Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gidravlika / Гидравлика-конспект лекц.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
19.17 Mб
Скачать

120

Г.А.Чумаков, к.В.Луняка, с.В.Кривенко

ГІДРАВЛІКА І ГІДРО-, ПНЕВМОПРИВОД

КУРС ЛЕКЦІЙ

Навчальний посібник

Херсон - 2009

ББК 30.123 (4 Укр.) Я73

Ч-90

УДК 62.

Рекомендовано

міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

(Лист №1.4/18-Г-104 від 15.01.08)

Рецензенти:

Бондарев В.Т. -

к.т.н., доцент кафедри механізації Херсонського державного аграрного університету

Самохвалов В.С. -

к.т.н., доцент кафедри теплотехніки Миколаївського національного університету кораблебудування

Шевряков М.В. -

к.х.н., доцент кафедри хімії Херсонського державного університету

Чумаков Г.А., Луняка К.В., Кривенко С.В. Курс лекцій з дисципліни “Гідравліка і гідро-, пневмопривод”: Навчальний посібник – Херсон, видавн. ХНТУ, 2009. – 122 с.

Розглянуті основи інженерної гідравліки, наводяться основні відомості про гідравлічні машини – насоси та гідропривод. Конспект лекцій призначений для аудиторної та самостійної роботи над дисципліною “Гідравліка і гідро-,пневмопривод” студентів напрямку підготовки “Інженерна механіка”.

 Г.А.Чумаков, К.В.Луняка, С.В.Кривенко

ВСТУП

Навчальний предмет “Гідравліка і гідро-, пневмопровод” є дисципліною загальноінженерної підготовки, яка традиційно викладається майбутнім інженерам-механікам. Основна мета, яку переслідують при вивчення даного курсу – дати студентам відомості про закони рівноваги та руху рідин, навчити їх використовувати ці закони при рішенні практичних задач, ознайомити з гідравлічними машинами та передачами, які використовуються у виробництві, та методами розрахунку трубопроводів і гідравлічних машин.

Сучасна вища освіта характеризується прагненням більшої сумісності та порівнянності систем вищої освіти національних шкіл.

Приєднання України до Болонського процесу вимагає впровадження європейської системи обміну (трансферу) та накопичення залікових балів (кредитів) – European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS).

Згідно з європейською системою, курс “Гідравліка і гідро-, пневмопровод” складається з 4 кредитів ECTS і включає 2 залікових модулі. Питання залікових модулів разом із сіткою завдань наведені у кінці конспекту лекцій. Успішна здача модулів (оцінки – “відмінно” та “добре”) звільняє студентів від здачі семестрового екзамену.

Гідравліка – наука про закони рівноваги і руху рідини. Закони гідравліки знаходять широке використання в інженерній практиці.

Курс “Гідравліка і гідро-, пневмопривод” складається з розділів:

  • Гідростатика

  • Гідродинаміка

  • Гідравлічні машини

  • Гідро- і пневмопривод.

  1. Гідростатика

1.1. Основні фізичні властивості рідин

При виведенні основних закономірностей в гідравліці користуються такими поняттями:

Елементарний об’єм – це об’єм сукупних молекул, які знаходяться на малій відстані одна від одної.

Ідеальна рідина – це така рідина, яка на відміну від реальної рідини не змінює свого об’єму при зміні температури і тиску і не має в’язкості. Розрізняють крапельні й газоподібні рідини.

Крапельна рідина. У нормальному стані це речовина, що має усі властивості рідини: текучість, міжмолекулярні сили зчеплення, границю поділу фаз, не змінює свого об’єму при зміні температури й тиску, займає частину наданого їй об’єму посудини, спричиняє опір (малий) розриву.

Газоподібна рідина. На відміну від крапельної рідини не має границі поділу фаз, займає увесь наданий їй об’єм, змінює свій об’єм при зміні температури й тиску, має великі міжмолекулярні відстані та значну величину вільного пробігу.

В гідравліці мають справу з крапельною рідиною, але коли можна нехтувати здатністю до стиску, тоді закони гідравліки крапельної рідини придатні й для газів.