Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.28 Кб
Скачать

4. Застосування засобів фізичної реабілітації при вагітності

Фізичні вправи благотворно впливають як на протікання вагітності, так і на родовий і післяпологовий періоди. Під час вагітності відбувається перебудова організму, що іноді супроводжується явищами раннього токсикозу, який проявляється нудотою, блювотою, запамороченням, збоченням смаку, втратою апетиту. Ці явища значно менше бувають виражені при систематичних заняттях фізичними вправами, так як дозоване фізичне навантаження сприятливо впливає на вегетативну нервову систему. Вправи підвищують загальну працездатність, викли...

кають бадьорість, життєрадісність, покращують сон і апетит, що значною мірою допомагає відновити втрачену рівновагу між різними органами і системами.

Під час вагітності віддають перевагу прогулянкам в лісі (сквері), самомасажу, гімнастичним вправам. Заняття спортом небажані, оскільки вони призводять до гіпоксії плоду, значним напруженням м'язів черевного преса, тазового дна і всіляким струсів тіла.

Вагітним корисні дихальна гімнастика, вправи для зміцнення м'язів черевного преса, промежини, спини і вправи на розслаблення. Використовуються всі вихідні положення, але все ж переважно - положення лежачи (особливо гімнастика для м'язів промежини, черевного преса, спини, ніг, дихальні вправи та ін.) Динамічні вправи необхідно поєднувати з дихальними і вправами на розслаблення.

В результаті занять гімнастикою вагітна жінка повинна-

а) оволодіти своїм диханням, що необхідно для правильного ведення пологів, так як вміння робити глибокий вдих, затримувати дихання по сигналу акушера не тільки полегшує протікання родового акту, але і є профілактикою можливих розривів промежини, а активізація дихальної функції покращує окислювально-відновні процеси, що благотворно впливає на розвиток плода;

б) зміцнити м'язи черевного преса і тазового дна, що необхідно не тільки для сприятливого протікання родового акту, але і для попередження післяпологових ускладнень, до яких відносяться ослаблення черевної стінки, опущення внутрішніх органів і пр.;

в) збільшити рухливість крижово-клубових зчленувань і тазостегнових суглобів, що допомагає проведенню родового акта;

г) зміцнити мускулатуру тіла, особливо м'язи черевного преса, тазового дна, спини, які несуть найбільше навантаження під час вагітності та пологів.

Всі жінки з нормально протікає вагітністю повинні займатися фізичними вправами: ходити (прогулянки в лісі, сквері), робити гімнастику (комплекси наведені нижче, виконують їх по кілька разів (2-3) на день), приймати контрастний душ і інші загартовуючі процедури. Контроль за заняттями, їх динамікою здійснює лікар жіночої консультації і лікар лікувальної фізкультури.

Зі збільшенням терміну вагітності змінюється реакція жінки на фізичне навантаження, а тому необхідно видозмінювати комплекси гімнастичних вправ (одні вправи замінювати іншими, вводити нові).

Під час вагітності, починаючи з 12-го тижня, відзначається підвищення венозного тиску в нижніх кінцівках. Це пов'язано з поступовим тиском зростаючої матки на вени тазу, що утрудняє відтік крові з нижніх кінцівок. З цим же пов'язують появу набряків на ногах у жінок і в більш пізні терміни вагітності, а у деяких починається розширення вен. У таких випадках необхідно включати вправи для нижніх кінцівок до і. п. лежачи, деякі з них виконуються з дещо піднятими ногами; проводиться також масаж спини, попереку і ніг, приймається холодний душ.

Вагітність поділяють на періоди з урахуванням фізіологічних змін, що відбуваються в організмі вагітної жінки, хоча між ними і немає різких кордонів. [1]