Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.28 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

Установа освіти

«Гомельський державний університет імені Франциска Скорини»

Факультет фізичної культури

Кафедра оздоровчої та лікувальної фізичної культури

Курсова робота

Фізична реабілітація в гінекології та акушерстві

Виконавець:

студент групи ФК - 41 Горелікова В.В.

Науковий керівник:

кан. пед. наук, викладач Тозік О.В.

Гомель 2013

Зміст

Позначення та скорочення

Введення

. Загальна характеристика в гінекології та акушерстві

. Внутрішня будова жіночого таза

.1 Внутрішні жіночі статеві органи

.2 Кістково - суглобової апарат

.3 Основні функціональні особливості

. Гінекологічні захворювання

.1 Аменорея

.2 Хворобливі менструації

.3 Клімактеричний синдром (клімакс жіночий)

.4 Безпліддя

.5 Неправильне положення статевих органів

.6 Захворювання молочних залоз

.7 Функціональне нетримання сечі

. Фізичної реабілітації при вагітності

.1 ЛФК в перший період вагітності (до 16 тижнів)

.2 ЛФК у другому періоді вагітності (17 - 31 тижні)

.3 ЛФК в третьому періоді вагітності (32 - 40 тижнів)

. Фізична реабілітація в післяпологовому періоді

.1 ЛФК в післяпологовому періоді

.1.1 Протипоказання

.2 Масаж в післяпологовому періоді

.2.1 Протипоказання

.2.2 Прийоми масажу

Фізична реабілітація після кесаревасеченія

Застосування засобів фізичної реабілітації в гінекології та акушерстві

.1 Фізіотерапія

.1.1 Електричне і магнітне поля

.1.2 Ультразвукові

.1.3 Лікування світлом

.2 Допустимі види рухової активності при гінекологічних захворюваннях і в період вагітності

Висновок

Список літератури

Позначення та скорочення

АТ - артеріальний тиск;

ін- Інші (е);

І. п. - вихідне положення;

ЛГ - лікувальна гімнастика;

ЛФК - лікувальна фізична культура;

хв.- Хвилини;

пр.- Інше;

с.- Секунд;

ТМ - темп повільний;

ТС - темп середній;

ФР - фізична реабілітація.

Введення

Гінекологія (від gyne - жінка, logos-вчення, наука) - розділ клінічної медицини, що вивчає особливості будови і функції органів жіночої статевої системи, її захворювання і розробляє методи профілактики, діагностики лікування та реабілітації. Сучасна гінекологія, спільно з акушерством, становлять єдину клінічну дисципліну.

Гінекологія - дуже давня наука. Перші відомості про неї зустрічаються в рукописних пам'ятках Стародавнього Єгипту, Індії, Греції та лікарських порадниках слов'янських народів. Сучасн...

у гінекологію як клінічну дисципліну, залежно від застосовуваних методів лікування захворювань прийнято розділяти на: консервативну, яка застосовує терапевтичні методи лікування хвороб статевих органів; та оперативну, що використовує хірургічні методи лікування захворювань.

Розподіл це досить умовне, хоча б з того, що при лікуванні ряду гінекологічних захворювань застосовується поєднання хірургічних і терапевтичних методик. На стику гінекології з іншими науками виникли такі напрямки, як гінекологічна ендокринологія, генетика гінекологічних захворювань, онкогінекологія та інші. У самостійну дисципліну, тісно пов'язану із загальною гінекологією виділилася гінекологія дітей і підлітків. Стрімко розвивається напрямок діагностики та лікування безплідного шлюбу.

У гінекології використовуються новітні досягнення мікробіології, хірургії, фармакології, функціональної діагностики, рентгенодіагностики та пр. При обстеженні та лікуванні хворих застосовується сучасна апаратура, високоефективні медичні препарати, а також фізичні вправи.

Лікувальна фізична культура - метод лікування, що використовує засоби фізичної культури з лікувально-профілактичною метою для відновлення здоров'я та працездатності хворого, попередження ускладнень і наслідків патологічного процесу.

ЛФК є не тільки лікувально-профілактичним, а й лікувально-виховним процесом, оскільки формує у хворого свідоме ставлення до занять фізичними вправами, прищеплює йому гігієнічні навички, передбачає участь його в регулюванні не тільки загального режиму життя, а й «режиму рухів», виховує правильне ставлення до загартовування організму природними факторами природи.

Об'єктом впливу ЛФК є хвора з усіма особливостями функціонального стану його організму. Цим визначається відмінність застосовуваних засобів, форм методів у практиці ЛФК.

1. Загальна характеристика в гінекології та акушерстві

Фізичні методи зменшують біль, сприяють розсмоктуванню, відновлюють обміну речовин, нормалізують оваріально-менструальну і секреторну функції.

Тяжкохворим (вперше 3 дні після операції) при загрозі переривання вагітності, з температурою, фізіотерапію проводять в палатах. Лікування фізичними методами починають відразу після закінчення менструації (з 5-7-го дня циклу). Процедури ефективно проводити щодня. Перерви між курсом грязелікування повинні бути не менше 6 місяців, при лікуванні мінеральними ваннами і зрошення - 4 місяців, при використанні апаратної фізіотерапії - 2 місяців. Проводити більше 3-х курсів лікування одним і тим же методом потрібно. Курс фізіотерапії при нормальній менструації, за винятком вагінальних процедур не потрібно переривати. Використовувати біостимулятори під час курсу фізіотерапії і в період її післядії не раціонально. При проведенні енцевікональних, вагінальних і ректальних процедур, лікуванні тріщин соска і захворюваннях молочних залоз у породіль м / с повинна працювати в рукавичках.

Задача: знеболювальну, протизапальну, розсмоктуючу дію, попередити прогресування і рецидив запального процесу. У гострій стадії фізіотерапію застосовують для профілактики склерозу, вузликових процесів в малому тазу і вторинних порушень функції органів таза. УФО трусиків посіє, полями, 4-5 біодоз, кожен день. При гострих гнійних запальн...

их процесів фізіотерапію застосовують тільки при наявності відтоку гною і з обережністю.

В подстро стадії-

) УФО зони трусів 203 біодози;

) УВЧ ділянки малого таза, доза слаботепловая 10 хв, 10 процедур;

) Електрофорез - з кальцієм (при маткових кровотечах запального генезу) з саліцилової кислотою - при больовому синдромі з магнієм при больовому синдромі (переймоподійній), з цинком (при виділеннях) Переношені вагітності. Гіпоголактія (недостатнє утворення молока) Первинна (продукція лактогенного гормону, психічна травма, неправильний догляд за молочними залозами) Вторинна - при неповному звільненні молочних залоз від молока при неправильному годуванні.

Завдання-

) загальнозміцнюючу дію;

) нормалізація функціонального стану нервової системи; 3) стимулювати обмінні процеси і лактаційну функцію молочних залоз. [5]

2. Внутрішня будова жіночого таза

.1 Внутрішні жіночі статеві органи

Піхва, матка, фаллопієві труби, яєчники, маткові зв'язки - внутрішні жіночі статеві органи, розташовані в порожнині малого таза. Очеревина відмежовує їх від інших органів малого таза і черевної порожнини.

Нижня частина піхви повідомляється із зовнішнім середовищем через вхід у піхву, верхня частина охоплює вузьку частину матки, звану шийкою.

Матка - порожнистий м'язовий орган грушоподібної форми. Розміри матки родили жінки: 6-9 см в довжину і 3-6 см завширшки в області дна. Під час вагітності ці розміри збільшуються за рахунок розтягування матки, гіпертрофії м'язових волокон і збільшення їх числа.

Від верхненаружного кутів тіла матки відходять фаллопієві (маткові) труби, по яких зародкові яйцеклітини надходять з яєчників в порожнину матки. Довжина труби близько 12 см; просвіт у вузькій, маткової, частини її 1 мм, в широкій, ампулярной, - від 6 до 10 мм. Внутрішня поверхня труб вистелена миготливим епітелієм, руху війок якого сприяють переміщенню яйцеклітини в матку.

Яєчники розташовані безпосередньо під трубами. Величиною і формою вони нагадують мигдальні горіхи. У них відбувається дозрівання яйцеклітин. Вони є одночасно залозами внутрішньої секреції, що виробляють жіночі статеві гормони.

Матка, труби і яєчники утримуються в порожнині тазу парними круглими, крижово-матковими і широкими зв'язками.

Круглі зв'язки матки являють собою м'язові стрічки, згорнуті у вигляді рулону. М'язові елементи круглих зв'язок, підходячи до передньої поверхні матки, розгортаються у вигляді м'язового пласта, складаючи зовнішній шар м'язів матки. У пахової частини круглої зв'язки до неї приєднуються поперечносмугасті волокна внутрішньої косою і поперечної м'язів живота. За рахунок напруги м'язових елементів круглих зв'язок матка підтягується вперед, дно її при цьому підводиться, вона потовщується і стає кулястої; широкі зв'язки з трубами і яєчниками наближаються до бічних поверхонь матки. М'язові елементи крижово-маткових зв'язок вплітаються в задню стінку матки. При потужному розвитку їх м'язових елементів матка може зміщуватися кзади (ретропонація). Широкі зв'язки матки, будучи дупликатурой очеревини, що йде від бічних по...

верхонь матки до бокових стінок таза, покривають труби.

Скорочення клубової-поперекових, запірательних і грушоподібних м'язів, що чергуються з їх розслабленням, при рухах нижніми кінцівками покращують крово-і лімфообіг в органах і тканинах малого тазу і у внутрішніх статевих органах жінок. Ці м'язи відіграють істотну роль (спільно зі зв'язковим апаратом) в утриманні правильного положення матки при напружених і сприяють просуванню плода по родових шляхах в процесі розродження.

Легка розтяжність і разом з тим достатня гнучкість всіх маткових зв'язок забезпечують хорошу рухливість внутрішніх статевих органів і збереження ними при цьому нормального положення. [1]

Внутрішні статеві органи жінки стикаються спереду з сечовим міхуром і сечівником, ззаду - з прямою кишкою, справа - зі сліпою кишкою і червоподібного відростка, ліворуч - з сигмовидної кишкою. Таке розташування сприяє поширенню запального процесу з кишкового тракту і сечовивідних органів на внутрішні статеві органи і, відповідно, з матки, труб і яєчників на сусідні органи, викликаючи різні патологічні зміни і функціональні розлади. Рубці і спайки в тазовій очеревині і клітковині після запалення можуть призвести до порушення нормального положення, обмеження рухливості внутрішніх статевих органів і виникненню больових відчуттів. [6]