Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.28 Кб
Скачать

2.2 Кістково-суглобовий апарат

Таз у жінки ширше, глибше і має значно більшу ємність, ніж у чоловіка. Хрящові прошарки між зчленуваннями таза окостеневают тільки до 25 років. Попереково-крижовий відділ хребта масивно розвинений. Межсуставние щілини і міжхребцеві диски більш широкі. Хороша розтяжність хрящової і сполучної тканини забезпечує гнучкість хребта, необхідну для успішного просування плода в пологах.

Коротка і широка грудна клітка сприяє повноцінному грудного дихання, що дуже важливо в другій половині вагітності при обмеженні рухів діафрагми високо стоїть маткою. Краща, ніж у чоловіків, розтяжність зв'язкового-суглобового апарату обумовлює велику амплітуду рухів у тазостегнових суглобах.

Тазове дно у жінок у зв'язку з наявністю входу в піхву менш міцне, ніж у чоловіків. Однак значення тазового дна в утриманні правильного положення матки не слід переоцінювати, оскільки в нормі шийка матки не спирається на тазове дно. [1]

2.3 Основні функціональні особливості

Дітородна функція визначає функціональні особливості організму жінки, які обумовлюють виділення в його розвитку: періоду статевого дозрівання і статевої зрілості; генеративного періоду (з моменту завершення статевої зрілості до припинення функціонування яєчників), в який входять період вагітності і післяпологовий період; клімактеричного періоду (поява вікових інволюційних змін і пригнічення функції статевих залоз).

У період статевого дозрівання в кірковому шарі яєчників розвиваються так звані фолікули (частіше у віці 14-16 років), виробляються і надходять в організм фолликулин і гормон жовтого тіла. Кожен фолікул являє собою пухирець, в якому дозріває яйцеклітина. У момент повного її дозрівання фолікул лопається, і фолікулярна рідина разом з яйцеклітиною викидається в порожнину очеревини. Цей процес називається овуляцією. У це...

й же період слизова оболонка матки потовщується і розпушується, готуючись до імплантації заплідненої яйцеклітини. Незапліднена яйцеклітина гине, а набрякла слизова оболонка матки в такому випадку відторгається і викидається у вигляді менструального кровоотделения, яке є основною ознакою настання статевої зрілості. [6]

Описані фізіологічні циклічні (щомісячні) процеси, що відбуваються у внутрішніх статевих органах жінки, носять назву оваріально-менструального циклу. Він ділиться на окремі фази - предменструальную, менструальну і міжменструальний.

При заплідненні дозрілої яйцеклітини настає вагітність. Період вагітності триває 40 тижнів і закінчується пологами.

Під час вагітності протипоказані швидкі і різкі рухи, стрибки і соскоки, нервово-психічні напруги. Заняття в цей період спортом можуть викликати відхилення від норми в перебігу вагітності, у розвитку плоду і в пологах. Вагітність вимагає припинення звичайних тренувань і виключає участь у змаганнях. Водночас вагітним жінкам показані дозовані фізичні вправи, які сприяють сприятливому перебігу вагітності, повноцінному внутрішньоутробному розвитку плода і забезпечують фізичну і моральну підготовку до пологів.

Післяпологовий період поділяється на ранній, триваючий 2-6 тижнів (до повного скорочення матки), і пізній , триваючий 6-9 місяців (до відновлення звичайного стану організму). До кінця цього періоду зазвичай закінчується грудне вигодовування дитини.

Клімактеричний період настає в 40-50 років і характеризується різночасним появою інволюційних змін у всіх органах і системах організму жінки. У багатьох жінок клімактеричні явища випереджають виникнення порушень у діяльності органів статевої сфери. [4]