Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.28 Кб
Скачать

4.3 Лфк в третьому періоді вагітності (32-40 тиждень.)

У цьому періоді у зв'язку з ростом матки змінюється положення органів черевної порожнини, що ускладнює їх функцію: обмежується рухливість діафрагми, утруднюється дихання, з'являється схильність до закрепів. У деяких жінок відзначаються явища пізнього токсикозу, набряклість нижніх кінцівок. Внаслідок утруднення крово-і лімфообігу легко виникають застійні явища.

Все це виключає виконання в даному періоді вправ, пов'язаних з напруженням, затримкою дихання, тривалим статичним напругою і т.д. У цьому періоді рекомендуються масаж спини, попереку і нижніх кінцівок (при його виконанні ноги повинні бути трохи підняті), прохолодний душ (для нижніх кінцівок). Вправи повинні сприяти зменшенню застійних явищ, розслабленню м'язів нижніх кінцівок. Необхідні заняття дихальною гімнастикою і вправами, які поліпшують рухливість крижово-клубових зчленувань. Тривалість занять - 15-35 хв. [1]

Комплекс гімнастичних вправ бажано виконувати під музику. Після його завершення необхідно прийняти душ або зробити обтирання.

Зразковий комплекс лікувальної гімнастики при вагітності 32-40 тижнів-

а) Ходьба на місці. ТЗ. 30-40 с;

б) І. п. - стоячи. Нахили до правої і лівої нозі. ТМ. За 4-7 разів;

в) І. п. - те ж. Крок вперед - в сторону. По черзі. ТЗ. За 5-6 разів;

г) І. п. - те ж. Почергове відведення ноги вперед, руки в сторону. ТЗ. За 4-6 разів;

д) І. п. - лежачи. «Велосипед». ТЗ. 10-15 с;

е) І. п. - лежачи, ноги зігнуті в колінах. Розвести ноги в сторони і звести. ТМ. 6-8 разів;

ж) І. п. - лежачи, ноги зігнуті. Підняти таз вгору. ТМ. 4-6 разів;

з) І. п. - лежачи на боці. Почергове відведення ніг в сторону. ТЗ. За 6-8 разів;

і) І. п. - сидячи. Зігнути ноги, випрямити. ТЗ. 6-8 разів;

к) І. п. ...

- лежачи. Встати, сісти. ТМ. 3-5 разів;

л) Ходьба в полуприседе. ТМ. 15-30 с;

м) І. п. - лежачи. Почергове піднімання прямих ніг. ТМ. 4-6 разів;

н) Ходьба на місці. ТМ. 20-30 с. [2]

5. Фізична реабілітація в післяпологовому періоді

Перші 2-4 години після нормальних пологів породілля знаходиться в пологовому залі. Лікар-акушер уважно стежить за загальним станом породіллі, її пульсом, артеріальним тиском, постійно контролює стан матки: визначає її консистенцію, висоту стояння дна, стежить за ступенем крововтрати. У ранньому післяпологовому періоді проводить огляд м'яких родових шляхів. Оглядають зовнішні статеві органи і промежину, вхід у піхву і нижню третину піхви. Огляд шийки матки і верхніх відділів піхви виробляють за допомогою дзеркал. Всі виявлені розриви зашивають. При оцінці крововтрати в пологах враховують кількість крові, що виділилася в послідовий і ранній післяпологовий періоди. Середня крововтрата становить 250 мл, а максимальна фізіологічна - не більше 0,5% від маси тіла породіллі.

Через 2-4 години породіллю на каталці перевозять у фізіологічне післяпологове відділення. Процеси, що відбуваються в організмі породіллі після неускладнених пологів, є фізіологічними, тому її слід вважати здоровою жінкою. Необхідно враховувати ряд особливостей перебігу післяпологового періоду, пов'язаних з лактацією, наявністю поверхні рани на місці плацентарної площадки, зниженням захисних сил матері. Тому, поряд з лікарським наглядом, для породіллі необхідно створити особливий режим при строгому дотриманні правил асептики і антисептики. У післяпологовому відділенні необхідно суворо дотримуватися принцип циклічності заповнення палат. Цей принцип полягає в тому, що в одну палату поміщають породіль, які народили протягом одних і тих же доби. Дотримання циклічності полегшується наявністю невеликих палат (2-3 місцевих), а також правильністю їх профілізації, тобто виділенням палат породіль, які за станом здоров'я змушені затримуватися в пологовому будинку на більш тривалий термін, ніж здорові породіллі. При можливості слід віддавати перевагу спільному перебуванню матері і дитини. Таке перебування значно знизило частоту захворювань породіль в післяпологовому періоді і частоту захворювань дітей. Мати бере активну участь у догляді за новонародженим дитиною, що обмежує контакт дитини з персоналом акушерського відділення, створює сприятливі умови для заселення організму новонародженого мікрофлорою матері, знижує можливість інфікувати новонародженого госпітальними штамами умовно-патогенних мікроорганізмів. При такому режимі вже через 2 години після пологів новонароджена дитина при задовільному стані може бути прикладена до грудей матері. Перший туалет новонародженого і догляд за ним в першу добу здійснює медична сестра відділення і мати. Медична сестра навчає послідовності обробки шкірних покривів і слизових оболонок дитини (очі, носові ходи, підмивання), вчить користуватися стерильним матеріалом та дезінфікуючими засобами. Огляд кукси пуповини і пупкової ранки здійснює лікар-педіатр.

В даний час прийнято активне ведення післяпологового періоду, що полягає в ранньому (через 8-12 годин) вставанні, яке сприяє поліпшенню кровообігу, прискоренню процесів інволюції в статевій системі, нормалізації функції сечового міхура і киш...

ечника. Щодня за породіллями спостерігають лікар-акушер і акушерка. Температуру тіла вимірюють два рази на добу. Особливу увагу приділяють характеру пульсу, вимірюють АТ. Оцінюють стан молочних залоз, їх форму, стан сосків, наявність саден і тріщин (після годування дитини), наявність або відсутність нагрубання. Визначають висоту стояння дна матки, її поперечник, консистенцію, наявність хворобливості. Висоту стояння дна матки вимірюють у сантиметрах по відношенню до лонного зчленування. Протягом первих10 днів воно опускається в середньому на 2 см на добу. Оцінюють характер і кількість лохій. Перші 3 дні лохії мають кров'яної характер за рахунок великої кількості еритроцитів. З 4 дня і до кінця першого тижня лохії стають серозно-сукровичними. У них міститься багато лейкоцитів, маються епітеліальні клітини і ділянки децидуальної оболонки. До 10 дня лохії стають рідкими, світлими, без домішки крові. Приблизно до 5-6 тижні виділення з матки повністю припиняються. Щодня оглядають зовнішні статеві органи і промежину. Звертають увагу на наявність набряку, гіперемії, інфільтрації.

Фізіологічний післяпологовий період характеризується хорошим загальним станом жінки, нормальною температурою, частотою пульсу і артеріальним тиском, правильної інволюцією матки, нормальною кількістю і якістю лохий, достатньої лактацією. У післяпологовому періоді може бути затримка сечовипускання (атонія сечового міхура), стільця, виділень з матки (лохиометра), уповільнене зворотний розвиток матки (субінволюція), нагрубання молочних залоз, тріщини і садна сосків, інфекційні захворювання та ускладнення. Для профілактики інфекційних ускладнень не менше значення, ніж спостереження за клінічним перебігом і своєчасна корекція найменших відхилень від фізіологічного перебігу инволюционного процесу, має суворе дотримання санітарно-епідеміологічних вимог і правил особистої гігієни.

Включення в режим дня породіллі гімнастичних вправ, що підсилюють периферичний кровообіг і газообмін, покращує загальний стан жінки, прискорює процеси інволюції всього родового апарату, інтенсифікує обмінні процеси, підвищує апетит, сон. [7]

Використання фізичних вправ в післяпологовому періоді допомагає вирішити ряд важливих завдань по відновленню функціонального стану організму породіллі та підвищення її адаптації до майбутніх фізичних навантажень після виписки з пологового будинку.

Використання статичних і динамічних дихальних вправ призведе до відновлення навику повного дихання з участю в ньому діафрагми і передньої черевної стінки. Діафрагмальне дихання усуває застій в черевної порожнини, прискорюючи венозний кровообіг, підсилює приплив венозної крові до серця і в певній мірі зміцнює стінки черевної порожнини.

Вправи для черевного преса і тазового дна сприятимуть швидкому відновленню розтягнутих м'язів і фасцій, клітковини і шкіри черевної стінки і промежини, що в свою чергу призведе до відновлення нормальних топографічних взаємовідносин органів черевної порожнини і малого тазу. Виконання фізичних вправ за участю поперечної і внутрішньої косою м'язів живота забезпечить більш швидке скорочення м'язових елементів матки, відновлення тонусу зв'язкового і опорного апарату і нормальне її розташування. Крім цього, виконання фізичних навантажень буде регулювати діяльність кишечника, спорожняти сечовий міхур і зменшувати явища ишурии, усувати застої в тазово...

ї області.

У займаються гімнастикою породіль буде підвищуватися лактаційна здатність внаслідок рефлекторного скорочення м'язового апарату молочних залоз.

При нормальному перебігу пологів та раннього післяпологового періоду гімнастика повинна призначатися на другу добу після пологів. [8]