Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Загальна кількість дефектів у сортних тканинах

сорт

Допустима кількість дефектів на тканинах

бавовняних

лляних

вовняних

шовкових

камвольних

суконних

гладких

ворсових

1

10

8

12

20

7

5

2

30

22

-

-

17

9

3

-

-

-

-

30

25

Оцінка виявлених на тканинах поширених дефектів і відхилень від фізико-механічних і фізико-хімічних показників сумують (у бавовняних і шовкових тканинах) або їх кількість обмежують (у лляних і вовняних тканинах) без врахування фактичної довжини (площі) тканини і не перераховують на умовну її довжину чи площу. При цьому в 1 -му сорті не допускаються ні поширені дефектні відхилення від фізико-механічних і фізико-хімічних показників.

В тканинах різного волокнистого складу (бавовняних, лляних, шовкових і вовняних) існують різні підходи до оцінки поширених дефектів і відхилень показників їх будови, механічних і фізико-хімічних властивостей. Це стосується номенклатури й кількості нормованих показників, розмірів допусків і обмежень, порядку їх оцінки при визначенні сортності тканин, які випускаються у різних галузях текстильної промисловості.

Збереження якості тканин

Збереження рівня якості тканин і тканих поштучних виробів у процесі їх зберігання і експлуатації залежить від наступних основних чинників

Важливе значення у забезпеченні рівня якості тканин і тканих поштучних виробів та їх основних споживчих властивостей в процесі зберігання й транспортування мають: повнота їх маркування, правильне складання й пакування, раціональні умови транспортування й зберігання, а також догляд за ними.

Інтернаціоналізація сучасного ринку текстилю в Україні вимагає глибокого знання специфіки та особливостей товарної інформації, яка наноситься на текстильні матеріали і вироби вітчизняного та зарубіжного виробництва. Складність цього питання полягає в тому, що у різних зарубіжних країнах застосовуються свої засоби та форми товарної інформації про текстильні матеріали і вироби.

Наявна у засобах маркування текстильних матеріалів товарна інформація може бути згрупована.

При ознайомленні з специфікою маркування текстильних матеріалів і виробів зарубіжного виробництва особливу увагу слід приділити таким поняттям.

Питання для самоконтролю

  1. Які чинники впливають на формування якості тканин?

  2. Якими методами проводиться оцінка якості тканин?

  3. Наведіть перелік показників якості тканин, що використовуються при їх обов'язковій і добровільній сертифікації.

  4. Наведіть перелік обов'язкових і рекомендованих показників якості для костюмних камвольних тканин.

  1. Наведіть визначення основних термінів, що стосуються класифікації та характеристики дефектів тканин, що виникають у процесі їх виробництва, зберігання та транспортування.

  2. Назвіть основні ознаки класифікації дефектів тканин.

  3. Перерахуйте недопустимі дефекти ткацтва та оброблення тканин

  1. Назвіть поширені дефекти бавовняних і лляних тканин.

  2. В яких міждержавних стандартах регламентуються порядок і особливості визначення сортності тканин різного волокнистого складу?

  1. Які особливості визначення сортності бавовняних і лляних тканин?

  2. Які особливості визначення сортності вовняних тканин?

  3. Які особливості визначення сортності тканин з шовкових, штучних і синтетичних ниток і пряжі?

  4. В яких випадках тканину в процесі сортування відносять до браку?

  5. Які особливості визначення сортності тканих поштучних виробів з бавовняної, лляної, вовняної пряжі та шовкових, штучних і синтетичних ниток?

  6. Які послідовність і процедура оцінки якості та визначення сортності бавовняних сорочкових тканин, які надшити на торгову базу у паках?

  7. Які чинники впливають на збереження якості тканин?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]