Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gidravlika / МР для практич з гідравліки.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
10.06 Mб
Скачать

52

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів

Рег. №________________

Методичні рекомендації

і контрольні завдання до виконання практичних занять

з дисципліни

Гідравліка, гідро- та пнемопривод

для студентів

2 курсу

напряму

6.050503 машинобудування

за професійним спрямуванням

Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів;

Обладнання переробних та харчових виробництв;

Обладнання легкої промисловості та побутового обслуговування

шифру галузі

0505 - Машинобудування та матеріалообробка

факультету

машинобудування

Херсон – 2008 р.

Методичні рекомендації і контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни «Гідравліка, гідро-, пневмопровод».

Укладачі: к.т.н., доцент Клюєв О.І., д.т.н., професор Луняка К.В., к.т.н., доцент Чумаков Г.А., кількість сторінок – 51.

Рецензент: д.т.н., професор, зав. кафедри екології і БЖД ХНТУ Михайлик В.Д.

Затверджено

на засіданні кафедри ОХВіПБМ

протокол №__від “__”____2008 р.

Завідувач кафедри

професор К.В.Луняка

Відповідальний за випуск д.т.н., професор Луняка К.В.

Вступ

Курс «Гідравліка, гідро-, пневмопровод» є одним з тих, що формують підготовку фахівців напрямку “Машинобудування”. Сучасний стан розвитку окремих галузей техніки, в яких для технологічних цілей використовують рідини, що знаходяться в стані спокою або транспортуються по різних системах трубопроводів і каналів, вимагає від фахівців знань законів спокою та руху рідин і гідравлічних машин, котрі працюють за цими законами.

Однією зі складових навчання студентів курсу «Гідравліка, гідро-, пневмопровод» є рішення задач, пов’язаних з розрахунками трубопроводів – визначення їхнього діаметру, швидкості руху рідин по трубопроводах і т. ін., визначенням параметрів роботи насосних установок та вентиляторів. Для виконання таких розрахунків потрібно знати теоретичний матеріал, вміти користуватись довідковими даними, а також набути певного досвіду у виконанні даної роботи.

Вміння швидко орієнтуватись в таких розрахунках дається шляхом наполегливої праці по рішенню задач, але необхідно визнати, що у студентів, які навчаються по заочній формі навчання, виникають ускладнення при розв’язанні задач з дисципліни «Гідравліка, гідро-, пневмопровод». Тому даний посібник дає можливість самостійно, в міжсесійний період навчитись користуватися матеріалом підручників, у яких наведені основні формули для розрахунку гідравлічного обладнання, що безпосередньо використовується у промисловості і на малих приватних підприємствах.

Такий посібник може бути корисним також і студентам денної форми навчання при їхній самостійній роботі над курсом. Задачі, які наводяться в даному посібнику, входять до екзаменаційних білетів, тому робота над ними допоможе студентові добре підготуватись до екзаменів.