Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Меблево-декоративні та тикові бавовняні та лляні тканини

До меблево-декоратнвних тканин залежно від їх призначення висуваються різні вимоги. Основними з них слід вважати: високохудожнє естетичне оформлення, високу зносостійкість і формостійкість, певну гігієнічність. Колористичне оформлення цих тканин має гармонізувати з інтер'єром житла.

За рахунок широкого застосування хімічних волокон і ниток (включаючи і текстуровані витки) асортимент цих тканин за останні роки суттєво розширився та збагатився. Так, створені нові типи лляно-лавсанових портьєрних тканин, а також бавовняних тканин для напірників. Завдяки особливостям будови і спеціального полімерного оброблення ці тканини характеризуються не тільки повною перопухонепроникністю, але й високою зносостійкістю і формостійкістю.

Питання для самоконтролю

  1. Які особливості структури групового і видового асортименту бавовняних і лляних тканин і тканих поштучних виробів ?

2. Охарактеризуйте асортимент пряжі, яка застосовується для виробництва бавовняних і лляних тканин і поштучних виробів.

  1. Перерахуйте основні ознаки навчальної класифікації бавовняних тканин.

  2. Охарактеризуйте основні типи сорочково-платтяних бавовняних тканин.

  3. Охарактеризуйте основні типи білизняних бавовняних тканин.

  4. Охарактеризуйте основні типи костюмних, плащових і пальтових бавовняних тканин.

  5. Охарактеризуйте основні типи меблево-декоративних бавовняних тканин.

8. Охарактеризуйте асортимент поштучних тканих бавовняних виробів.

9. Назвіть переваги і недоліки асортименту білизняних лляних і бавовняних тканин.

  1. У чому полягають особливості будови та оброблення лляних тканин?

  2. Наведіть класифікацію асортименту і характеристику основних типів білизняних лляних тканин.

12. Охарактеризуйте асортимент одягових лляних тканин. Охарактеризуйте основні типи лляних меблево-декоративних тканин.

1.9. Класифікація і характеристика асортименту шовкових і вовняних тканин

Методичні вказівки до самостійного вивчення

Як відомо, різноманітність групового і видового асортименту тканин із шовкових, штучних і синтетичних ниток і пряжі, а також тканин із різних поєднань цих видів сировини, на відміну від бавовняних і лляних тканин, визначається насамперед особливостями будови названих ниток і пряжі (їх лінійною густиною, скрученістю, волокнистим складом, наявністю різних ефектів і т.д.). Тому в процесі самостійного вивчення асортименту названих груп тканин студенту необхідно набути певних навичок у розпізнаванні аналогічних за призначенням тканин (платтяні, блузкові, илаттяно-костюмні, сорочкові та інші) з шовкових, штучних і синтетичних ниток пологого, середнього, високого та фасонного скручування, а також відповідних видів пряжі. Серед тканин з однакових видів ниток і пряжі (наприклад, штучних) необхідно відрізняти тканини різного цільового призначення (платтяні, блузкові, сорочкові, платтяно-костюмні, костюмні, підкладкові, плащові, пальтові, декоративні), виявляти переваги і недоліки однорідних і неоднорідних тканин (з різних видів пряжі і ниток). Студент повинен також вміти розрізняти на цих тканинах різноманітні зовнішні ефекти (клоке, гофре, лаке, вакуумтермічна металізація, кольорове і безкольорове тиснення, витравний ворс і інші). Він повинен також знати переваги і недоліки окремих типів тканин з малозминальним, водовідштовхувальним, антистатичним, брудовідштовхувальним та іншими обробленнями. Так само вивчається асортимент поштучних тканих виробів з шовкових, штучних і синтетичних ниток і пряжі.

Вивчаючи асортимент вовняних тканин, насамперед необхідно ознайомитися з особливостями класифікації цих тканин за волокнистим складом (вмістом вовни, особливостями будови пряжі), видами переплетень (одно-, півтора та двошарові) та специфічними способами оброблення (звалювання, фулерування, оброблення ворсу та інші). Слід розрізняти особливості будови і оброблення платтяних, костюмних і пальтових тканин з камвольної і суконної пряжі, а також із комбінації названих видів пряжі. Варто звернути увагу й на особливості будови, оброблення і властивості тонкосуконних і грубосуконних тканин і драпів. Основна маса вовняних тканин виготовляється із змішаної вовнянолавсанової, вовнянонітронової, вовнянокапронової, вовняновіскозиої, вовнянолавеановіскозноїта інших видів дво- та трикомпонентної пряжі; частка чистововняних тканин не перевищує 10-30% .

Це стосується і основних видів тканих поштучних виробів (головних хусток, ковдр, шарфів, пледів та інших).

КЛАСИФІКАЦІЯ АСОРТИМЕНТУ ТКАНИН З ШОВКОВИХ, ШТУЧНИХ І СИНТЕТИЧНИХ НИТОК ТА ПРЯЖІ

За призначенням названі групи тканин поділяються на платтяні (включаючи блузкові та платтяно-костюмні), костюмні, сорочкові, пальтові, плащові, підкладкові, меблево-декоративні, білизняні.

За основним обробленням ці тканини випускаються: вибивні, гладкофарбовані, строкатоткані, меланжеві і вибілені.

В процесі заключного та спеціального оброблення на багато з цих тканин можуть наноситися різноманітні зовнішні ефекти (клоке, гофре лаке, витравний ворс, вакуумнотермічної металізації та інші), а також надаватися задані властивості: малоусадковості, малозминальності, водовідштовхування, малогорючості, хімостійкості та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]