Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.28 Кб
Скачать

7.2 Допустимі види рухової активності гінекологічних захворюваннях і в період вагітності

Американські фахівці, скрупульозно вивчивши найбільш популярні (серед жінок) види рухової активності, рекомендують ті з них, які доцільно використовувати в період вагітності.

а) джоггинг (швидка ходьба і семенящий біг) на дистанцію не менш 3,2 км (2 милі). Допустимі зміни в довжині дистанції в залежності від термінів вагітності: у 1-му триместрі 4 км, у 2-му - 2,8 км і в 3-му - 1,6 км. Зменшення дистанції в 2-му і 3-му триместрі пов'язано з швидкозростаючою масою тіла, що утруднює біг. Крім того, великі навантаження для нижніх кінцівок в цей час можуть стати причиною варикозного розширення вен. Необхідно приділяти спеціальну увагу поверхні місцевості, на якій використовується біг, щоб не пошкодити зв'язки нижньої кінцівки. При високій температурі повітря або високої вологості джоггинг краще не використовувати;

б) аеробіка - вправа в комбінації з танцями, підібрані таким чином, щоб повністю уникнути надмірного розтягнення м'язів, вони виконуються лежачи на спині. Поверхня, на якій виконуються вправи, не повинна бути твердою. Побудова комплексу має передбачати поступове розігрівання і охолодження тіла;

в) катання на велосипеді - може здійснюватися протягом всієї вагітності. Перевага віддається використанню стаціонарних велосипедів - велотренажерів, що дозволяють знизити ймовірність струсу під час їзди по пересіченій місцевості і не піклуватися про рівновагу. Інтенсивність навантаження в 1-му триместрі - 60% від МПК, у 2-му і...

3-му (до 24 тижня) - 65-70% від МПК. Тривалість 10-15 хв;

г) плавання - завжди корисно, але якщо жінка не вміють плавати, добре використовувати вправи у воді. Зміни в дихальній системі можуть зробити скрутним плавання на пізніх термінах вагітності. Вправи у воді сприяють підтримці сили і гнучкості тіла. Плавання не повинно проводиться в дуже холодної або гарячої води - температура вище 38,5 0С може завдати шкоди плоду. Доцільно плавати на короткі дистанції, відпочиваючи і виконуючи вправи у воді.

Перераховані види рухової активності мають ті чи інші обмеження в різні терміни вагітності. Встановлено, що два види фізичної активності можна не припиняти протягом усієї вагітності: гольф і вправи по системі йоги, популярної у жінок з двох причин: перша - вправи дають гарний розслаблюючий ефект і друга - здатність зберігати м'язовий тонус і гнучкість при використанні різноманітних поз. Вправи можуть бути модифіковані для вагітних з використанням стільців, подушок і інших допоміжних предметів, що полегшують їх виконання. [13]

Висновок

За підсумками курсової роботи багато гінекологічні захворювання, в усі періоди вагітності, післяпологовий період, а також після кесоревого перетину пацієнтки потребують не тільки в лікарських препаратах, а й у фізичній реабілітації для швидкого відновлення колишньої рухової активності, а також відновлення АД, правильного кровообігу в послідовно періоді і кесоревосеченіі. Також фізична реабілітація допомагає не тільки у відновленні, а й лікування різних гінекологічних захворювань у поєднанні з фізіотерапією.

Фізична реабілітація, лікувальна фізична культура, лікувальна гімнастика легко допомагають в усі періоди вагітності та підготовці до майбутніх пологів, а й для правильного кровообігу також від набрякання ніг, яке призводить до майбутнього варикозного розширення вен і для гарного самопочуття у вагітних.

Фізична активність - одна з неодмінних умов життя, що має не лише біологічне, а й соціальне значення. Вона розглядається як природно-біологічна потреба живого організму на всіх етапах онтогенезу і регламентована відповідно до функціональними можливостями індивіда є найважливішим принципом здорового способу життя людини.

У багатьох жінок у віці від 20 до 30 років дуже часто зустрічаються різні гінекологічні захворювання з причини, яких і відбувається розпад сімей, ускладнення при пологах, викидні і загрози при вагітності. Якщо під час визначити причину неблагополучної вагітності, яке полягатиме гінекологічних захворюваннях і не запускати то можна буде вилікувати це захворювання, як лікарськими засобами, так і за допомогою фізичної реабілітації.

Список літератури

1. Персіанінова Л.С. «Довідник з акушерства та гінекології»/Л.С. Персіанінова, І.В. Ільїна / / М., «Медицина», 1980.

. Айламазяна Е. К. Акушерство: національне керівництво./Е.К. Айламазяна, В.І. Кулакова, В.Є. Радзинського, Г.М. Савельєвої / / М. - «Геотар-Медіа».- 2009.

. В.А. Єпіфанова «Лікувальна фізична культура. Довідник », М.,« Медицина », 1998.

. Велика енциклопедія масажу.- М.: ТОВ «Видавництво Астрель», 2002.

. В.П. Пічу «Щоб бути здоровою», М., «Знання», 1985.

. Дубровський, В.І. Лікувальна фізична культура / ...

В.І. Дубровський.- М.: ВЛАДОС, 1999.

. Єпіфанова, В.А. Лікувальна фізкультура і лікарський контроль / В.А. Єпіфанова, Г.Л. Апанасенко / / Підручник.- М.: «Медицина», 1990.

. Боголюбов В.М. Медична реабілітація або відновна медицина.- Фізіотерапія, бальнеологія і реабілітація, 2006, 1, с. 3-12

. Єпіфанов В.А., Кузбашева Т.Г. Роль і місце лікувальної фізкультури в медичній реабілітації.- Фізіотерапія, бальнеологія і реабілітація, 2004, 6, с. 3-5

. Карандашев В.І., Пєтухов Е.Б., Зродніков В.С. Фізіотерапія. Керівництво для лікарів «Під редакцією В.Р. Палеева ».- М, 2001р.

. Сосин І.М., буяв А.Г. Фізіотерапія в гінекології та венеричних хвороб.- Сімферополь, 2001р.

. Боголюбов В.М., Пономаренко Г.Н. Загальна фізіотерапія: підручник

. Під загальною ред. проф. С.Н. Попова. Видання 2-е - Ростов на-Дону: видавництво «Фенікс», 2004р.