Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gidravlika / Гидравлика-конспект лекц.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
19.17 Mб
Скачать

Нерівномірність подачі

Зміну продуктивності поршневого насосу за один оберт валу кривошипу можна зобразити графічно, що дає наглядне уявлення про послідовність всмоктування та нагнітання, а також можливість оцінити ступінь нерівномірності подачі.

Зміна миттєвої швидкості руху м поршня в часі з достатнім ступенем наближення підкоряється синусоїдальному закону

, (3.41)

де r - радіус кривошипу; - кутова швидкість;- кут повороту кривошипу; - час.

Відповідно миттєва продуктивність (подача) насосу

. (3.42)

Зміна функції за один оберт валу кривошипу показана на рис. 57, а. Замінимо площу, обмежену синусоїдою і віссю абсцис графіка, площею рівновеликого прямокутника, побудованого на відрізку прямої довжиною 2r. Обидві площі виражають об’єм рідини, який подається насосом в нагнітальний трубопровід за один оберт кривошипу. Висота прямокутника, таким чином, буде представляти у прийнятому масштабі середню подачу, а найбільша висота синусоїди – максимальну подачу. Відношення максимальної подачі Qmax до середньої Qсер (ступінь нерівномірності подачі) складе .

Площа прямокутника на рис. 57, а дорівнює , звідки . Тоді , тобто у поршневого насосу простої дії максимальна продуктивність (подача) в 3,14 рази більша, ніж середня.

Для насосу подвійної дії (рис. 57, б), отримуємо дві синусоїди. При цьому , звідки . Отже, ,тобто максимальна подача більша за середню у 1,57 рази.

Рис. 57. Діаграми подачі рідини поршневими насосами:

а - для насосу простої дії;б– для насосу подвійної дії;в– для насосу потрійної дії (триплексу).- кут повороту кривошипу.

Для отримання сумарної кривої подачі насосу потрійної дії (триплекс-насосу) потрібно побудувати три синусоїди, зміщені одна відносно одної на 120°, і потім скласти їх ординати (рис. 57,в). Площа діаграми, обмежена зверху сумарною кривою, зображує подачу всіма трьома циліндрами. Найбільша ордината графіка дорівнює F, оскільки вона отримана від додавання двох відрізків аb і , кожний з яких складає ; у цьому випадку маємо . Тоді ступінь нерівномірності подачі .

При розрахунку висоти всмоктування поршневих насосів у рівнянні (3.8) треба враховувати ще і втрати напору на подолання сил інерції у всмоктувальному трубопроводі. Ці втрати обумовлені нерівномірністю роботи поршневого насосу, в результаті чого на стовп рідини, що знаходиться у всмоктувальному трубопроводі й рухається з деяким перемінним прискоренням, діє сила інерції, спрямована у бік, протилежний напрямку руху рідини.

Втрати напору на подолання сил інерції

, (3.43)

де l - висота стовпа рідини в трубопроводі; f - площа перерізу поршню; f1 - площа перерізу трубопроводу; u - окружна швидкість обертання кривошипу; r - радіус кривошипу.

3.1.3.2. Шестеренні насоси

У корпусі 1 насосу (рис. 58) встановлені дві шестерні 2, одна з яких - ведуча - приводиться в обертання від електродвигуна. Між корпусом і шестернями є невеликі радіальні й торцеві зазори. При обертанні шестерень у напрямку, вказаному стрілками, внаслідок розрідження, що створюється при виході зубів з зачеплення, рідина зі всмоктувального патрубку з тиском р1 потрапляє в корпус. В корпусі рідина захоплюється зубами шестерень, переміщається уздовж стінки корпусу в напрямку обертання і потрапляє в нагнітальний трубопровід з тиском р2.

Продуктивність шестеренного насосу визначається за рівнянням:

, (3.44)

де f – площа поперечного перерізу западини між зубами, м2;

l – довжина зуба шестерні, м; z кількість зубів, шт.; n – частота обертів шестерні, об./с.

Рис. 58. Шестеренний насос:

1- корпус;2– шестерня.

Відзначимо, що шестеренні насоси мають реверсивність, тобто при зміні напрямку обертання шестерень області всмоктування і нагнітання міняються місцями.

Об’ємний к.к.д. v шестеренного насосу враховує часткове перенесення рідини зворотно в порожнину всмоктування, а також протікання рідини через зазори і, як правило, складає 0,7-0,9.

Шестеренні насоси використовуються для в’язких рідин, які не містять твердих включень при невеликих подачах (Q=300360м3/год.) і високих тисках ( р = 100-150 ат).