Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

1.3. Ткацькі переплетення

Методичні вказівки до самостійного вивчення

Споживні властивості текстильних полотен і їх структура залежать від особливостей їх створення. Тому важливо знати вплив ткацьких переплетень і оброблень тканин на їх структуру і властивості.

Вивчення ткацьких переплетень необхідно починати із засвоєння основних термінів: тканина; основа; уток; ткацьке переплетення, перекриття; довжина перекриття, зсув перекриття, рапорт переплетення.

Потрібно навчитися схематично зображувати ткацькі переплетення і як приклад намалювати схему 1-2-х найпростіших переплетень. Зважаючи на те, що існує безліч ткацьких переплетень, необхідно вивчити їх групування. Всі ткацькі переплетення можна згрупувати в 5 основних груп: головні (або базові), похідні від головних, комбіновані і дрібновізерункові, складні, жаккардові.

При розгляді головних ткацьких переплетень – полотняного, саржевого і атласного – варто навчитися зображувати їх схематично, засвоїти порядок позначень саржевих і атласних переплетень умовними дробами. Після цього необхідно з'ясувати, як впливають на зовнішній вигляд і властивості ці переплетення і для тканин якого призначення вони застосовуються. На зразках тканин слід вміти визначати базові ткацькі переплетення.

За аналогічною схемою розглядаються і похідні ткацькі переплетення.

Комбіновані і дрібновізерункові переплетення отримують шляхом об’єднання в одному переплетенні двох і більше базових або похідних від базових переплетень. Це дозволяє отримувати певні структурні ефекти і розширювати асортимент тканин.

Необхідно розглянути комбіновані переплетення зі смужковим візерунком, візерунком в клітинку, а також дрібновізерункові крепові, просвічувальні і рельєфні переплетення, з’ясувати їх вплив на зовнішній вигляд і властивості, а також застосування для тканин різного призначення.

Складні ткацькі переплетення застосовують, коли хочуть отримати грубі дво- і багатошарові тканини, тканини з махровою, ворсовою поверхнею, або малощільні прозорі тканини зі стабільною структурою.

Необхідно вивчити вплив на зовнішній вигляд і властивості тканин таких складних переплетень: півторашарового; дво- і багатошарового, пікейного, осново- і уткововорсового; махрового; перевивочного.

Потрібно також запам’ятати сфери застосування цих переплетень і навчитися їх розпізнавати на зразках тканин.

Жаккардові тканини виділені в окрему групу за двома ознаками: особливостями ткання і великим розміром рапорту. Необхідно зясувати сфери застосування жаккардових переплетень і навчитись розпізнавати їх на зразках тканин.

Поняття про ткацьке виробництво

Ткацтво

процес вироблення тканин на ткацьких верстатах з двох систем ниток

Тканина

текстильне полотно, отримане в процесі ткацтва шляхом відповідного переплетення поздовжніх і поперечних ниток

Основа

поздовжня система ниток при тканні

Уток (піткання)

поперечна система ниток при тканні

Загальні відомості про ткацькі переплетення і способи їх зображення

Ткацьке переплетення

певний порядок взаємного переплетення ниток основи і утоку називають ткацьким переплетенням. Ткацьке переплетення утворює відповідний візерунок поверхні тканини і має суттєвий вплив на її властивості

Спосіб зображення ткацьких переплетень

ткацькі переплетення умовно зображають на папері в клітинку. Проміжки між вертикальними лініями – основа, між горизонтальними – уток. Нитки основи зображають темним кольором, а утоку – світлим. Якщо на лицеву поверхню виходять нитки основи, перекриваючи нитки утоку, то клітинки фарбують у темний колір, а якщо навпаки, то клітинки не фарбують або фарбують у світлий колір

Перекриття

частина нитки основи (основне перекриття) або утоку (утокове перекриття), яка виходить на лицеву поверхню тканини

Довжина основного перекриття

довжина основного перекриття – це кількість ниток утоку, яку воно накриває. Відповідно визначається утокове перекриття.

Зсув перекриття

зсув перекриття – це зміщення наступного перекриття відносно попереднього

Рапорт переплетення

частина ткацького переплетення, на якій утворюється закінчений ткацький малюнок. Оцінюють рапорт кількістю ниток окремо за основою і утоком. Чим більше ниток в рапорті, тим більш складний малюнок можна отримати. Мінімальна кількість ниток в рапорті – 2, максимальна – до декількох тисяч

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]