Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gidravlika / Гидравлика-конспект лекц.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
19.17 Mб
Скачать

4. Гідродинамічні передачі

4.1. Загальні поняття

Часто машини, між якими потрібно передати механічну енергію, мають характеристики, що не відповідають одна одній, наприклад, треба передавати механічну енергію між валами, які обертаються з різними й перемінними в процесі роботи кутовими швидкостями. В результаті цього машини працюють на неекономічних режимах, з великими перевантаженнями або недовантаженнями. Узгодження характеристик таких машин може бути досягнуте за допомогою гідродинамічної передачі (рис. 64), де немає безпосереднього контакту між ведучою і веденою ланками, які обертаються з різними кутовими швидкостями, а рух передається через проміжне середовище, яким служить крапельна рідина.

Рис. 64. Схема гідродинамічної передачі:

1– ведучий вал;2– насос;3– трубопровід;4– реактор; 5 – турбіна; 6 – ведений вал.

Гідродинамічна передача – це механізм, який складається з гранично зближених в одному корпусі двох лопатевих машин – відцентрового насосу і лопатевої турбіни, зв’язок між якими здійснюється замкненим потоком рідини.

Гідропередачі поділяються на гідромуфти і гідротрансформатори. Найпростішою гідродинамічною передачею є гідромуфта, яка служить для еластичного з’єднання валів.

4.2. Гідромуфти і гідротрансформатори

4.2.1. Гідромуфти

Гідромуфти використовують для захисту двигунів від небезпечних перевантажень і для зміни числа обертів валів різних машин. На рис. 65 зображена показана гідромуфта, яка служить для еластичного з’єднання валів.

В гідромуфті (рис. 65) насосне колесо 1 закріплене на валу двигуна (число обертів валу п1), а турбінне колесо 2 – на веденому валу (число обертів валу п2). Робоча порожнина гідромуфти утворена корпусом 3 і заповнена рідиною. При пуску і в період сталого режиму роботи насосне і турбінне колеса обертаються з різними кутовими швидкостями. Внаслідок відсутності безпосереднього зв’язку між валами число обертів веденого валу (турбінного) завжди менша за число обертів ведучого валу (насосного).

Рис. 65. Гідромуфта:

1–насосне колесо;2-турбінне колесо;

3 – корпус.

Рис. 66. Гідротрансформатор:

1– турбінне колесо;2– насосне колесо;

3 – корпус; 4 – обгінна муфта.

Гідромуфти, які не регулюються, використовуються для захисту машин від небезпечних перевантажень з одночасним отриманням плавності передачі обертального моменту.

Гідромуфти, які регулюються, дозволяють запобігати перевантажень і одночасно регулювати число обертів різних машин. Особливо вони корисні для зміни числа обертів валів машин (наприклад, лопатевих), які приводяться у рух електродвигуном перемінного струму.

4.2.2. Гідротрансформатори

Служать для збільшення обертального моменту на веденому валу. Їх використовують у поєднанні з електродвигунами постійного струму, газовими турбінами, карбюраторними двигунами внутрішнього згоряння і дизельними двигунами.

Як робочу рідину в гідромуфтах і гідротрансформаторах використовують нафтові масла та суміші на їхній основі, які мають антикорозійні властивості, добрі змащувальні властивості і невелику в’язкість.

Гідромуфти використовуються для поглинання потужності як гідравлічне гальмо. Гідромуфти і гідротрансформатори використовуються в тепловозах, автомобілях, приводах потужних вентиляторів і насосів, в судових і бурових установках, в землерийних і шляхових машинах.