Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.28 Кб
Скачать

5.1.1 Протипоказання

Протипоказанням для застосування фізичних вправ служать-

а) гарячковий стан;

б) слабкість у зв'язку з великими втратами крові і важкими пологами;

в) нефропатія;

г) еклампсія в пологах;

д) розриви промежини III ступеня.

Шви на промежині після розривів або перінеотоміі не є протипоказанням до занять з ЛФК. У цих випадках протягом 5 днів виключаються вправи з розведенням ніг. [7]

.2 Масаж в післяпологовому періоді

На думку як західних, так і вітчизняних фахівців, приступати до післяпологовому відновного масажу можна не раніше, ніж через 2-3 тижні після пологів.

Під впливом маса...

жу підвищується еластичність м'язових волокон, їх скорочувальна функція. Масаж сприяє підвищенню працездатності м'язів, при цьому прискорюється відновлення після посиленого фізичного навантаження. Навіть при короткочасному масажі (протягом 3 - 5 хвилин) краще відновлюється функція стомлених м'язів, ніж під час відпочинку протягом 20 - 30 хвилин. У післяпологовий період масаж може сприяти відновленню тонусу м'язів передньої черевної стінки, а також розслабленню інших груп м'язів, зняттю почуття втоми, дуже знайомого молодій мамі.

Масаж робить істотний вплив на суглоби. Під дією масажу поліпшується кровопостачання суглоба, зміцнюється сумково-зв'язковий апарат суглоба. Цей ефект в післяпологовому періоді має особливе значення для суглобів хребетного стовпа. У жінки після пологів суглоби і м'язи хребта піддаються підвищеному навантаженні, що є причиною виникнення болю у спині. Масаж допоможе вам впоратися з цією проблемою.

Істотно і вплив масажу на підшкірно-жировий шар. Не секрет, що з проблемою зайвої ваги стикається досить багато молодих мам. Масаж діє на жирову тканину опосередковано, через загальний вплив на обмін речовин. Підвищуючи обмінні процеси в організмі, підсилюючи виділення жиру з жирових депо (місць, де жир накопичується), масаж сприяє «згорянню» жирів, що знаходяться в надлишковій кількості в жировій тканині.

Масаж робить різноманітний фізіологічний вплив на шкіру: вона очищається від рогових лусочок епідермісу, а разом з ними - від сторонніх часток (пил тощо) потрапили в пори шкіри, і мікробів, що звичайно перебувають на поверхні шкіри; поліпшується секреторна функція потових і сальних залоз і очищаються їхні вивідні отвори від секрету; активується лімфо-і кровообіг шкіри, усувається вплив венозного застою, підсилюється кровопостачання шкіри і, отже, поліпшується її живлення; підвищується шкірно-м'язовий тонус.

Завдяки масажу шкіра стає більш еластичною, пружною, гладкою, підвищується її опірність до механічних і температурних впливів. Після пологів це особливо актуально для області живота, стегон, сідниць, так як шкіра в цих місцях піддавалася найбільшому розтягуванню під час вагітності.

Нервова система перша сприймає дію масажу, тому в шкірі знаходиться величезна кількість нервових закінчень. Змінюючи силу, характер, тривалість масажу, можна знижувати або підвищувати нервову збудливість. Після пологів масаж переслідує метою заспокоїти і розслабити жінку.

При ніжному повільному погладжуванні знижується збудливість масажованих тканин, і це надає заспокійливу дію на нервову систему; при енергійному і швидкому доторканні підвищується дратівливість масажованих тканин.

Масаж впливає на обмінні процеси. Під впливом масажу посилюється сечовиділення. У крові збільшується кількість гемоглобіну, еритроцитів і лейкоцитів. Масаж не викликає в м'язах збільшення кількості молочної кислоти, накопичення якої під час фізичних навантажень веде до появи втоми і втоми. Цим пояснюється його благотворний вплив на стомлені м'язи.

Сприятливі ефекти масажу виявляться недаремними для будь-якої жінки після пологів. Однак особливо корисний він буде в наступних випадках-

а) при болях у спині;

б) при тривозі, депресії;

в) при надмірній вазі.

... У разі подібних проблем, перед тим як звернутися до масажиста, спочатку необхідно проконсультуватися з терапевтом, акушером-гінекологом, а при болях у спині - неодмінно з невропатологом.

Як правило, при проведенні процедури масажисти використовують різні креми і масла або лікувальні мазі. Вони потрібні для кращого скольжея. Вибір цих коштів залежить від уподобань даного фахівця.

За статистикою, 95% масажистів застосовують масло для масажу, 5% для ковзання використовують тальк, дитячу присипку або зовсім не використовують засобів для посилення ковзання.

Для масажу широко застосовується мінеральне масло («Джонсон Бебі» і т.п.). Зазвичай його очищають, ароматизують і додають в нього вітамін Е. Воно досить рідке, утворює на тілі слизьку плівку, тому треба обережно дозувати кількість масла: при тривалому застосуванні воно викликає сухість шкіри. Його перевага полягає тільки в його відносній дешевизні, т.к. воно виробляється з продуктів нафтопереробки.

Також широко застосовується для масажу оливкова олія. Воно має більшу щільність, ніж мінеральне масло, добре вбирається. При масажі з оливковою олією тіло добре розігрівається. Масло має дуже слабкий запах.

Останнім часом у продажу почали з'являтися й інші масла, застосовувані для масажу, наприклад мигдальне, авокадо, персикове, масло з виноградних кісточок. Ці масла досить дорогі. Перед використанням їх зазвичай пробують на шкірі передпліччя, щоб своєчасно побачити можливу алергічну реакцію. При болях у спині масажист може використовувати мазі, що володіють знеболюючим ефектом (віпросал, бальзам Бенг).

Тепле повітря, приглушене світло, приємна спокійна музика допомагають підсилити лікувальний ефект масажу.

В середньому курс масажу становить 10-15 сеансів. Перші один-два сеанси тривають 30 - 45 хвилин, наступні - 45 - 60 хвилин.

Про ефективність масажу можна говорити через кілька сеансів. У жінки поліпшується загальне самопочуття, настрій, шкіра стає гладкою, а м'язи - більш пружними. При болях у спині больові відчуття повинні зменшитися після 2 - 3 сеансів масажу. Якщо після процедури болі посилилися, наступний сеанс слід відкласти, а перед ним проконсультуватися з лікарем.

Треба відзначити, що масаж для схуднення проводять тривалими курсами (мінімум 15 сеансів) і поєднують з фізичними вправами, тобто про схуднення в результаті масажу можна говорити тільки після 10 - 12-й процедури.

У післяпологовому масажі основна увага приділяється зоні живота.

При проведенні масажу живота жінка повинна лежати на спині, ноги злегка зігнуті в колінних суглобах, руки вільно лежать уздовж тіла. Масаж живота здійснюється не раніше ніж через 1,5 години після прийому їжі. Кишечник і сечовий міхур жінки повинні бути вільні.

Під час масажу живота здійснюється вплив на м'язи, кишковий тракт, матку. Круговий рух за годинниковою стрілкою обумовлено ходом кишкового тракту. Такі кругові рухи допомагають поліпшити перистальтику кишечника.

Потім проводять погладжування косих м'язів живота від нижніх ребер до тазових кісток. Наступний етап - погладжування прямого м'яза живота. Легке погладжування прямих м'язів тильними і долонями поверхнями долонь в...

обох напрямках зніме напругу в цій зоні.

Після сеансу масажу пацієнтці пропонується прийняти найбільш комфортне положення, її вкривають теплою простирадлом або великим рушником. Бажано, щоб вона відпочила 15 - 20 хвилин.

Завершуючи розмову про масаж, хочеться відзначити, що ця процедура дарує нам не тільки здоров'я, а й щось більше - радість фізичного і духовного комфорту, внутрішньої свободи.

Суб'єктивні відчуття під час, а також після масажу при правильному виборі масажних прийомів і методикою їх застосування, а також дозування виражаються в появі відчуття приємного тепла у всьому тілі, поліпшенні самопочуття і підвищенні загального тонусу. При неправильному застосуванні масажу можуть виникнути загальна слабкість, почуття розбитості й інші негативні загальні і місцеві реакції. [4]