Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Кінцеві обробні процеси

Кінцеві оброблення проводять з мстою надання тканинам товарного вигляду.

Питання для самоконтролю

  1. Яка мета проведення оброблення тканин?-,.

  2. Як групують усі процеси оброблення тканин?

  3. Охарактеризуйте основні технологічні операції підготовчих обробних процесів.

  4. Яка мета вибілювання і як змінюються будова і властивості тканин під час вибілювання?

5. Принцип дії і застосування оптичних вибілювальних препаратів.

6. Наведіть технічну класифікацію барвників, які застосовуються в текстильному виробництві.

7. Назвіть основні стадії процесу фарбування.

8. Охарактеризуйте суть спеціальних оброблень тканин.

1.5. Волокнистий склад та будова тканин

Методичні вказівки до самостійного вивчення

Споживні властивості тканин значною мірою визначаються їх волокнистим складом і будовою.

Ери вивченні волокнистого складу необхідно ознайомитися, крім підручників, з ДСТУ 3047-95 "Тканини та вироби ткані поштучні". Класифікація та номенклатура показників якості. За видом використаної сировини тканини та ткані поштучні вироби поділяються на 5 груп: бавовняні, вовняні, лляні, шовкові, з хімічних волокон і ниток. В свою чергу, перші три групи поділяються на підгрупи:

бавовняні (бавовняні і змішані бавовняні);

вовняні (чистововняні, вовняні та напіввовнянГ);

лляні (чистолляні, лляні., напівлляні, змішані лляні).

Треба запам'ятати, за якими ознаками тканини відносять до певних груп і підгруп. При вивченні будови тканини слід з'ясувати, яким чином впливають на неї будова і властивості пряжі і ниток, а саме: тонина ниток, скрученість ниток, конструкція пряжі і ниток. Необхідно засвоїти поняття "фаза будови тканини" та її вплив, на властивості. Крім того, потрібно повернутися до теми "Ткацькі переплетення" і засвоїти, як впливає вид переплетення на характер будови і властивості тканин.

Суттєвими характеристиками будови тканин є їх щільність і пористість. Необхідно знати визначення таких термінів: щільність (номінальна, фактична, максимальна), відносне лінійне заповнення (за основою і утоком), загальне поверхневе заповнення, пористість і порядок розрахунку показників цих характеристик.

Основні типи будови поверхні: рівна матова, рівна блискуча, дрібнорельєфна, рельєфновізерункова, повстеподібна, ворсова. Треба вміти їх харакгеризувати і знати, як вони впливають на зовнішній вигляд і властивості тканин.

Переходячи до вивчення "опорної поверхні тканин", треба з'ясувати поняття: основоопорні тканини, утоковоопорні тканини, рівноооопорні тканини; при цьому необхідно звернути увагу на вплив опорної поверхні тканин на їх зносостійкість і порядок розрахунку показників опорної поверхні тканин.

Під час виконання лабораторних завдань студент повинен навчитися розрізняти тканини різного волокнистого складу, основні параметри будови і характеру поверхні тканин, користуючись існуючими стандартами, методичними завданнями, визначати характеристики будови конкретних зразків тканин.

Волокнистий склад тканин

За видом використаної сировини тканини та ткані поштучні вироби поділяються на 5 груп: - бавовняні, - вовняні, - лляні, - шовкові, - з хімічних волокон і ниток. В свою чергу, перші 3 групи поділяються на підгрупи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]