Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gidravlika / МР з гідравліки і ГПП (ЛАБОРАТОРНИЙ ЖУРНАЛ).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

30

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів

ЛАБОРАТОРНИЙ ЖУРНАЛ

з дисципліни “Гідравліка, гідро- та пнемопривод”

студента (студентки) групи___________________

спеціальності _______________________________

__________________________

(прізвище та ім’я)

Керівник практикуму _________________________

___________________________

(посада, прізвище та ініціали викладача)

Херсон – 2011 р.

ВСТУП

Лабораторія гідравліки

кафедри Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів

Лабораторні роботи по курсу “Гідравліка, гідро- та пнемопривод” проводяться в спеціальній лабораторії, де встановлені діючі апарати, які призначені для дослідження руху рідин та газів, гідравлічних опорів в трубопроводах, вивчення будови та роботи основних гідравлічних машин.

Зміст лабораторного практикуму

Лабораторний практикум охоплює основні питання курсу “Гідравліка, гідро- та пнемопривод” включає 7 робіт. На виконання кожної роботи необхідно 4-6 годин. Обов’язкові до виконання роботи визначаються спеціалізацією студентів і кількістю годин, які відведені на вивчення курсу за навчальним планом.

Даний практикум дозволяє виконувати лабораторні роботи без попереднього прослуховування лекцій, оскільки за навчальним планом лабораторна робота проводиться паралельно з лекціями або передує лекціям по відповідним розділам курсу. З цією ціллю на початку кожної роботи наводяться теоретичні посилки до виконання роботи і детально пояснюються розрахунки.

Кожна лабораторна робота виконується за єдиним планом: мета роботи, теоретичні передумови до виконання роботи, розрахункова частина, контрольні питання.

Порядок виконання лабораторних робіт

Студенту необхідно підготуватися до виконання роботи, вивчивши відповідний матеріал по лекціях і підручниках, а також ознайомитись з ходом лабораторної роботи по цьому посібнику. При підготовці студент повинен засвоїти сутність, призначення і особливості процесу, що вивчається.

За схемою в практикумі студент повинен розібратись у будові і роботі установки, знати призначення її основних елементів і порядок проведення замірів.

Перед початком роботи студент опитується викладачем для виявлення ступеню його підготовки і тільки після цього допускається до роботи.

Студенти, які допущені до роботи, приступають до її виконання у відповідності з методикою, яка наведена в практикумі. Пуск установки дозволяється тільки у присутності викладача або лаборанта після перевірки їм правильності проведення усієї попередньої підготовчої роботи.

Заміри всіх необхідних параметрів кожний студент в процесі роботи записує у лабораторний журнал. З усіма питаннями, що виникають в процесі роботи, студент повинен одразу ж звертатися до викладача.

При роботі в лабораторії необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки. Без інструктажу з техніки безпеки і перевірки знань з неї студент до виконання роботи не допускається.

Не дозволяється під час роботи провадити будь-які переключення в установці, які не передбачені методикою проведення експерименту. Відключення установки (закінчення роботи) дозволяється тільки після перевірки викладачем результатів замірів.

Після закінчення роботи студент дає викладачеві на підпис протокол і розрахунки, наводить порядок на робочому місці. Після цього за умови правильно проведеного випробування виконання роботи зараховується.

На наступному занятті в лабораторії студент здає викладачеві оформлений звіт по роботі. Порядок оформлення звіту наведений далі.

Кожну лабораторну роботу по мірі виконання студент захищає на протязі семестру, а в кінці семестру за умови успішного захисту всіх робіт отримує залік по лабораторному практикуму. Графік виконання і захисту лабораторних робіт складається і повідомляється студентам на початку семестру у відповідності з календарним планом проходження курсу.