Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
354
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Загальні відомості про оброблення тканин

Оброблення тканин. Суть оброблення – у зміні зовнішнього вигляду, часто структури та властивостей тканин. Оброблення об’єднує безліч технологічних процесів завершального етапу виробництва тканин з метою надання їм товарного вигляду.

Зміст оброблення і кількість технологічних обробних процесів залежать від волокнистого складу і призначення тканини.

Підготовчі обробні процеси

Підготовчі обробні процеси

Підготовчі обробні процеси мають на меті підготувати тканини до проведення основних оброблень. Найбільш розповсюдженими підготовчими операціями є: обпалювання, стриження, відварювання, розшліхтовування, валяння, карбонізація.

Обпалювання проводять для звільнення поверхні від кінчиків волокон і підвищення чіткості ткацького переплетення.

Валяння проводять для вовняних виробів. Під впливом механічних чинників, вологі і теплі вироби ущільнюються, втрачають чіткість ткацьких малюнків і набувають зовнішнього вигляду повсті або фетру.

Відварювання і розшліхтування проводять з метою вилучення з структури тканини природних та нанесених на них штучних домішок в процесі виробництва, надання гідрофільності і капілярності.

Стриження проводять для очищення поверхні від волокон для забезпечення рівномірності ворсу.

Карбонізація – очищення вовняних виробів від целюлозних домішок для підвищення ефективності фарбування.

Основні обробні процеси

Вибілювання і фарбування – це основні види оброблення, які відіграють вирішальну роль у формуванні властивостей готових текстильних виробів.

Вибілювання тканин

Вибілювання проводять з метою отримання вибілених виробів. Вибілювання проводять за допомогою окислювачів: гіпохлориту натрію, хлориту натрію, перекису водню, над оцтової кислоти.

Оптичні вибілювальні препарати (ОВП). Після вибілювання хімічним способом деякі тканини обробляють ОВП за схемами фарбувальних виробництв. ОВП здатні поглинати ультрафіолетові промені, перетворювати їх у видимі синьо-голубі.

Фарбування проводять для надання тканинам певного кольору. Фарбування полягає в обробленні тканин спеціальними препаратами – барвниками.

Водорозчинні барвники:

  • кислотні;

  • протравні;

  • кислотнопротравні;

  • металомісткі;

  • прямі або субстантивні;

  • основні;

  • активні

Водонерозчинні барвники:

  • сірчисті;

  • кубові;

  • чорний анілін;

  • пігментні;

  • дисперсні

Фарбування може бути в один колір (тканини гладкофарбовані) або візерунковим (вибивні). Візерунки на тканинах отримують в процесі друкування або вільного розпису.

Способи друкування

Ручний; аерографний; машинний; сублістатик

Прямий; витравний; резервний

Спеціальні обробні процеси

Малозминальне оброблення – це оброблення целюлозних тканин предконденсатами сечовиноформоальдегідних смол. Внаслідок взаємодії предконденсатів цих смол з гідроксильними групами целюлози змінюється склад, структура і властивості полімера і тканини менше зминаються.

Протиусадкове оброблення. Суть його така ж що і малозминального оброблення, але тут використовуються розчини предконденсатів значно меншої концентрації.

Антистатичне оброблення – суть його в просочені препаратами, які зменшують коефіцієнт тертя і підвищують поверхневу провідність волокна.

Водовідштовхувальне оброблення проводиться для пальтових, плащових, наметових і чохольних тканин шляхом просочення гідрофобізаторами.

Вогнетривке оброблення. Проводиться для матеріалів спеціального призначення шляхом обробки антипіринами.

Брудотривке оброблення заклечається в обробці тканин спеціальними апретами: колоїдний кремнезем, оксиди алюмінію, цирконію та титану.

Оброблення проти молі для вовняних тканин шляхом оброблення контактних та дихальних отрут.

Для отримання різноманітних зовнішніх ефектів також використовують нанесення стійких апретів шляхом просочення предконденсатами смол і подальшої термофіксації.

Стійке тиснення

Стійке сріблясте оброблення

Оброблення «шніц»

Оброблення «гофре блискуче»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]