Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Загальні поняття про асортимент текстильних матеріалів

У практиці роботи промисловості та торгівлі розрізняють такі види асортименту текстильних матеріалів: промисловий, торговельний, груповий, видовий, внутрішньовидовий, класичний, поточний.

Структура асортименту текстильних матеріалів - це кількісне співвідношення різних за призначенням, волокнистим складом, обробленням та іншими ознаками груп, типів, видів і різновидів цих матеріалів у загальному обсязі їх виробництва та реалізації.

Для оцінки оптимальності структури асортименту використовують такі показники: широта, повнота, новизна, конкурентоспроможність.

Вимоги до текстильних матеріалів побутового призначення

Загальні вимоги до основних груп текстильних матеріалів побутового призначення наведені у таблиці.

Назва основних вимог до текстильних матеріалів різного призначення

Таблиця 1.1

Перераховані групи вимог для текстильних матеріалів різного цільового призначення слід конкретизувати стосовно існуючих нормативів в розрізі конкретних груп матеріалів тканого, нетканого і трикотажного виробництва, а також видового асортименту тих готових виробів, для яких ці матеріали рекомендується використовувати.

АНАЛІЗ СТРУКТУРИ АСОРТИМЕНТУ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

Одним із можливих варіантів застосування комп'ютерних технологій для аналізу групової, видової і внутрішньовидової структури асортименту текстильних матеріалів різного цільового призначення може служити впровадження і більш широке використання штрихового кодування цих матеріалів. Однак, інформація про це міститься в окремій нашій лекції, яка рекомендується для самостійного вивчення цього питання.

Питання для самоконтролю

1. Назвіть основні системи класифікацій асортименту тканин. Чим вони відрізняються між: собою?

2. Охарактеризуйте основні вимоги до текстильних матеріалів різного призначення

1.8. КЛАСИФІКАЦІЯ І ХАРАКТЕРИСТИКА АСОРТИМЕНТУ БАВОВНЯНИХ ТА ЛЛЯНИХ ТКАНИН

Методичні вказівки до самостійного вивчення

При вивченні асортименту бавовняних тканин слід звернути увагу на особливості класифікації, будови, оброблення і властивостей основних типів і видів тканин білизняного, платтяного, сорочкового, костюмно-пальтового та меблево-декоративного призначення. Необхідно знати, за якими ознаками відрізняються платтяні тканини літнього, демісезонного та зимового призначення; чим відрізняються тканини сорочкового та платтяного призначення. Варто звернути увагу на нові типи сорочкових, костюмних, пальтових і плащових тканин із змішаної пряжі, ворсових одягових тканин і жаккардових меблево-декоративних тканин. Окремо потрібно вивчити асортимент бавовняних поштучних тканих виробів.

Лляна промисловість переважно виробляє поштучні вироби (частка тканин тут є невеликою). Необхідно врахувати особливості будови і оброблення цієї групи тканин і готових виробів порівняно з бавовняними. Основними в цьому асортименті є полотна і вироби білизняного призначення (для столової, постільної і натільної білизни, а також рушників). Варто звернути увагу також на нові типи лляних меблево-декоративних тканин і поштучних виробів із застосуванням хімічних волокон (віскозних, лавсанових, капронових і інших).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]