Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Будова тканин

Будова тканин значною мірою впливає на їх властивості. Основними параметрами будови тканин є вид, властивості і структура текстильних ниток, фаза будови тканини, вид ткацького переплетення, щільність і пористість тканин, товщина тканин, характеристика лицевої поверхні.

Питання для самоконтролю

  1. Як впливає волокнистий склад тканин на їх властивості?

  2. Як поділяють тканини залежно від волокнистого складу?

  3. Від яких чинників залежить будова тканин?

  4. Дайте визначення таким поняттям як щільність (номінальна, фактична, максимальна), лінійне заповнення, поверхневе заповнення, пористість.

  5. Характер лицьової поверхні тканин і його вплив на зовнішній вигляд і властивості тканин.

1.6. Властивості тканин

Методичні вказівки до самостійного вивчення

Однією з найважливіших тем текстильного товарознавства є "Властивості тканин". З метою більш ґрунтовного вивчення властивостей тканин їх можна об'єднати у такі групи геометричні властивості, маса, механічні властивості, формостійкість, фізичні властивості, технологічні властивості, естетичні "властивості, зносостійкість.

Геометричні властивості. Більшість цих властивостей нормується чинними стандартами. До геометричних властивостей відносять довжину, ширину і товщину. Користуючись підручником, стандартами ДСТУ ISO 5084:2004 „Текстиль. Визначення товщини текстильних матеріалів та виробів", ДСТУ EN 1049-2:2004 „Текстиль. Матеріали ткані. Структура. Аналіз методів. Частина 2. Визначення кількості ниток на одиницю довжини" та ДСТУ 3047-95 „Тканини та вироби ткані поштучні. Класифікація та номенклатура показників якості", необхідно засвоїти порядок визначення показників геометричних властивостей і на лабораторних заняттях навчитися робити це на конкретних зразках тканин.

Маса тканини. Масу тканини прийнято характеризувати відносними показниками: об'ємна маса, маса мм2 (поверхнева густина), маса 1 погонного метра (лінійна густина), кондиційна поверхнева густина.

Деякі характеристики маси нормуються і є обов'язковими. Користуючись підручником і ДСТУ 3047-95, студент повинен засвоїти методику визначення показників, які характеризують масу тканин, і на лабораторних заняттях навчитися практично їх визначати на конкретних зразках тканин.

Механічні властивості. До них відносять властивості, які характеризують стійкість тканин до дії зовнішніх сил, а саме:

розтягування, стискання, згинання, скручування. Користуючись підручником, ДСТУ 3998-2000 „Матеріали та вироби текстильні, трикотажні, швейні та шкіряні. Терміни та визначення" та ДСТУ 3047-95 необхідне засвоїти класифікацію механічних властивостей, їх визначення і навчитися практично на зразках конкретних тканин визначати і розраховувати такі показники якості: розривальне навантаження, роздиральне навантаження, видовження на момент розірвання, стійкість до витирання (число циклів стирання, число циклів стирання на вгинах), стійкість до зминання (коефіцієнт зминальності, коефіцієнт незминальності).

Формостійкість. Під формостійкістю розуміють здатність текстильного виробу зберігати свою форму і розміри під час експлуатації. Під час носіння форма зберігається краще у виробів, які виготовлені з сировини, яга має найбільшу частку пружної і найменшу частку пластичної деформації. Вивчаючи цей показник слід повернутися до теми "Текстильні волокна і нитки". Важливою є також здатність тканин зберігати свої розміри після мокрих оброблень, зокрема прання. Користуючись посібником, існуючими нормативними документами, необхідно з'ясувати такі поняття як усадковість, розтягування, а на лабораторних заняттях навчитися визначати на конкретних тканинах зміну лінійних розмірів після мокрих обробок.

Фізичні властивості. В текстильному товарознавстві до фізичних властивостей відносять ті, які визначають гігієнічність одягу, а саме: водовбиральність, водотривкість, вологовіддача, гігроскопічність, капілярність, швидкість висихання, повітро- і паропроникність, властивості теплозахисні і. електричні.

Користуючись підручником, існуючою нормативною документацією, студент повинен засвоїти визначення фізичних властивостей, методику визначення і розрахунку показників цих властивостей, їх обов'язковість для тканин певного призначення. В процесі виконання лабораторних робіт на конкретних зразках тканин і на стандартному обладнанні студент визначає показники фізичних властивостей, аналізує вплив на їх величину волокнистого складу, будови і оброблень тканин.

Естетичні властивості. За своєю суттю вони належать в основному до фізичних. Свою назву вони отримали тому, що формують красу і привабливість тканин. Вивчаючи естетичні властивості, необхідно дати визначення кольору, блиску, прозорості, драпірування, туше, фактурі, художньо-колористичному оформленню. їх особливостям в текстильному товарознавстві, знати методику визначення і обов'язковість цих показників для тканин певного призначення.

В лабораторіях кафедри студент повинен ознайомитися також з картами кольорів гладкого фарбування, особливостями побудови альбомів серій вибивних текстильних малюнків.

Технологічні властивості відображають поведінку тканин в процесі виготовлення готових виробів. В процесі вивчення технологічних властивостей студенту необхідно з'ясувати суть таких технологічних властивостей як пластичність, обсипальність, розсувність, прорубність, вплив цих властивостей на стан тканин і в процесі експлуатації готових швейних виробів. Студент повинен також засвоїти методику оцінювання цих властивостей і практично визначити їх під час виконання лабораторних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]