бекяшев, А.Г. Ходаков. М., 1997. С. 911–914.

ЛІТЕРАТУРА

1. Богуславский М.М. Международное частное право. М., 1998.

2. Звеков В.П. Международное частное право. Курс лекций. М., 1999.

3. Кабатов Е.В. Деликты в международном частном праве // Государство и право. 1992. № 9.

4. Международное частное право. Сб. нормативных документов. М.: «Изд-во ПРИОР», 2000.

5. Федосеева Г.Ю. Международное частное право. М.: «Остожье», 1999.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]