Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (консп.лекц 31 с)..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 11. Кримінологічна характеристика організованої злочинності

Метою організованої злочинності, злочинних співтовариств, є вилучення злочинним шляхом максимальних доходів і подальше збагачення в особливо великих розмірах. Такі доходи виходять шляхом безпосереднього кримінального вилучення в результаті незаконних операцій з наркотиками, зброєю, контрабандними товарами тощо.

Способи вчинення злочинів учасниками організованих злочинних структур характеризуються найвищим професіоналізмом (збір інформації, підготовка технічних засобів, зброї, планування і розподіл ролей, забезпечення безпеки учасників організованого злочинного співтовариства від притягнення до кримінальної відповідальності і т.д.).

В результаті своєї діяльності організована злочинність заподіює величезний збиток суспільству, підриває авторитет держави в очах населення.

Кримінологічна характеристика особи учасника організованої групи.

Рядові учасники організованої злочинної структури чітко виконують вимоги дисципліни, фізично розвинуті, знайомі з матеріальною частиною будь-якої зброї, володіють прийомами боротьби. Вони агресивні та жорстокі. Багато хто з учасників злочинного організованого співтовариства є раніше засудженими за насильницькі злочини, і знову прийняті, відрізняються особливою старанністю, тому стають безжалісними при виконанні завдань. Багато хто з них озлоблені, тому що втративши свій життєвий статус, в усьому звинувачують навколишніх. В їхньому середовищі, крім раніше суджених, є і безробітні кваліфіковані фахівці, і колишні офіцери силових структур, і відомі в минулому спортсмени. Тому часто їх особистісні особливості визначаються типом та інтенсивністю їх потреб, середовищем їх спілкування.

Причини та умови організованої злочинності.

Як було відмічено раніше, число учасників організованої злочинності поповнюється за рахунок колишніх офіцерів правоохоронних органів і збройних сил, відомих спортсменів, які дуже гостро відчули на собі втрату свого соціального статусу. За участь в організованій злочинній діяльності вони одержують вагому грошову винагороду, яка на багато перевищує їхню колишню зарплату. Сприятливою умовою для організованої злочинності є зловживання в економічній діяльності окремих верств населення, ухилення від сплати податків, побутове хуліганство. Саме ці умови створюють ситуацію, що маскує діяльність організованих злочинних співтовариств.

Організовані злочинні співтовариства цілеспрямовано створюють умови для свого відтворення шляхом поширення серед визначених верств населення наркотиків, мережі притонів тощо. Ці прошарки населення підтримують організовану злочинність шляхом надання їй різного роду послуг.

Попередження злочинів, вчинених організованими співтовариствами.

Основою попередження організованої злочинності є наступні заходи:

– створення служби, здатної реально контролювати доходи населення та їх законність;

– належна правова регламентація банківських і фінансових операцій;

– відновлення прикордонного і митного контролю по всьому периметру кордону держави для припинення наркобізнесу;

– заходи соціального і правового контролю, які обмежують бізнес на кримінальних послугах.

Тема 12. Кримінологічна характеристика професійної злочинності

Професійна злочинність – це сукупність злочинів, вчинених особами, які обрали кримінальну діяльність своєю професією.

Професійна злочинність – вид злочинності, який характеризується сталістю злочинної діяльності її учасників, що є основним джерелом їхнього доходу і вимагає визначених навичок і вміння, а також приналежністю злочинців, які мають визначену спеціалізацію, до кримінального середовища.

Ознаками професійної злочинності є:

1) постійна злочинна діяльність як вид трудової діяльності;

2) стійкий вид злочинної діяльності (її спеціалізація);

3) необхідність для її реалізації визначених знань і кваліфікації;

4) вчинення злочинів є основним джерелом доходу;

5) наявність ієрархії і статусу всіх її учасників.

На сьогодні час нараховується більш 100 кримінальних спеціалізацій лише в середовищі злочинців, що виявлені співробітниками кримінального розшуку. Це значно більше, ніж у 80-і роки ХХ ст. Причому збережені майже усі спеціалізації минулих років і виробляються зовсім нові, обумовлені новими соціально-економічними умовами.

Кримінологічна характеристика особи професійного злочинця.

Як було замічено раніше, характерна риса особи професійного злочинця – це наявність визначених знань і навичок по обраній спеціалізації, що доведені практично до автоматизму.

Обов’язкова риса особи професійного злочинця – його діяльність спрямована на отримання джерел існування саме злочинним шляхом. У кримінальному середовищі професійний злочинець знаходить стимули для своєї діяльності, здобуває професіоналізм.

Велике значення у встановленні і підтримці кримінальних зв’язків відіграють традиції та закони поведінки професійних злочинців. Приналежність до професійного злочинного світу визначається також знанням уставного жаргону, визначеними татуюваннями і кличками. За допомогою жаргону професійні злочинці вільно можуть відрізнити свого від чужого. Зі сказаного очевидно, що професійна злочинність виробляє в її носія визначених, доведених до автоматизму навичок, які забезпечують професійному злочинцю найбільш оптимальні можливості досягнення мети з мінімальним ризиком.

Причини та умови професійної злочинності.

Професійна злочинність існує не один десяток років, а тому пов’язана з передачею злочинного досвіду і специфічною кримінальною субкультурою. Злодійські традиції та звичаї оновлюються і видозмінюються з урахуванням зміни соціально-економічної ситуації. Збереження звичаїв злочинного середовища значно полегшено ослабленням протидії з боку суспільства, у якому моральні цінності виявилися на дуже низькому рівні.

Крім того, правоохоронні органи зовсім недооцінюють кримінального професіоналізму, тому відбувається відтворення професійної злочинності, а заходи для боротьби з нею часто виявляються дуже неефективними.

Попередження професійної злочинності.

У сфері боротьби з професійною злочинністю необхідно активізувати притягнення до кримінальної відповідальності за професійне заняття звідництвом, азартними іграми, незаконним обігом наркотиків і зброєю, залучення неповнолітніх у злочинну діяльність і т.п.

Зовсім очевидно, що не може суперечити порушенню прав особи перевірка документів у громадських місцях для виявлення професійних злочинців, що знаходяться в розшуку. Дуже ефективна і доцільна організація масових операцій з відпрацьовування населених пунктів і регіонів на предмет затримання на гарячому професійних злочинців, а також для ліквідації притонів та інших кримінальних збіговисьок.

Ефективним заходом попередження професійної злочинності є роздільне поміщення засуджених за видами режиму відповідно до ваги вчиненого, а також за наявності чи відсутності злочинного професіоналізму.