Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
354
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Наведіть визначення таких понять: тканина, основа, уток, ткацьке переплетення, перекриття, рапорт переплетення.

  2. Наведіть класифікацію ткацьких переплетень.

  3. Намалюйте схему полотняного, саржевого і атласного переплетень.

  4. Охарактеризуйте базові ткацькі переплетення, їх вплив на зовнішній вигляд і властивості тканин.

  5. Охарактеризуйте похідні ткацькі переплетення, чим вони відрізняються від базових.

  6. Охарактеризуйте комбіновані ткацькі переплетення.

7. Охарактеризуйте дрібновізерункові ткацькі переппетення.

8. Охарактеризуйте складні ткацькі переплетення. Сфери їх застосування, вплив на зовнішній вигляд і властивості тканин.

9. Охарактеризуйте жаккардові ткацькі переплетення.

1.4. Оброблення тканин

Методичні вказівки до самостійного вивчення

Суть процесу оброблення полягає у зміні зовнішнього вигляду, частково структури та властивостей текстильних матеріалів. В зв'язку з цим, в процесі вивчення теми слід вияснити вплив окремих технологічних обробних процесів на формування зовнішнього вигляду тканин і їх властивостей

З метою полегшення вивчення цієї теми всі обробні процеси слід умовно поділяти на підготовчі, основні, спеціальні і кінцеві.

Найбільш розповсюдженими підготовчими операціями є обпалювання, стриження, розшліхтовування, валяння, відварювання, карбонізація. Необхідно з'ясувати, як вони впливають на зовнішній вигляд і властивості тканин.

До основних видів оброблення тканин належать вибілювання і фарбування. Потрібно з'ясувати хімічну і фізичну суть вибілювання і фарбування, особливості вибілювання тканин різного волокнистого складу, суть підвищення ступеня білості при застосуванні ОВП (оптичних вибілювальник препаратів), технічну класифікацію барвників, особливості фарбування основними класами барвників тканин різного волокнистого складу і призначення, недоліки і. переваги окремих класів барвників, стійкість пофарбування окремими класами барвників.

Після теоретичного вивчення цього матеріалу студент повинен в процесі проведення лабораторних робіт навчитися визначати білість тканин, клас барвника, стійкість пофарбування тканин за методиками, які наведені у методичних вказівках для лабораторних робіт.

Тканини, пофарбовані в один колір, називають гладкофарбованими. Але на тканинах часто отримують і багатокольорові візерунки. Дво- і багато-кольорові візерунки можна отримати як в процесі виготовлення тканин (меланжеві - при застосування різнокольорових волокон і пістрявоткані в разі застосування різнокольорових текстильних ниток), а також після їх виготовлення в процесі друку і розпису. Необхідно вивчити основні способи друку і розпису: ручний друк; ==> аерографний спосіб; => фотофільмдрук; ==> машинний друк (прямий, витравний, резервний); ==> сублістатик; => батик; ==> вільний розпис.

Після теоретичного вивчення цього матеріалу слід на зразках тканин навчитися розпізнавати тканини: ==> сирові, ==> вибілені, ==> гладкофарбовані, ==>меланжеві, ==> пістрявоткані, ==> вибивні різними способами друку.

Спеціальні види оброблення використовуються для надання тканинам певного призначення специфічних властивостей, в тому числі певного зовнішнього вигляду. Необхідно з'ясувати суть і отриманий ефект таких спеціальних оброблень: > малозминального, > проти усадкового, > водовідштовхувального, > брудотривкого, > антимікробного, > ан­тистатичного, У вогнетривкого, > молестійкого, > стійкого тиснення, >стійкого сріблястого оброблення, > оброблення гофре блискуче, >лаке; > клоке та інших.

В процесі теоретичного вивчення літературних джерел, в тому числі нормативних документів, а також після виконання відповідних лабораторних робіт студент повинен навчитися розпізнавати ефекти отримані внаслідок спеціального оброблення.

Кінцеве оброблення проводять з метою надання тканинам належного товарного вигляду. Більшість ефектів, отриманих внаслідок кінцевого оброблення, є недовговічними.

Необхідно з'ясувати суть і вплив проведення таких кінцевих оброблень: апретування, фулярове оброблення, муслінове оброблення, жорстке оброблення, лощене оброблення, сріблясте оброблення, вирівнювання за шириною, прасування, ворсування, оброблення ворсових поверхонь. Потрібно навчитися розпізнавати основні види кінцевих оброблень тканин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]